26.7.2019
ID: 4538upozornenie pre užívateľov

Dovolenkové suveníry

Lietadlá z piešťanského letiska už vypravili svojich prvých dovolenkárov za oddychom do dvoch dovolenkových destinácií. Ako si nepokaziť dobrý pocit pri návrate z dovolenky? Treba dať pozor na to, čo si zo zahraničnej cesty so sebou prinesieme.

Z piešťanského letiska posledný májový týždeň odletelo charterovým letom prvých 209 dovolenkárov do Tureckej Antalye. Okrem Turecka z piešťanského letiska odlietajú dovolenkári aj do egyptského letoviska Hurghada.

Neobmedzený a voľný pohyb po krajinách Európskej únie neznamená aj neobmedzený dovoz tovarov v našej batožine z tretích krajín, ako je práve Egypt či Turecko. Ak idete na dovolenku k moru a zatúžite po exotických suveníroch, radšej si overte, čo a koľko toho môžete na Slovensko doviezť. Najčastejším lákadlom dovolenkárov sú suveníry, ktoré spadajú pod medzinárodný dohovor CITES a sú vyrobené z ohrozených druhov živočíchov a rastlín (koraly, mušle a pod.) Niektorí turisti sa zase tešia ako obdarujú najbližších šperkom, či náramkom z korytnačiek, alebo krokodílov. Takéto výrobky sa v dovolenkových destináciách síce na trhu predávajú, ale ich dovoz je zakázaný. Pre iných môže byť lákadlom zakúpiť si čo najviac cigariet v krajine, v ktorej je tabak lacný. Bez cla a dovozných platieb však môžete z týchto krajín letecky priviezť najviac napríklad 200 ks cigariet alebo 250 gramov tabaku. Pozor však, toto množstvo platí iba v prípade, ak ide o osobu staršiu ako 17 rokov.

Príslušníci Colného úradu Trnava sú k dispozícii pre cestujúcich už pri odlete a cestujúci majú možnosť sa informovať aj o dovoze tovaru z týchto krajín, povolených limitoch a o rôznych zákazoch a obmedzeniach pri dovoze tovaru. Taktiež v odletovej časti letiska je možné nájsť informačné letáky so základnými informáciami k zákazom a obmedzeniam či k dovozu tovaru neobchodného charakteru. Podrobné informácie je zároveň možné nájsť aj na portáli finančnej správy.

Zdroj: Finančná správa Slovenská republika

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk