10.9.2020
ID: 4890upozornenie pre užívateľov

Čo sa od januára zmení pre Brexit?

Finančná správa spustila aktualizovanú podstránku „Brexit“ na portáli finančnej správy. Nájdete tam všetky colné a daňové informácie o tom, ako sa zmení vzájomný režim medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou od nového roka. Na čo sa teda musíme pripraviť? Ako to bude vyzerať pri uplatňovaní colných predpisov, či už pri obchodných transakciách, poštových zásielkach, alebo bežnej turistike?

Koncom roka sa skončí prechodné medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou, počas ktorého v Spojenom kráľovstve naďalej platí legislatíva EÚ, vnútorného trhu a colnej únie. Brusel a Londýn stále rokujú o nastavení budúcich obchodných vzťahov, aktuálne nie je známe, aký bude konečný výsledok rokovaní. Od 1. januára 2021 sa preto treba pripraviť na zmenu pravidiel v prípade, že sa Spojené kráľovstvo a EÚ nedohodnú na ďalšom nastavení svojich obchodných vzťahov.

Na zmeny sa musia pripraviť nielen podnikatelia, ale aj bežní turisti či zákazníci, ktorí si zo Spojeného kráľovstva objednávajú tovar. Ak EÚ a Spojené kráľovstvo nedosiahnu dohodu, budú obe strany od januára 2021 navzájom uplatňovať opatrenia, aké napríklad v súčasnosti uplatňuje EÚ voči ostatným tretím krajinám.

Tovar, ktorý sa bude dovážať do EÚ zo Spojeného kráľovstva (import) a tovar, ktorý sa bude vyvážať z EÚ do Spojeného kráľovstva (export), bude podliehať colnému dohľadu a prípadným colným kontrolám. Dovoz alebo vývoz tovaru bude teda od 1. januára 2021 podliehať colnému konaniu.

Na osoby, ktoré budú cestovať do Spojeného kráľovstva z EÚ a späť v rámci turistického styku, sa budú vzťahovať kontroly na hraniciach (letiskách) rovnako, ako pri cestách do/z tretích krajín (napr. USA, Ukrajina). Obmedzenia budú platiť aj na množstvo výrobkov, najmä tabakových výrobkov a alkoholických nápojov, ktoré bude možné do EÚ doviezť bez toho, aby bolo nutné zaplatiť dovozné clo, DPH a spotrebnú daň. Cestujúci zo Spojeného kráľovstva budú mať pri odchode z EÚ nárok na vrátanie DPH. S obmedzeniami bude potrebné počítať aj pri zasielaní tovaru prostredníctvom poštových alebo kuriérnych prepravcov.


Zdroj: Finančná správa Slovenská republika

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk