27.1.2014
ID: 1403upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) – Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR na verejnom pojednávaní nevyhovelo návrhu skupiny poslancov NR SR, ktorí sa domáhali vyslovenia nesúladu niektorých ustanovení zákona o miestnych daniach s Ústavou SR. Podľa ústavného súdu napadnuté ustanovenia nie sú v rozpore s ústavou.

VLÁDA

Prezidentské voľby budú stáť 10,78 milióna eur
22. januára (TASR) - Prezidentské voľby vyjdú daňových poplatníkov na 10,78 milióna eur. Vyplýva to z organizačno-technického zabezpečenia voľby prezidenta, ktorý dnes odobrila vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Šenkviciach.


NÁRODNÁ RADA

Žitňanská a Beblavý nechcú spotrebiteľské spory na rozhodcovských súdoch
20. januára (TASR) - Nezaradení poslanci Národnej rady SR Miroslav Beblavý a Lucia Žitňanská žiadajú Ministerstvo spravodlivosti SR, aby stiahlo svoj návrh zákona o spotrebiteľskom rozhodcovskom konaní a agendu spotrebiteľských sporov úplne vylúčilo z pôsobností rozhodcovských súdov. Zdôvodňujú to tým, že efekt novelizovaného zákona bude pre ochranu spotrebiteľa minimálny a náklady na jeho realizáciu zbytočne vysoké.

Mičovský chce predĺžiť lehotu na podanie opravného prostriedku
20. januára (TASR) - Opravný prostriedok voči uzneseniu v trestnom konaní by mohlo byť možné podať počas piatich pracovných dní. V súčasnosti sú na to určené tri kalendárne dni. Lehotu navrhuje predĺžiť poslanec OĽaNO Ján Mičovský v novele Trestného poriadku. Parlament by sa ňou mal zaoberať na blížiacej sa januárovej schôdzi.

Rezort školstva má byť povinný prideľovať peniaze na asistentov učiteľov
20. januára (TASR) - Odstrániť určitú svojvôľu ministerstva školstva pri prideľovaní finančných prostriedkov pre asistentov učiteľa a vniesť do tejto oblasti právnu istotu a nárokovateľnosť. To je cieľom návrhu novely zákona o financovaní základných, stredných škôl a školských zariadení, ktorý na najbližšiu schôdzu NR SR predložila poslankyňa Jana Žitňanská (nezaradená). Ak uspeje, rezort školstva bude od apríla povinný prideliť peniaze na základe žiadosti zriaďovateľa verejnej školy.

Ústavnoprávny výbor odobril väčšie zapájanie dobrovoľných hasičov
21. januára (TASR) - Členovia parlamentného ústavnoprávneho výboru podporujú väčšie zapájanie dobrovoľných hasičov. Na dnešnom rokovaní odobrili návrh zákona o Dobrovoľnej požiarnej ochrane SR z dielne rezortu vnútra, podľa ktorého by sa dobrovoľní hasiči mali viac využívať pri požiaroch, povodniach, ale aj nehodách. Okrem väčšieho zapojenia dobrovoľníkov štát plánuje v rokoch 2015 až 2018 navýšiť stavy profesionálnych hasičov najmenej o 380 funkčných miest.

L.Žitňanská navrhuje oddeliť funkcie šéfov Najvyššieho súdu a Súdnej rady
21. januára (TASR) - Nezaradená poslankyňa Národnej rady SR Lucia Žitňanská chce oddeliť funkcie predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR a Súdnej rady (SR) SR. V súčasnosti sú posty zlúčené. Žitňanská ich chce oddeliť novelou Ústavy SR, ktorú predkladá do parlamentu. Očakáva, že ju podporia aj poslanci Smeru-SD, keďže premiér a prezidentský kandidát Robert Fico (Smer-SD) vyhlásil, že stráca trpezlivosť s justíciou. Bez hlasov Smeru-SD nemá novela šancu na úspech.

Volebné kódexy nebudú ani v januári, Kaliňák a opozícia sa stále nedohodli
21. januára (TASR) - Volebné kódexy parlament neschváli ani na januárovej schôdzi, poslanci o nich budú rokovať zrejme najskôr v marci. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) a opozícia sa totiž ani na dnešnom rokovaní nezhodli na podobe stálej volebnej komisie, ktorá by mala dozerať na priebeh volieb, kampaň a financovanie politických strán. Komisia je posledný otvorený problém, na ostatných sa už partneri zhodli. Najbližšie by sa mali zísť do dvoch týždňov.

Rokovanie parlamentu ustúpi prezidentským voľbám a posunie sa o týždeň
22. januára (TASR) - Marcové rokovanie NR SR sa nezačne tak, ako sa plánovalo, ale bude posunuté o týždeň. Dôvodom je prvé kolo prezidentských volieb (15.3.) a skutočnosť, že v nich kandidujú aj štyria poslanci NR SR, ktorí v tom čase budú viesť kampaň. Po dnešnom rokovaní poslaneckého grémia to vyhlásil predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD). Marcová schôdza sa teda nezačne 11. ale až 18. marca.

Šiesty pokus o zvolenie nového šéfa NKÚ by mal byť na marcovej schôdzi
22. januára (TASR) - Šiesty pokus o zvolenie nového predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR by sa mal konať na marcovej parlamentnej schôdzi. Na ňu plánuje šéf zákonodarného zboru Pavol Paška (Smer-SD) vyhlásiť nové hlasovanie. TASR to potvrdil Paškov hovorca Pavol Chovanec.

NOVA chce kvôli Ukrajine iniciovať zasadnutie Výboru pre obranu a bezpečnosť
22. januára (TASR) - Hnutie NOVA bude v parlamente iniciovať zasadnutie Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť, ktorého jediným bodom programu bude príprava Slovenska na možné scenáre vývoja na Ukrajine. Kandidáti hnutia pre voľby do Európskeho parlamentu (EP) to uviedli vo vyhlásení, ktoré poskytli TASR.

Brannobezpečnostný výbor odobril väčšie využívanie dobrovoľných hasičov
23. januára (TASR) - Dobrovoľní hasiči by sa mali viac využívať pri požiaroch, povodniach, ale aj nehodách od marca 2014. Počíta s tým návrh zákona o Dobrovoľnej požiarnej ochrane SR z dielne rezortu vnútra, ktorý dnes odobrili členovia Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť a odporučili plénu právnu normu schváliť. Okrem väčšieho zapojenia dobrovoľníkov štát plánuje v rokoch 2015 až 2018 navýšiť stavy profesionálnych hasičov najmenej o 380 funkčných miest.

Opozícia zvoláva mimoriadny parlament pre správanie sa k ombudsmanke
23. januára (TASR) - Vyjadriť vážne znepokojenie nad postupom vlády z 8. januára, kedy nebolo verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej umožnené prehovoriť, navrhnúť predsedovi NR SR Pavlovi Paškovi (Smer-SD) prerokovanie mimoriadnej správy ombudsmanky o možnom porušovaní základných práv a slobôd a požiadať vládu o uspokojivé vyriešenie sídla verejného ochrancu práv. Toto sú ciele mimoriadnej schôdze NR SR, ktorú dnes svojimi podpismi iniciovali strany Ľudovej platformy (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd).


PREZIDENT

S advokátmi analyzoval stav justície, zhodli sa, že funguje dobre
24. januára (TASR) – Slovenská justícia funguje dobre, žiaľ na verejnosti sú medializované najmä negatívne fakty, ktoré neprispievajú k pozitívnemu obrazu slovenského súdnictva. Na dnešnom stretnutí to skonštatovali prezident SR Ivan Gašparovič a predstavitelia Slovenskej advokátskej komory (SAK).


Pozn.:

MS SR: Návrh L. Žitňanskej a M. Beblavého je nesystémový a neodborný
20. januára (TASR) - Návrh nezaradených poslancov Národnej rady SR Miroslava Beblavého a Lucie Žitňanskej vylúčiť agendu spotrebiteľských sporov z pôsobnosti rozhodcovských súdov je nesystémový, neodborný a možno sa nad ním iba počudovať. Tvrdí to Ministerstvo spravodlivosti SR v reakcii na vyhlásenie a pripomienky oboch poslancov k jeho novele zákona o spotrebiteľskom rozhodcovskom konaní.

RADÍME: Neposkytnutie prvej pomoci pri nehode môže skončiť aj väzením
20. januára (TASR) - Za prvé dva týždne zomrelo na cestách štvornásobne viac osôb ako vlani. "Ľudia v autách, či už vodiči, ale aj spolusediaci by preto nemali zabúdať na používanie bezpečnostných pásov či detských autosedačiek, ktoré môžu zachrániť život a samozrejme sa plne venovať vedeniu vozidla. Veľmi dôležité je, aby šoféri poznali vlastnú autolekárničku," povedal hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel.

ÚS SR rozhodne o novele zákona o štátnom občianstve 26. februára 
22. januára (TASR) - Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR na dnešnom verejnom zasadnutí nerozhodlo o možnej protiústavnosť novely zákona o štátnom občianstve z roku 2010, podľa ktorej občania strácajú slovenské občianstvo dobrovoľným prijatím občianstva iného štátu. Zasadnutie predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková odročila na 26. februára, kedy vo veci padne verdikt.

ÚS SR: Ustanovenia zákona o miestnych daniach sú v súlade s ústavou
22. januára (TASR) – Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR dnes na verejnom pojednávaní nevyhovelo návrhu skupiny poslancov NR SR, ktorí sa domáhali vyslovenia nesúladu niektorých ustanovení zákona o miestnych daniach s Ústavou SR. Podľa ústavného súdu napadnuté ustanovenia nie sú v rozpore s ústavou.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk