30.12.2013
ID: 1271upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Výrobcovia batérií a akumulátorov budú od januára niesť všetky náklady spojené so zberom, spracovaním a recykláciou tých použitých. Vyplýva to z novely zákona o odpadoch, ktorú podpísal prezident Ivan Gašparovič. Právnou normou envirorezort reaguje na nedostatočné zakomponovanie európskej smernice o batériách a akumulátoroch do slovenského práva, čo Slovensku vyčítala Európska komisia (EK).

NÁRODNÁ RADA

P. Paška vypíše termíny na podávanie kandidátov na šéfa NKÚ po novom roku
23. decembra (TASR) - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) vypíše termín na podávanie kandidátov pre novú voľbu šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) po novom roku. Povedal to v rozhovore pre TASR.

Všetky absencie poslancov v roku 2013 boli uznané ako oprávnené
24. decembra (TASR) - Všetky absencie poslancov Národnej rady SR na rokovaní v roku 2013 boli oprávnené. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) uznal ospravedlnenia a kolegom v snemovni na plat nesiahol.


PREZIDENT

Podpísal zákon o organizovaní verejných športových podujatí
23. decembra (TASR) - Výtržníkov na športových zápasoch bude štát od februára 2014 trestať tak, že im zakáže účasť na verejných podujatiach. Vyplýva to zo zákona o organizovaní verejných športových podujatí z dielne Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktorý podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

Súkromné pozemky v chránených územiach môže štát vymeniť za svoje
23. decembra (TASR) - Súkromní vlastníci chránených území sa po rokoch dočkajú vyriešenia otázky možnosti náhrad za obmedzenie bežného obhospodarovania na svojich pozemkoch. Prezident Ivan Gašparovič podpísal novelu zákona o ochrane prírody, ktorá prináša aj riešenie tohto problému. Zmenou legislatívy v tejto oblasti podmieňujú súkromní vlastníci napríklad odobrenie novej zonácie Tatranského národného parku.

Za zber a recykláciu batérií budú zodpovedať výrobcovia
23. decembra (TASR) - Výrobcovia batérií a akumulátorov budú od januára niesť všetky náklady spojené so zberom, spracovaním a recykláciou tých použitých. Vyplýva to z novely zákona o odpadoch, ktorú podpísal prezident Ivan Gašparovič. Právnou normou envirorezort reaguje na nedostatočné zakomponovanie európskej smernice o batériách a akumulátoroch do slovenského práva, čo Slovensku vyčítala Európska komisia (EK).

Podpísal zákon o predĺžení doplnkovej ochrany pre cudzincov
23. decembra (TASR) - Doplnková ochrana pre cudzincov sa od januára predĺži z jedného na dva roky. Presadilo to Ministerstvo vnútra SR novelou zákona o azyle, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič. Doplnková ochrana sa poskytuje vtedy, ak cudzinec nedostal azyl, ale je možné, že by bol v prípade návratu do krajiny pôvodu vystavený hrozbe trestu smrti, mučenia, alebo by bol jeho život ohrozený vojnou.


Pozn.:

ŠÚ SR: Údaje štatistických zisťovaní budú prezentované na novom webovom portáli
26. decembra (TASR) – Štatistický úrad (ŠÚ) SR bude v roku 2014 svoje zisťovania prezentovať na novom webovom portáli. Okrem nového www.susr.sk si však ponechá ako archív aj doterajší web www.statistics.sk.

MŽP SR: Ministerstvo ustúpilo, vývoz vody za hranice novela neupraví
28. decembra (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR ustúpilo od zámeru upraviť podmienky vývozu vody za hranice Slovenska. Tie mala zaviesť novela vodného zákona, ktorej prípravu envirorezortu nakázala vláda na minuloročnom výjazdovom zasadnutí v Gabčíkove. Novelu ministerstvo podľa svojho šéfa Petra Žigu (Smer-SD) predloží, avšak bez podmienok pre vývoz. Tie kritizovali aktivisti, podľa ktorých mala umožniť biznis s vodou.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk