1.2.2017
ID: 3585upozornenie pre užívateľov

Najvyšší súd SR chce pritiahnuť sudcov na voľné miesta častejšími odmenami

Predsedníčka Najvyššieho súdu (NS) SR Daniela Švecová chce výnimku na vyplácanie odmien pre svojich sudcov. Navrhla, aby sa jej súdu netýkalo súčasné obmedzenie v priznávaní sudcovských odmien iba raz za rok, a to v mesiaci november. Častejšími odmenami chce motivovať sudcov z nižších súdov, aby na Najvyššom súde SR pôsobili.

Požiadavku zaradilo ministerstvo spravodlivosti do balíka zmien v sudcovských zákonoch, ktorý je aktuálne v pripomienkovom konaní. Okresné a krajské súdy spadajúce pod rozpočtovú kapitolu ministerstva spravodlivosti budú mať i naďalej iba jeden vianočný termín pre vyplácanie sudcovských odmien. NS so samostatnou rozpočtovou kapitolou takto nemá byť obmedzený.

"Zmenu inicioval Najvyšší súd s argumentáciou, že nespadá pod rezort ministerstva spravodlivosti, ale má samostatnú rozpočtovú kapitolu," vysvetlil hovorca rezortu Peter Bubla. Súdny dvor záujem o úpravu pravidiel potvrdil. "Hlavným problémom je, a to už dlhodobo, že je veľmi náročné až nemožné obsadiť všetky funkčné miesta sudcov," vysvetlil pre TASR hovorca NS Boris Urbančík.

Sudcovia podľa Urbančíka len veľmi zriedka a neochotne opúšťajú konsolidované pomery krajských súdov a prostredie rodiny. "Vedenie NS považuje možnosť odmien za jeden z motivačných nástrojov zamestnávateľa," ozrejmil hovorca s tým, že personálne možnosti získať sudcov z Krajského súdu v Bratislave sa už do veľkej miery vyčerpali.

Švecová pritom hľadá podľa Urbančíka aj ďalšie motivačné nástroje. Skúma možnosti, ako zabezpečiť pre sudcov z iných regiónov ubytovanie a snaží sa zlepšiť ich pracovné prostredie, najmä nevyhovujúci stav kancelárií.
 
"Chceme však zdôrazniť, že nepožadujeme žiadne navýšenie rozpočtu NS," uviedol Urbančík. Najvyšší súd chce prípadné odmeny riešiť výhradne využitím finančných prostriedkov, ktoré v priebehu rozpočtového roka ušetrí. Vlani bol pritom jediným súdom, kde sudcovia koncoročné odmeny dostali.

"Pokiaľ ide o odmeny pre sudcov, tie boli priznané v mesiaci november 2016 v zmysle zákonnej úpravy," informoval Urbančík. Sudcovia okresných a krajských súdov spadajúci pod rozpočtovú kapitolu ministerstva spravodlivosti odmeny nemali.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) sa s predsedami súdov dohodla na presunutí mzdového balíka určeného pre sudcov k justičným zamestnancom. Dôvodom bolo podhodnotené odmeňovanie súdnych úradníkov, ktorí tak dostali pre Vianocami vyššie odmeny.

Ministerstvo spravodlivosti vlani informovalo, že priemerný plat sudcu k 30. septembru 2016 bol 3705,78 eura. Zárobok sudcov v porovnaní s ostatnými ústavnými činiteľmi dvíha každoročná valorizácia, ako aj fakt, že majú nárok na 13. a 14. plat, ktoré dostávajú v polovici a na konci roka.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk