17.2.2014
ID: 1509upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Odmeny pre exekútorov v konaniach voči dôchodcom a nepodnikateľom sa znižovať nebudú. Poslanci Národnej rady SR totiž odmietli novelu Exekučného poriadku z dielne nezaradeného zákonodarcu Alojza Hlinu, ktorý počítal so znížením.

VLÁDA

Schválila návrh Partnerskej dohody na roky 2014 až 2020
12. februára (TASR) – Vláda na svojom dnešnom rokovaní na Úrade vlády SR schválila návrh Partnerskej dohody (PD) medzi Slovenskom a Európskou úniou (EÚ) na programové obdobie 2014 až 2020. Ide o základný strategický dokument, ktorý určuje rámec obsahu a rozsahu čerpania európskych štrukturálnych a investičných fondov v nasledujúcich siedmich rokoch.

Projekt jednej štátnej zdravotnej poisťovne zastal  
12. februára (TASR) - Projekt jednej štátnej zdravotnej poisťovne, ktorá mala podľa plánov vlády Roberta Fica (Smer-SD) fungovať už v tomto roku, naďalej stojí. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant Smer-SD) ešte koncom minulého roka avizovala, že projekt je pripravený, ale nepohne sa ďalej skôr, ako budú na neho peniaze. Informáciu o projekte dnes vzala na vedomie vláda.

Z. Zvolenská: Požiadavka ministra práce J. Richtera je diskriminačná
12. februára (TASR) – Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) dnes stiahla z rokovania vlády novelu zákona o poskytovateľoch zdravotníckej starostlivosti. Dôvodom je rozpor s ministrom práce Jánom Richterom (Smer-SD) a Konfederáciou odborových zväzov SR.


NÁRODNÁ RADA

Slováci budú naďalej prichádzať o pas, ak príjmu občianstvo v inom štáte
11. februára (TASR) - Občania SR budú naďalej prichádzať o slovenský pas, ak príjmu občianstvo iného štátu. Poslanec NR SR Peter Osuský (SaS) dnes nepresadil novelu zákona o štátnom občianstve, ktorou chcel súčasné pravidlo zmeniť.

Kvórum pri miestnych a krajských referendách sa rušiť nebude
11. februára (TASR) - Kvórum potrebné na platnosť miestneho referenda a referenda na úrovni vyšších územných celkov (VÚC) sa rušiť nebude. Poslanci NR SR totiž neposunuli do druhého čítania novelu zákona o obecnom zriadení z dielne poslancov Miroslava Kadúca (OĽaNO), Martina Poliačika (SaS) a Jany Žitňanskej (nezaradená). V súčasnosti sa na referende, aby bolo platné, musí zúčastniť aspoň polovica oprávnených voličov. S rovnakou iniciatívou poslanci neuspeli ani pred rokom.

Školy úspešné v testovaní viac peňazí nedostanú
11. februára (TASR) - Školy s vynikajúcimi výsledkami v deviatackom Testovaní 9 či písomných maturitách viac peňazí od štátu nedostanú. Poslanci NR SR dnes nepodporili novelu zákona o financovaní škôl z dielne Martina Fronca, Pavla Hrušovského, Pavla Abrhana a Moniky Gibalovej (všetci KDH), ktorí navrhovali, aby takéto školy mohli dostať normatívny príspevok vyšší o 10 percent.

Možnosť získať sociálne štipendium aj na štúdium v zahraniční nebude
11. februára (TASR) - Študenti zahraničných vysokých škôl pôsobiacich v SR, ale aj mimo nášho územia a s trvalým pobytom na Slovensku nebudú mať možnosť získať sociálne štipendium. Plénum NR SR dnes nepodporilo novelu vysokoškolského zákona od poslancov Pavla Abrhana, Martina Fronca, Moniky Gibalovej a Pavla Hrušovského (všetci KDH). Tí žiadali, aby ministerstvo školstva malo možnosť nie povinnosť takéto sociálne štipendium priznať.

Mediálny výbor vzal na vedomie informáciu o predvolebnom vysielaní RTVS
11. februára (TASR) - Mediálny výbor parlamentu dnes uznesením vzal na vedomie Informáciu o vysielaní RTVS v súvislosti s prezidentskými voľbami 2014, ktorú im predložil predseda Rady RTVS Igor Gallo.

M. Fedor: Dôležité je, aby sme sa zo škandálov vo VS dokázali poučiť
11. februára (TASR) - Rok 2012 bol v priestore vojenského spravodajstva špecifickým rokom, ktorý bol poznačený doznievaním veľkého škandálu s odpočúvaním a rokom, kedy bolo zastavené vyšetrovanie podozrení z možného nehospodárneho nakladania s majetkom štátu v správe vojenského spravodajstva. Pre TASR to dnes uviedol predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VS) Martin Fedor (SDKÚ-DS). O činnosti VS za rok 2012 poslanci rokovali dnes ráno v neverejnom režime.

Vyplácanie rodičovských príspevkov sa nezmení, návrh SDKÚ opäť neuspel
12. februára (TASR) – Vyplácanie rodičovských príspevkov sa meniť nebude. Opozičná SDKÚ-DS dnes v parlamente opäť neuspela s návrhom novely zákona o rodičovskom príspevku, ktorý plénum neposlalo do druhého čítania.

Odmeny pre exekútorov sa znižovať nebudú
12. februára (TASR) - Odmeny pre exekútorov v konaniach voči dôchodcom a nepodnikateľom sa znižovať nebudú. Poslanci Národnej rady SR totiž odmietli novelu Exekučného poriadku z dielne nezaradeného zákonodarcu Alojza Hlinu, ktorý počítal so znížením.

Prezident a premiér SR si platy nevymenia
12. februára (TASR) - Prezident a premiér SR si platy nevymenia. Poslanci Národnej rady SR totiž odmietli novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov z dielne Igora Matoviča (OĽaNO).

SaS neuspela, pravidlá verejných obstarávaní sa meniť nebudú
12. februára (TASR) - Podmienky účasti na verejnom obstarávaní sa sprísňovať nebudú. Podpredseda SaS Ľubomír Galko dnes nepresadil v parlamente novelu zákona zamedzujúcu účasť na obstarávaní osobám, pri ktorých je odôvodnený predpoklad, že ich osobné postavenie a kriminálna minulosť je rizikom pre splnenie účelu spravodlivej a čestnej hospodárskej súťaže.

Opozícia neuspela, premiér Robert Fico ostáva vo funkcii
13. februára (TASR) - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) ostáva vo funkcii. Opozičným poslancom sa dnes podľa očakávania nepodarilo premiérovi vysloviť nedôveru za emisnú kauzu. Za vyslovenie nedôvery hlasovalo 49 poslancov zo 128 prítomných, proti bolo 78 členov snemovne, jeden sa zdržal.


PREZIDENT

Dobrovoľní hasiči sa budú viac využívať pri požiaroch či povodniach
11. februára (TASR) - Dobrovoľní hasiči sa budú od apríla viac využívať pri požiaroch, povodniach, ale aj nehodách. Vyplýva to zo zákona o Dobrovoľnej požiarnej ochrane SR, ktorý podpísal prezident Ivan Gašparovič.

Semená konopy siatej vypadnú zo zoznamu omamných látok
11. februára (TASR) - Semená konopy siatej nebudú od 15. marca zaradené medzi omamné látky. Ministerstvo zdravotníctva ich v novele zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič, vyňalo na podnet ministerstva pôdohospodárstva z I. skupiny omamných látok.

Hvezdárni v Hurbanove ostane právna subjektivita, úspory nájdu inak
12. februára (TASR) - Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove si napokon ponechá právnu subjektivitu. Prezident SR Ivan Gašparovič totiž podpísal novelu zákona o múzeách a galériách. Poslanci Národnej rady (NR) SR ju 83 hlasmi schválili 31. januára, a to aj s pozmeňujúcim návrhom, ktorý vypustil pôvodný zámer rezortu kultúry včleniť túto hvezdáreň do Národného osvetového centra (NOC) v Bratislave a ušetriť tak peniaze.


Pozn.:

RADÍME: Dlh na zdravotnom poistení sa dá zaplatiť aj na splátky
10. februára (TASR) - Dlh na zdravotnom poistení, ktorého nesplácanie môže skončiť vymáhaním exekútorom či treťou osobou, umožňujú zdravotné poisťovne zaplatiť v niektorých prípadoch aj postupne. Splátkový kalendár umožňujú všetky tri zdravotné poisťovne na Slovensku, každá má však vlastné podmienky.

RADÍME: Každý poistenec má právo na výpis z účtu, získať ho možno i elektronicky
12. februára (TASR) - Každý poistenec má podľa zákona právo požiadať svoju zdravotnú poisťovňu o výpis z účtu poistenca. Možno oň požiadať písomne, v zmysle platnej legislatívy je poplatok za vydanie písomného výpisu 0,66 eura. Na získanie výpisu možno využiť aj bezplatné elektronické služby poisťovní, ktoré svojim klientom ponúkajú všetky tri zdravotné poisťovne.

MS SR: Rezort spravodlivosti doplatí sudcom 3, 75 milióna eur
12. februára (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR bude musieť na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR doplatiť sudcom približne 3,75 milióna eur. Uviedla to hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová s tým, že ministerstvo tieto peniaze vo svojom rozpočte nemá. Požiadalo o ne Ministerstvo financií SR.

MS SR: Návrh na oddelenie funkcií šéfa NS a Súdnej rady by mohol byť v marci
13. februára (TASR) - Legislatívny návrh z dielne Ministerstva spravodlivosti SR, ktorý má oddeliť funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR, by mohol byť predložený už na marcovú schôdzu Národnej rady (NR) SR. Potvrdil to minister spravodlivosti Tomáš Borec (nom. Smer-SD). Schôdza parlamentu sa začne 18. marca.

MS SR: Názov "Vinohradnícka oblasť Tokaj" je podľa európskeho súdu v poriadku
13. februára (TASR) - Súdny dvor Európskej únie (EÚ) rozhodol, že zápis slovenského názvu vína "Vinohradnícka oblasť Tokaj" do elektronického registra chránených označení pôvodu - E-Bacchus nepredstavuje napadnuteľný akt. Informovalo o tom Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR. Rozsudok znamená, že Maďarsko so svojou žalobou na európskom súde neuspelo.

Voličské preukazy by už mali byť v obciach, vybaviť sa dajú pre obe kolá naraz
14. februára (TASR) - Občania, ktorí chcú voliť prezidenta SR, no nebudú v čase volieb v mieste trvalého bydliska, môžu hlasovať kdekoľvek na Slovensku. Potrebujú však voličský preukaz. Môžu si ho vybaviť do 14. marca počas úradných hodín obce. Prvé kolo volieb sa uskutoční 15. marca, druhé 29. marca. Voličský preukaz možno vybaviť pre obe kolá naraz. Už by mali byť v obciach. TASR to potvrdila zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk