Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
4.7.2013
ID: 447upozornenie pre užívateľov

Vláda schválila novelu Obchodného zákonníka

Klamať pri zakladaní eseročiek bude ťažšie. Novela Obchodného zákonníka obmedzuje možnosť fiktívnych vkladov spoločníkov.

Vláda Slovenskej republiky schválila novelu Obchodného zákonníka, ktorú vypracovalo Ministerstvo spravodlivosti SR v spolupráci s rezortom financií v nadväznosti na schválený Akčný plán boja proti daňovým podvodom. Podstatou zmeny je, že peňažné vklady do základného imania pri zakladaní spoločnosti s ručením obmedzeným bude potrebné zložiť na osobitný účet v banke.
 
Cieľom návrhu zmeny zákona je zamedziť „fiktívnemu“ splácaniu peňažných vkladov spoločníkov, pričom nedochádza k zmene minimálnej výšky základného imania ani minimálneho rozsahu splatenia peňažných vkladov pred podaním návrhu na zápis spoločnosti do obchodného registra. Nejde teda o žiadnu novú záťaž, ale o precizovanie súčasnej povinnosti.
 
Takéto opatrenie sťaží špekulatívne zakladanie obchodných spoločností a v neposlednom rade napomôže v boji proti neplatičstvu v obchodných vzťahoch.
 
Pre tých podnikateľov, ktorí majú záujem založiť reálne fungujúcu obchodnú spoločnosť a riadne splatiť povinné vklady do základného imania, sa nič nemení. O určitom sťažení možno hovoriť v prípadoch, ak sa napríklad pomocou obchodnej spoločnosti simuluje živnostenské podnikanie za účelom zbavenia sa zodpovednosti za budúce dlhy (častý prípad tzv. jednoosobových eseročiek). Súčasné nastavenie zákona totiž v praxi umožňuje správcovi vkladu klamať o tom, že od spoločníkov prijal peniaze. Novela zákona rieši to, že takéto nepravdivé vyhlásenia už nebudú možné.
 
Iných typov obchodných spoločností, ktoré ale poskytujú vyšší štandard ochrany veriteľov, sa uvedená povinnosť splatiť peňažný vklad na osobitný účet netýka (verejná obchodná spoločnosť, komanditná spoločnosť).

Návrh zákona zároveň treba vnímať v kontexte ďalších pripravovaných opatrení v Akčnom pláne boja proti daňovým podvodom. V budúcom roku sa plánuje predloženie takej zmeny, ktorá vytvorí právny základ pre rozlíšenie dvoch typov s.r.o. – s povinným základným imaním presahujúcim určitú sumu (napr. 25 tis. eur) a so základným imaním 1 euro, ale sprísnenými podmienkami pre tvorbu a udržanie základného imania.


Zdroj: Ministerstvo spravodlivosti SR


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk