13.1.2014
ID: 1336upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) – Stratu alebo odcudzenie nového občianskeho preukazu s čipom treba okamžite nahlásiť na najbližšom policajnom okresnom riaditeľstve alebo prostredníctvom na to určenej elektronickej služby. Upozorňuje na to Ministerstvo vnútra (MV) SR. Každý slovenský občan, ktorý od 2. decembra požiadal o vydanie občianskeho preukazu, dostane identifikačnú kartu s čipom, takzvanú eID kartu. Na požiadanie môže byť tiež prostriedkom na vytváranie zaručeného elektronického podpisu (ZEP).

VLÁDA

Kultúrne pamiatky budú chránené dôslednejšie
8. januára (TASR) - Kultúrne pamiatky budú od júla chránené dôslednejšie. Počíta s tým novela zákona o ochrane pamiatkového fondu, ktorú dnes schválila vláda.

Obce, ktoré potrápili zosuvy pôdy či kalamity, dostanú asi 193.000 eur
8. januára (TASR) - Obce a mestá, ktoré vlani potrápili zosuvy pôdy, snehová kalamita, víchrice či prívalové dažde, dostanú od štátu takmer 193.000 eur. Rozhodla o tom dnes vláda SR. Štát im tak nahradí výdavky, ktoré minuli na záchranné práce počas týchto mimoriadnych situácií.

Problematike seniorov v SR sa bude venovať stály poradný orgán vlády
8. januára (TASR) – Problematikou postavenia seniorov v spoločnosti a dôsledkami starnutia populácie sa bude zaoberať samostatný poradný orgán vlády. Tá dnes schválila vznik rady pre práva seniorov a prispôsobovanie verejných politík procesu starnutia populácie.

Ochrane druhovej rozmanitosti má pomôcť národná stratégia
8. januára (TASR) - Ochrane druhovej rozmanitosti na Slovensku má pomôcť Aktualizovaná národná stratégia ochrany biodiverzity do roku 2020. Ide o kľúčový dokument, ktorý obsahuje 34 opatrení, ktoré sa prierezovo dotýkajú viacerých rezortov. Materiál dnes schválila vláda SR. Ako sa v ňom uvádza, Slovensko v minulosti nebralo dostatočne do úvahy význam biodiverzity a zdravých ekosystémov.

SR chce predať technologické zariadenia cyklotrónového centra
8. januára (TASR) - Slovensko chce predať zariadenia Cyklotrónového centra (CC) SR nachádzajúce sa v Rusku. Ide o jeden z krokov návrhu ďalšieho postupu v tomto projekte, ktorý dnes zobrala vláda na vedomie.

Vláda súhlasila s ratifikáciou zmluvy o obchodovaní so zbraňami
8. januára (TASR) - Vláda SR dnes súhlasila s ratifikáciou medzinárodnej zmluvy o obchodovaní so zbraňami. Svoj súhlas k nej ešte musí dať parlament a následne ju ratifikuje prezident. Kabinet súhlasil s jej podpísaním ešte v máji minulého roka, na základe čoho ju Slovensko 10. júna v New Yorku podpísalo. Posledným krokom je jej ratifikácia.

Rezort školstva vytvoril zoznam odborov, ktorých absolventi sú žiadaní
8. januára (TASR) – Tesár, kachliar, kominár, strechár, chovateľ oviec či rybár. Aj tieto profesie zaradilo ministerstvo školstva do zoznamu 39 odborov, ktoré produkujú nedostatok absolventov pre trh práce. Na druhej strane zhrnulo odbory, ktorých absolventi sú prebytoční. Tam zaradilo odbory ako strojárstvo, operátor ekologických zariadení, grafik digitálnych médií, mechanik počítačových sietí či spoločné stravovanie. V aktuálnom školskom roku študuje v odboroch "nad rozsah potrieb trhu práce" podľa ministerstva 10.009 žiakov. Na druhej strane odbory s nedostatočným počtom absolventov navštevuje 1868 žiakov. Rezort to uvádza v materiáli, ktorý predložil na dnešné rokovanie vlády. Zoznamy už vlani v decembri schválilo ministerstvo školstva pod vedením Dušana Čaploviča (Smer-SD). Dnes ich zobrala na vedomie vláda.


PREZIDENT

Ocenil prácu 16 osobností z kultúry, vedy, hospodárstva či športu
7. januára (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič udelil dnes pri príležitosti 21. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky štátne vyznamenania. Ocenil nimi prácu 16 osobností z rôznych sfér spoločenského života. V Rytierskej sieni Bratislavského hradu si prevzali jedno z vysokých ocenení – Rad Bieleho dvojkríža II. a III. triedy, Rad Ľudovíta Štúra II. a III. triedy, Pribinov kríž I. a II. triedy a Medailu prezidenta SR. Na udeľovaní sa zúčastnili členovia vlády, Národnej rady SR, šéfovia samosprávnych krajov či diplomati.


Pozn.:

ÚSTAVNÝ SÚD: Poslanci NR SR namietajú nesúlad zákona o hmotnej núdzi s Ústavou SR
6. januára (TASR) – V posledných pracovných dňoch roka 2013 bolo na Ústavný súd (ÚS) doručené podanie skupiny poslancov NR SR, ktorých zastupuje Jozef Mihál a ktorým sa dožadujú začatia konania o súlade niektorých ustanovení zákona o hmotnej núdzi s Ústavou SR.

MV SR: Stratu alebo odcudzenie eID karty treba okamžite nahlásiť
11. januára (TASR) – Stratu alebo odcudzenie nového občianskeho preukazu s čipom treba okamžite nahlásiť na najbližšom policajnom okresnom riaditeľstve alebo prostredníctvom na to určenej elektronickej služby. Upozorňuje na to Ministerstvo vnútra (MV) SR. Každý slovenský občan, ktorý od 2. decembra požiadal o vydanie občianskeho preukazu, dostane identifikačnú kartu s čipom, takzvanú eID kartu. Na požiadanie môže byť tiež prostriedkom na vytváranie zaručeného elektronického podpisu (ZEP).


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk