26.9.2016
ID: 3472upozornenie pre užívateľov

L.Žitňanská rokovala s rezortnými kolegami R. Pelikánom a J. Dienstbierom

Nový protischránkový zákon, ktorý na Slovensku presadzuje ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, zaujal jej českého rezortného kolegu Roberta Pelikána, ako aj českého ministra pre ľudské práva, rovnaké príležitosti a legislatívu Jiřího Dienstbiera. Budú sledovať, ako sa uplatní táto právna úprava v praxi.

Žitňanská sa stretla s Pelikánom a Dienstbierom v rámci dnešného spoločného rokovania vlád SR a ČR. S českými kolegami diskutovala aj o zmenách, ktoré aktuálne presadzuje. Okrem protischránkového zákona hovorili aj o zmenách v exekúciách, v osobnom bankrote, ako aj o novele trestných kódexov, ktorej cieľom je účinnejšie vyšetrovanie trestných činov extrémizmu a rasovo motivovaných trestných činov, priblížil obsah rezortných rokovaní hovorca ministerstva Peter Bubla.

Témou diskusie ministrov bolo aj slovenské predsedníctvo v Rade EÚ a v súvislosti s ním najmä návrh na vytvorenie spoločného Úradu európskeho prokurátora (EPPO), uviedol Bubla. Žitňanská rezortným kolegom priblížila, že rokovania o tejto otázke sa dostávajú do konečnej fázy. Zaujímala sa pritom o pozície Českej republiky k tomuto návrhu.

Na októbrovú Radu EÚ pre spravodlivosť a vnútorné veci by malo byť predložené už konsolidované znenie textu. Mohla by sa tak začať prvá politická diskusia o návrhu ako celku. „Zásadným vstupom do diskusie bude analýza finančných dopadov návrhu, ktorú by mala Európska komisia predložiť koncom septembra s cieľom prediskutovať ju na októbrovej Rade pre spravodlivosť a vnútorné veci,“ informoval hovorca MS.

Dnešné spoločné rokovanie vlád SR a ČR bolo štvrtým v poradí od roku 2012. Vládne kabinety sa stretávajú s cieľom rozvíjať a prehlbovať nadštandardné vzťahy oboch krajín. Dnes sa zaoberali posilňovaním vzájomných obchodných väzieb, dobudovaním cezhraničnej dopravnej infraštruktúry, spoluprácou v energetike či obrane. Predstavitelia vlád oboch krajín hovorili aj o prípravách osláv 100. výročia vzniku Československa, 50. výročia Pražskej jari a 25. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky a Českej republiky.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk