6.1.2014
ID: 1309upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Každý dospelý slovenský občan má od 1. januára vlastnú elektronickú schránku na ústrednom portáli verejnej správy www.slovensko.sk. Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) takto sprístupnila 4,5 milióna elektronických schránok. Ich úlohou je umožniť elektronickú komunikáciu občanov a podnikateľov s verejnou správou. Informoval o tom Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Pozn.:

PROKURATÚRA: Eva Mišíková definitívne končí ako prokurátorka od 1. januára
31. decembra (TASR) - Prokurátorka Generálnej (GP) prokuratúry SR Eva Mišíková definitívne končí svoju prokurátorskú kariéru.

JUSTÍCIA: Dnes vstúpila do platnosti novela zákona o ZVJS
1. januára (TASR) - Od dnešného dňa vstúpila do platnosti novela zákona o Zbore väzenskej a justičnej stráže (ZVJS), ktorou sa mení a dopĺňa zákon o ZVJS z roku 2001.

MS SR: Slovenskí väzni už nemôžu nosiť piercing
1. januára (TASR) - Väzni v slovenských väzniciach oddnes nemôžu nosiť piercing. Zákaz priniesli novely zákonov o výkone trestu a o výkone väzby, ktoré vstúpili do platnosti dnes. Opatrenie má prispieť k bezpečnosti v ústavoch. Doposiaľ bolo zakázané iba vyhotovenie piercingu priamo vo väznici.

MV SR: Ak nie je dobre vidno, chodci musia oddnes nosiť reflexné prvky aj v obci
1. januára (TASR) - Chodci na krajnici či okraji vozovky sú oddnes za zníženej viditeľnosti povinní nosiť reflexné prvky alebo reflexný odev nie len mimo obce, ale aj v nej. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorá platí oddnes. Chodci by na to mali myslieť už teraz, keďže Slovenský hydrometeorologický ústav varuje pred hmlami na celom Slovensku. Tie by sa mohli objaviť v noci na štvrtok (2. 1.) a počas štvrtkového dopoludnia.

ENVIRO: Za zber a recykláciu batérií už zodpovedajú výrobcovia
1. januára (TASR) - Výrobcovia batérií a akumulátorov budú oddnes niesť všetky náklady spojené so zberom, spracovaním a recykláciou tých použitých. Vyplýva to z novely zákona o odpadoch, ktorá vstúpila do platnosti. Právnou normou envirorezort reagoval na nedostatočné zakomponovanie európskej smernice o batériách a akumulátoroch do slovenského práva, čo Slovensku vyčítala Európska komisia (EK).

ENVIRO: Skládkovanie odpadov zdraželo
1. januára (TASR) - Skládkovanie odpadov bude oddnes na Slovensku drahšie. Do platnosti vstúpila novela zákona o poplatkoch za uloženie odpadov, ktorá prináša vyššie ceny za ukladanie odpadu na skládkach. Týmto spôsobom chce envirorezort prinútiť pôvodcov odpadov, aby ich viac triedili a menej ukladali na skládky. Kým v západných krajinách sa väčšina odpadu recykluje a zhodnocuje, na Slovensku je to naopak.

MÉDIÁ: Niektorí vysielatelia získali výnimku z povinnej slovenčiny
1. januára (TASR) - Niektorí súkromní vysielatelia sú od tohto roka oslobodení od povinného používania slovenského jazyka vo svojich programoch. Zaviedla to novela zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá dnes nadobudla účinnosť.

ÚVSR: Každý dospelý slovenský občan má od 1. januára elektronickú schránku
2. januára (TASR) - Každý dospelý slovenský občan má od 1. januára vlastnú elektronickú schránku na ústrednom portáli verejnej správy www.slovensko.sk. Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) takto sprístupnila 4,5 milióna elektronických schránok. Ich úlohou je umožniť elektronickú komunikáciu občanov a podnikateľov s verejnou správou. Informoval o tom dnes Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

MV SR: Pobyt už možno nahlásiť aj cez internet
2. januára (TASR) - Občania už môžu trvalý či prechodný pobyt nahlásiť úradom aj prostredníctvom internetu. Ministerstvo vnútra (MV) SR totiž od 1. januára začalo sprístupňovať prvé elektronické služby budované v rámci Operačného programu informatizácia spoločnosti.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk