11.11.2013
ID: 1058upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Pri požiaroch, povodniach, ale aj nehodách chce štát viac využívať dobrovoľných hasičov. Spoluprácu profesionálov a dobrovoľníkov pri zásahoch upravujú materiály, ktoré na rokovaní schválila vláda SR. Na rokovanie ich predložil šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Okrem väčšieho zapojenia dobrovoľníkov, štát plánuje v rokoch 2015 až 2018 navýšiť stavy profesionálnych hasičov najmenej o 380 funkčných miest.

VLÁDA

Ústavným činiteľom sa na budúci rok platy nezvýšia 
6. novembra (TASR) - Platy a paušálne náhrady poslancov, prezidenta, ministrov, predsedu a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu, generálneho prokurátora sa na budúci rok opäť nezvýšia. Budú ich poberať v takej istej výške, aká bola určená ešte v roku 2011.

Príprava jednej zdravotnej poisťovne mešká 
6. novembra (TASR) - Vláda SR sa dnes opätovne venovala vytvoreniu jednej štátnej zdravotnej poisťovne. Informácia o plnení časového harmonogramu jej zavádzania, ktorú dnes vzala na vedomie, neuvádza, kedy by mohlo ministerstvo zdravotníctva predstaviť transformačný zákon. Právna norma mala pritom pôvodne platiť od mája.

Štát chce pri povodniach či požiaroch viac zapojiť dobrovoľných hasičov
6. novembra (TASR) - Pri požiaroch, povodniach, ale aj nehodách chce štát viac využívať dobrovoľných hasičov. Spoluprácu profesionálov a dobrovoľníkov pri zásahoch upravujú materiály, ktoré na dnešnom rokovaní schválila vláda SR. Na rokovanie ich predložil šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Okrem väčšieho zapojenia dobrovoľníkov, štát plánuje v rokoch 2015 až 2018 navýšiť stavy profesionálnych hasičov najmenej o 380 funkčných miest.

Z postu vedúceho služobného úradu MO SR odvolala Petra Novotňáka
6. novembra (TASR) - Z postu vedúceho služobného úradu Ministerstva obrany (MO) SR odchádza Peter Novotňák. Vláda ho dnešným dňom odvolala z funkcie. Na jeho miesto zároveň vymenovala Ľudovíta Macháčka.

Odvolala zástupkyňu hlavného hraničného splnomocnenca SR J. Juríčkovú
6. novembra (TASR) - Vláda dnes odvolala zástupkyňu hlavného hraničného splnomocnenca SR Janu Juríčkovú. Vo funkcii ju nahradí Mária Borguľová.

Slovenská ústredná hvezdáreň splynie s Národným osvetovým centrom
6. novembra (TASR) – Slovenská ústredná hvezdáreň (SÚH) v Hurbanove sa včlení do Národného osvetového centra (NOC) v Bratislave. Zriaďovateľom týchto príspevkových organizácií je ministerstvo kultúry (MK).

Slovenskú delegáciu na klimatickom summite povedie P. Žiga
6. novembra (TASR) - Slovenskú delegáciu na nadchádzajúcom klimatickom summite v Poľsku povedie minister životného prostredia Peter Žiga. Devätnásta konferencia zmluvných strán Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy a 9. zasadnutí zmluvných strán Kjótskeho protokolu sa uskutoční vo Varšave od 11. do 22. novembra. Účasť delegácie SR dnes schválila vláda.


NÁRODNÁ RADA 

KDH chce obmedziť príjem poslancov tak, aby dostávali len jeden plat
7. novembra (TASR) - Ak poslanec NR SR vykonáva aj inú funkciu platenú z verejných zdrojov, po novom by mal dostávať len plat poslanca. Štátny rozpočet by tak mohol ušetriť 2,5 milióna eur ročne. V novele zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov to navrhuje opozičné KDH. Právnou normou sa začne parlament zaoberať na novembrovej schôdzi.

NOVA chce strop na odškodné pre funkcionárov do výšky ich ročného platu
8. novembra (TASR) - Maximálna výška odškodného pre verejného funkcionára, ktoré mu prizná súd, by mala byť obmedzená, a to maximálne do výšky jeho ročného príjmu. V novele Občianskeho zákonníka to navrhuje poslanec NR SR Daniel Lipšic. Právnu normu predloží na januárovú schôdzu parlamentu a je reakciou na státisícové odškodné, ktoré verejní funkcionári na súdoch získavajú.


PREZIDENT

Podpísal novelu zákona o Zbore väzenskej a justičnej stráže
5. novembra (TASR) - Rozsah donucovacích prostriedkov vymenovaných v platnom zákone o Zbore väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) sa od nového roku rozšíri o obranný štít, použitie špeciálneho streliva a o prostriedok k zamedzeniu priestorovej orientácie alebo k utajeniu fyzickej identity. Vyplýva to z vládnej novely zákona o ZVJS, ktorú dnes podpísal prezident Ivan Gašparovič.

Podpísal novelu zákona o výkone trestu odňatia slobody
5. novembra (TASR) – Umožniť lepšie pracovať s odsúdenými a viac ich motivovať k aktívnemu plneniu povinností majú modernejšie pravidlá výkonu trestu, ktoré od nového roku prináša novela zákona o výkone trestu odňatia slobody. Novelu schválil parlament v októbri a dnes ju podpísal prezident republiky Ivan Gašparovič.

Osobám s poskytnutým azylom overia vzdelanie aj bez dokladov
8. novembra (TASR) - Osoby s medzinárodnou ochranou, ktoré odišli zo štátu pôvodu bez možnosti vziať si svoje doklady o vzdelaní, si od decembra budú môcť dať overiť svoje vzdelanie. Umožní im to novela zákona o uznávaní odborných kvalifikácií, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.


Pozn.:

SÚDNA RADA: Návrh rozpočtu súdnictva nezohľadňuje reálne potreby
7. novembra (TASR) - Návrh rozpočtu súdnictva na roky 2014 až 2016 vo výdavkovej časti nezohľadňuje reálne potreby financovania prevádzky súdov, rozpočtových organizácií, Najvyššieho súdu SR, ani Kancelárie Súdnej rady SR. Súdna rada SR to konštatuje v stanovisku, ktoré odhlasovala na svojom poslednom zasadnutí koncom októbra.

MO SR: Novela zákona o obrane by mala ísť do legislatívneho procesu neskôr
7. novembra (TASR) - Novelu zákona o obrane Slovenskej republiky, ktorá má spresniť ustanovenia o riadení obrany štátu a opatrenia pri príprave na obranu štátu, chce dať ministerstvo do legislatívneho procesu neskôr. Vyplýva to z návrhu na zrušenie úlohy v novembrovom Pláne legislatívnych úloh vlády SR a z návrhu na zrušenie úlohy v novembrových Plánoch práce Bezpečnostnej rady SR a Hospodárskej a sociálnej rady SR. Materiál je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

MK nepredloží vláde analýzu daňového a odvodového zaťaženia slobodných umelcov
8. novembra (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) nepredloží tento rok na vládu analýzu daňového a odvodového zaťaženia umelcov v slobodnom povolaní a návrh na optimalizáciu tohto zaťaženia. Pôvodne tak malo spraviť v novembri, avšak do pripomienkového konania dalo návrh na zrušenie tejto úlohy. Na analýze a optimalizácii ale v spolupráci s umeleckou obcou pracuje.

MZV: Slováci by mali byť pri ceste do Etiópie opatrní, hrozia teroristické útoky
8. novembra (TASR) - Slováci by mali byť pri ceste do Etiópie opatrní. Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) SR upozorňuje na zvýšenú aktivitu teroristických skupín v tejto krajine a na zvýšené nebezpečenstvo teroristických útokov zo strany skupiny aš-Šabáb.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk