22.10.2015
ID: 3077upozornenie pre užívateľov

MS SR: Súdy musia pri zmenkových konaniach zohľadniť otázky ochrany spotrebiteľa

Slovenské súdy by viac nemali rozhodovať odlišne o nárokoch uplatnených voči spotrebiteľom. Občianskoprávne a Obchodnoprávne kolégium Najvyššieho súdu prijalo v tejto veci zjednocujúce stanovisko. Informovalo o tom ministerstvo spravodlivosti.

Zjednocujúce stanovisko bolo prijaté na návrh ministra spravodlivosti Tomáša Boreca z konca augusta. Borec reagoval na prípady obchádzania slovenských zákonov na ochranu spotrebiteľa. Pohľadávky zo zmeniek sa podľa jeho zistení vyvážali do zahraničia a uplatňovali sa prostredníctvom európskeho režimu drobných sporov.

Hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová vysvetlila, že súdy by odteraz mali povinne zohľadňovať otázky ochrany spotrebiteľa aj pri zmenkových konaniach. „V praxi tak dôjde k posilneniu právnej ochrany potenciálne až tisícov ľudí. Prijatie zjednocujúceho stanoviska preto vítame a považujeme ho za dobrú správu,“ uviedla.

Prijatý zjednocujúci názor významnou mierou ochráni spotrebiteľa vo veciach návrhov s uplatneným právom zo zmeniek, uviedol hovorca Najvyššieho súdu (NS) SR Boris Urbančík. „Zmenka mala zjednodušiť vymožiteľnosť nároku napríklad nebankových spoločností, čím mohla poškodzovať spotrebiteľov a týmto rozhodnutím sa výrazne obmedzuje zneužitie zmeniek na poškodzovanie záujmov spotrebiteľa,“ konštatoval.

Odteraz, ak je podozrenie na možnú nekalú povahu pôvodu zmenky, tak súd musí preskúmať takýto nárok, vysvetlil hovorca NS. Doposiaľ okolnosti vystavenia zmenky súd z úradnej moci neskúmal. „Dnešné stanovisko kolégií vedie k tomu, že takto vystavená zmenka môže spôsobiť absolútnu neplatnosť nároku napríklad aj nebankových spoločností,“ doplnil.

Predseda ústavnoprávneho výboru parlamentu Róbert Madej ocenil rozhodnutie kolégií Najvyššieho súdu. Rešpektuje podľa neho prirodzenú spravodlivosť, ktorú občan od súdov očakáva. Najvyšší súd uložil podľa neho týmto súdom povinnosť v konaniach, kde je uplatnený nárok zo zmenky, prihliadať na povahu právneho vzťahu, na ochranu spotrebiteľa a aj na neprimerane vysoké úroky.

„Je to tvrdá rana proti úžerníckym praktikám na Slovensku,“ domnieva sa Madej. Vysvetlil, že ďalším opatrením proti úžere je aj poslanecká novela Občianskeho súdneho poriadku, ktorá je v súčasnosti v parlamente v 2. čítaní. Tá do zákona zavedie povinnosť pre súdy skúmať dôvodnosť uplatnených nárokov zo zmeniek a obmedzí tiež postupovanie pohľadávok zo spotrebiteľských úverov tak, aby bol spotrebiteľský vzťah vždy pod kontrolou Národnej banky Slovenska.

Borec v auguste informoval, že svoju zákonnú právomoc sa rozhodol využiť na základe podrobného preštudovania aktuálnej rozhodovacej činnosti súdov. Viaceré súdy podľa neho chránili spotrebiteľa a zohľadňovali otázku neprimeraných zmluvných podmienok, respektíve dobrých mravov.

Iné súdy však vychádzali len z abstraktnej povahy zmenky a rozhodovali v neprospech spotrebiteľa. Podľa ministra tak dochádzalo k porušeniu princípu právnej istoty a k popretiu zásady predvídateľnosti súdnych rozhodnutí.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk