13.5.2014
ID: 1911

Špecifikácie použitia prijatého podielu zaplatenej dane z príjmov

Podľa § 50 ods. 13 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov je prijímateľ podielu zaplatenej dane z príjmov fyzických a právnických osôb (napr. občianske združenie, nadácia, neinvestičný fond, nezisková organizácia) povinný zverejniť presnú špecifikáciu jeho použitia (účel, výšku, spôsob použitia) v Obchodnom vestníku.

Prijímateľ, ktorému správca dane na jeho účet previedol v roku 2012  súhrn podielov zaplatenej dane z príjmov za rok 2011 vyšší ako 3 320 EUR, je povinný zverejniť presnú špecifikáciu ich použitia do 16 mesiacov od zverejnenia prehľadu prijímateľov zostaveného Finančným riaditeľstvom SR podľa stavu k 31. 12. 2012.

Ak si tento prijímateľ uvedenú povinnosť nesplní včas a riadne, Notárska komora Slovenskej republiky ho podľa odseku 14 citovaného paragrafu nezaradí do zoznamu prijímateľov na rok 2015.

Na základe zákona č. 200/2011 Z. z. o Obchodnom vestníku a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o Obchodnom vestníku“), ktorý nadobudol účinnosť 1. júla 2011, sa údaje na zverejnenie do Obchodného vestníka doručujú iba elektronicky prostredníctvom elektronických formulárov zverejnených na elektronickom portáli Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky

Celý postup, najmä v prípade nového užívateľa portálu od jeho registrácie, doručenia registračného čísla do vlastných rúk, zaplatenia správneho poplatku až po zverejnenie v Obchodnom vestníku môže trvať aj viac ako dva týždne. Redakcia Obchodného vestníka zverejní údaje do 5 pracovných dní od pripísania sumy správneho poplatku na účet vydavateľa.


Zdroj: Ministerstvo spravodlivosti


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk