15.5.2018
ID: 4077upozornenie pre užívateľov

MS SR: Počet pracovísk Centra právnej pomoci sa zvýši do konca roka 2018

Zvýšenie počtu kancelárií Centra právnej pomoci (CPP) o štvrtinu sa uskutoční do konca roka 2018. Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) sa na tom dohodol s riaditeľkou centra Evou Kováčechovou. Prisľúbil jej aj pomoc pri riešení priestorovej situácie centra.

Gál sa s Kováčechovou stretol vo štvrtok (10.5.). „Na stretnutí sa dohodli, že do konca roka 2018 pribudnú k súčasným 12 kanceláriám v Slovenskej republike tri nové pracoviská pre ľudí v materiálnej núdzi, ktorí si nemôžu dovoliť využívanie platených služieb," oznámila hovorkyňa ministerstva Zuzana Drobová.

Minister podľa hovorkyne v súčasnosti uvažuje nad voľbou lokalít, kde je potrebné kancelárie Centra právnej pomoci zriadiť. O pláne zvýšiť počet kancelárií centra informovala jeho riaditeľka už vlani. Má sa tak udiať v súvislosti s jeho novými kompetenciami.

Centrum od marca 2017 výlučne zastupuje ľudí pri konkurze, alebo určuje advokáta v prípade riešenia osobného bankrotu formou splátkového kalendára. Už vlani bolo personálne posilnené, k pôvodným 88 pracovníkom pribudlo 37 právnikov a pracovníkov prvého kontaktu so sociálnym vzdelaním.

Minister Gál zároveň podľa Drobovej ubezpečil riaditeľku CPP, že pri jeho rozhodovaní ohľadom novej budovy pre ministerstvo počíta s tým, že za vyhovujúcich podmienok pre zamestnancov v nej bude sídliť aj CPP. „Jedným z dôležitých atribútov pri výbere budovy pre ministerstvo spravodlivosti bude práve vhodnosť jej priestorov pre sídlo Centra právnej pomoci," tlmočil rezort stanovisko ministra.

Kováčechová novému šéfovi rezortu, ktorý nahradil doterajšiu ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú (Most-Híd), priblížila, že od marca 2017 vykonalo centrum viac ako 100.000 konzultácií ohľadom osobného bankrotu. „Klientom radíme, vysvetľujeme ako postupovať, ale rovnako sú prípady, kedy spoločne s nimi zistíme, že osobný bankrot v niektorých prípadoch ani nie je potrebný," uviedla v tlačovej správe ministerstva riaditeľka CPP.

Zdroj: TASR - 14.5.2018


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk