2.3.2017
ID: 3629upozornenie pre užívateľov

Nové pravidlá registrácie v registri partnerov verejného sektora

Dňa 1. 2. 2017 nadobudol účinnosť zákon o registri partnerov verejného sektora, ktorý stanovuje povinnosť registrácie v osobitnom registri pre osoby označené ako partneri verejného sektora. Zákon nahrádza predchádzajúcu právnu úpravu registrácie v registri tzv. konečných užívateľov výhod.

 
 Dvořák Hager Partners SK
 
Partner verejného sektora je zákonom definovaný pomerne široko, je ňou fyzická alebo právnická osoba, ktorá nie je subjektom verejnej správy a ktorá akýmkoľvek spôsobom priamo alebo nepriamo prijíma finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu, európskych štrukturálnych a investičných fondov, rozpočtov obcí, VÚC, ktorá prijíma plnenie, ktorého predmetom je majetok, práva k majetku alebo iné majetkové práva štátu, verejnoprávnej inštitúcie, obce, vyššieho územného celku, či už prostredníctvom priamych záväzkových vzťahov, dotácií, štátnej pomoci, ale aj prostredníctvom subdodávateľských vzťahov.

Partnerom verejného sektora je aj každá osoba, ktorá uzatvára zmluvu podľa zákona o verejnom obstarávaní, koncesnú zmluvu, poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, osoba, na ktorú bola postúpená alebo inak nadobudla pohľadávku voči štátu, štátnemu fondu, verejnoprávnej inštitúcii, obci, vyššiemu územnému celku alebo právnickej osobe zriadenej zákonom atď..

Partnerom verejného sektora sa stáva aj dodávateľ partnera verejného sektora, ak dodané služby a práce súvisia so zmluvou a prekračuje nižšie uvedené finančné limity.

Partnerom verejného sektora však nie je ten, komu majú byť jednorazovo poskytnuté finančné prostriedky neprevyšujúce sumu 100 000 eur alebo v úhrne neprevyšujúce sumu 250 000 eur v kalendárnom roku, ak ide o opakujúce sa plnenie (napríklad pravidelné mesačné úhrady za poskytované služby, a pod.); to neplatí, ak výšku štátnej pomoci alebo investičnej pomoci nemožno v čase zápisu do registra určiť. Partnerom verejného sektora nie je ani ten, kto má jednorazovo nadobudnúť majetok, práva k majetku alebo iné majetkové práva, ktorých všeobecná hodnota úhrnne neprevyšuje sumu 100 000 eur.

Partnerom verejného sektora za zákonom stanovených podmienok ďalej nie je ani osoba prevažne pôsobiaca v neziskovom sektore, banka a pobočka zahraničnej banky a osoba, ktorá prijíma plnenie od zastupiteľského úradu Slovenskej republiky v zahraničí.

Do registra partnerov verejného sektora sa povinne najneskôr do 31. 7. 2017 musia zapísať aj osoby určené podľa osobitných predpisov. Ide najmä o držiteľov banského oprávnenia, zhotoviteľov geologických prác, ako aj o osoby vykonávajúce činnosti v oblasti energetiky, na ktoré sa vyžaduje povolenie.

Partner verejného sektora, resp. povinná osoba podľa osobitného zákona sa v registri nemôže registrovať sám, ale len prostredníctvom tzv. oprávnenej osoby, ktorá popri partnerovi verejného sektora zodpovedá za správnosť zapísaných údajov. Oprávnenou osobou, t.j. osobou, ktorá zabezpečuje registráciu partnera verejného sektora je o. i. advokát.

Do registra sa okrem iných údajov zapisuje aj konečný užívateľ výhod partnera verejného sektora. Oprávnená osoba je povinná vykonávať overenie identifikácie konečného užívateľa výhod pri zápise partnera verejného sektora do registra, taktiež vždy k 31.12. príslušného roka, ako aj vždy pri podpise zmluvy, na základe ktorej má osoba postavenie partnera verejného sektora alebo v súvislosti s plnením zo zmluvy, ktorého hodnota prevyšuje v úhrne 1 000 000 eur za 30 dní, ak overenie identifikácie konečného užívateľa výhod nebolo vykonané v posledných šiestich mesiacoch pred uzatvorením zmluvy alebo jej zmenou alebo pred plnením zo zmluvy.

Fyzické a právnické osoby zapísané v registri konečných užívateľov vedenom Úradom pre verejné obstarávanie výhod podľa predpisov účinných do 31.12.2016 sa považujú za partnerov verejného sektora zapísaných v registri partnerov verejného sektora podľa tohto zákona, majú však povinnosť zabezpečiť overenie identifikácie konečného užívateľa výhod podľa zákona o registri partnerov verejného sektora a podať prostredníctvom oprávnenej osoby návrh na zápis na účely zosúladenia zapísaných údajov najneskôr do 31. júla 2017. Nesplnenie tejto povinnosti je dôvodom na výmaz partnera verejného sektora z registra.

Nesplnenie povinnosti registrácie v registri partnerov verejného sektora u povinných osôb podľa osobitných predpisov môže byť dôvodom na zrušenie príslušných osobitných povolení na podnikanie.


Mgr. Petra Štrbová Marková,
advokátka

JUDr. Simona Laktišová,
advokátska koncipientka


Dvořák Hager & Partners, advokátska kancelária, s.r.o.

Cintorínska ul. 3/a
811 08  Bratislava

Tel.: +421 2 32 78 64 - 11
Fax: +421 2 32 78 64 - 41
e-mail: bratislava@dhplegal.com


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk