Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
3.4.2019
ID: 4440upozornenie pre užívateľov

V návratových konaniach bude od júna možné podať žalobu na obnovu konania

Súčasťou Civilného mimosporového poriadku bude od júna aj možnosť podať žalobu na obnovu konania v prípade rozhodnutia v konaní o návrate maloletého dieťaťa do cudziny. Zmenu prináša novela Civilného mimosporového poriadku, ktorú schválil parlament. Právna norma pochádza z dielne nezaradených poslancov Martiny Šimkovičovej a Petra Marčeka.

Cieľom novely je povoliť podanie žaloby na obnovu konania aj proti právoplatnému uzneseniu v konaní o návrat maloletého do cudziny vo veciach neoprávneného premiestnenia alebo zadržania.

"Legislatívna zmena vychádza z prirodzenej nutnosti chrániť životy maloletých detí a konať v súlade s ich najlepším záujmom a presvedčením," upozorňovali autori právnej normy.

Podľa nich, ak by parlament nepovolil takúto žalobu na obnovu konania v návratových konaniach, postupoval by asymetricky, v priamom rozpore so spravodlivým súdnym konaním a vážne by zasiahol do práv účastníkov konania, a najmä do práv maloletého dieťaťa.

"Keďže ani sám súd nemôže vopred predpokladať situáciu, ktorá nastane po právoplatnosti rozhodnutia vo veci samej, nehovoriac o možných nedostatkoch priebehu konania vo veci samej," dodali.

Natália Blahová z SaS pred novelou zákona varovala. Je presvedčená, že je v rozpore s medzinárodnými dohovormi, ktorými je Slovensko viazané, nepomáha deťom, ale ich únoscom a zo Slovenska urobí epicentrum únoscov detí. Dodala, že Martina Šimkovičová (nezaradená), ktorá návrh predložila, ho zrejme nepripravovala. Poukázala na to, že návrh si zrejme "objednal veľmi konkrétny únosca alebo jeho právny zástupca".


Zdroj: TASTR - 2. 4. 2019


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk