8.1.2018
ID: 3933upozornenie pre užívateľov

Doručené predvyplnené daňové priznania k dani z motorových vozidiel

Vypĺňanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel je pre približne 130 000 daňovníkov jednoduchšie. Finančná správa im rozposlala predvyplnené daňové priznania k tejto dani. Dostali ho daňové subjekty, ktoré daňové priznanie k dani z motorových vozidiel podali už minulý rok elektronicky. Daňové priznanie je potrebné podať a daň zaplatiť do 31.januára 2018.

Finančná správa zabezpečila pre 129 944 daňových subjektov predvyplnené daňové priznanie k dani z motorových vozidiel (DP k DzMV). Ide o benefit pre daňovníkov, ktorí finančnej správe už v roku 2017 podali DP k DzMV elektronicky.

„Finančná správa realizuje takýto krok – predvyplnenie nejakého typu daňových priznaní – prvýkrát v histórii. Začíname daňovým priznaním k dani z motorových vozidiel. Automaticky vygenerované dáta z informačného systému si nájdu daňovníci priamo v osobnej elektronickej schránke na portáli finančnej správy. Na tomto daňovom priznaní bude vypočítaná aj aktuálna sadzba dane a daňovník údaje len skontroluje a daňové priznanie následne podá,“ informoval pri zavádzaní novinky prezident finančnej správy František Imrecze. 

Predvyplnené DP k DzMV si daňové subjekty nájdu priamo v časti Prijaté dokumenty v osobnej internetovej zóne daňového subjektu na portáli finančnej správy. Dokument obsahuje všetky identifikačné údaje daňovníka, zdaňovacie obdobie, druh daňového priznania aj samotný výpočet dane. Aj takto vyplnené daňové priznanie však musí daňovník najskôr skontrolovať a následne, samozrejme, podať. A to aj za predpokladu, ak by predvyplnené daňové priznanie nijako neupravoval.

Predvyplnenie DP k DzMV predstavuje novinku, v ktorej chce však finančná správa pokračovať aj pri iných typoch daní. V prípade akýchkoľvek doplňujúcich informácií zo strany klientov odporúča finančná správa kontaktovať priamo call centrum finančnej správy na 048/43 17 222, na ktorom získajú klienti profesionálnu pomoc a odborné usmernenie.

DP k DzMV za zdaňovacie obdobie 2017 je potrebné podať a daň zaplatiť do 31.januára 2018. Toto DP podávajú daňové subjekty, ktoré používajú vozidlo evidované v Slovenskej republike na podnikanie. Právnické osoby zapísané v obchodnom registri, resp. daňové subjekty, ktoré sú povinné komunikovať s finančnou správou elektronicky, musia podať toto daňové priznanie výhradne elektronicky. Ostatné subjekty môžu daňové priznanie doručiť aj osobne, alebo poslať poštou na daňový úrad. DP k DzMV sa podáva na daňový úrad miestne príslušný podľa trvalého pobytu fyzických osôb alebo podľa sídla právnických osôb. V prípade, že chce/musí daňovník podať daňové priznanie elektronicky, musí byť registrovaný na portáli FS.

Vzor tlačiva daňového priznania k dani z motorových vozidiel je dostupný v časti „Vzory tlačív“.

Sadzba dane je uvedená v prílohe č. 1 zákona o dani z motorových vozidiel a odvíja sa od centimetrov kubických (zdvihového objemu valcov motora) v prípade osobných automobilov, od kilowattov za hodinu v prípade elektromobilov a od celkovej hmotnosti a počtu náprav u nákladných áut. Sadzba dane určená podľa prílohy č. 1 sa následne upravuje podľa veku vozidla.

Zdroj: TS FS


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk