24.2.2014
ID: 1542upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Z každého súdneho pojednávania v občianskoprávnych veciach a každého hlavného pojednávania, verejného zasadnutia a neverejného zasadnutia v trestnom konaní by sa mal povinne vyhotovovať aj zvukový záznam. V novele Občianskeho súdneho poriadku to navrhuje poslankyňa Národnej rady SR a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (nezaradená). Právnou normou sa bude parlament zaoberať na marcovej schôdzi.

VLÁDA

K situácii na Ukrajine zasadne Bezpečnostná rada SR
19. februára (TASR) - V súvislosti s vývojom situácie na Ukrajine v krátkom čase zasadne Bezpečnostná rada SR. O dianí u nášho východného suseda na dnešnom rokovaní kabinetu informoval šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

S Portugalskom by sa mala uzavrieť dohoda o vzájomnom vydávaní víz
19. februára (TASR) - Jednou z priorít vízovej politiky ministerstva zahraničných vecí bola redukcia tejto povinnosti pre občanov SR a uľahčenie získania víz na hraničných priechodoch. Vyplýva to zo správy o plnení úloh zahraničnej a európskej politiky SR v minulom roku, ktorú dnes schválila vláda.

Dala červenú súkromnej Vysokej škole filmovej tvorby a multimédií
19. februára (TASR) - Na Slovensku nevznikne nová súkromná vysoká škola s názvom Vysoká škola filmovej tvorby a multimédií. Vláda jej dnes dala na návrh ministerstva školstva červenú.

Schválila výdavky na eurovoľby vo výške 8,25 milióna eur
19. februára (TASR) – Májové voľby do Európskeho parlamentu budú stáť daňových poplatníkov 8,25 milióna eur. Výdavky dnes schválila vláda v rámci materiálu organizačno-technického zabezpečenia volieb.

Starostlivosť sestier v sociálnych zariadeniach by mohli hradiť poisťovne
19. februára (TASR) - Ošetrovateľské výkony v zariadeniach sociálnych služieb a zriadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately by po novom mohli hradiť zdravotné poisťovne. Novela o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorú dnes schválila vláda, preto upravuje novú formu poskytovania zdravotnej starostlivosti, ktorou je ošetrovateľská starostlivosť sestier v takýchto zariadeniach.

SR pristúpi k medzinárodnej zmluve o audiovizuálnych umeleckých výkonoch
19. februára (TASR) - Slovensko pristúpi k zmluve Svetovej organizácie duševného vlastníctva o audiovizuálnych umeleckých výkonoch, prijatej v Pekingu v júni minulého roka. Na dnešnom rokovaní s tým súhlasila vláda.

Bezpečnostná rada SR je v pohotovosti, monitoruje hranicu s Ukrajinou
19. februára (TASR) - Bezpečnostná rada SR je v pohotovosti, monitoruje hranicu Slovenska s Ukrajinou. Ako dnes informoval Tlačový odbor Úradu vlády, slovenská strana doteraz nezaznamenala žiadny pohyb migrantov ani zvýšený počet žiadostí o víza. V prípade potreby je SR pripravená reagovať na aktuálnu situáciu.


NRSR

L. Žitňanská chce zaviesť povinné zvukové záznamy zo súdnych pojednávaní
17. februára (TASR) - Z každého súdneho pojednávania v občianskoprávnych veciach a každého hlavného pojednávania, verejného zasadnutia a neverejného zasadnutia v trestnom konaní by sa mal povinne vyhotovovať aj zvukový záznam. V novele Občianskeho súdneho poriadku to navrhuje poslankyňa Národnej rady SR a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (nezaradená). Právnou normou sa bude parlament zaoberať na marcovej schôdzi.

OĽaNO navrhuje hradiť z PZP aj nemajetkovú ujmu pozostalým
18. februára (TASR) - Povinné zmluvné poistenie (PZP) zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla by sa po novom malo využívať aj na vyplácanie nemajetkovej ujmy. Navrhujú to poslanci NR SR Miroslav Kadúc, Igor Matovič a Erika Jurinová (všetci OĽaNO) v novele zákona o PZP, ktorou sa bude parlament zaoberať na marcovej schôdzi.

M. Kadúc chce poslancov za disciplinárne previnenia trestať prísnejšie
22. februára (TASR) - Poslanci Národnej rady SR by mali byť od júna sankcionovaní za disciplinárne previnenie pokutou až do výšky mesačného poslaneckého platu. V novele zákona o rokovacom poriadku to navrhuje poslanec OĽaNO Miroslav Kadúc.


Pozn.:

ÚV SR: Žiadosti o obnovu kultúrnych pamiatok možno podávať ešte dva mesiace
17. februára (TASR) - Ešte dva mesiace možno podávať žiadosti na obnovu národných kultúrnych pamiatok, ktoré sú zapísané v Ústrednom zozname pamiatkového fondu. Úrad vlády SR vyhlásil koncom januára výzvy pre program Zachovanie a revitalizácia kultúrneho a prírodného dedičstva a Podpora rozmanitostí v kultúre a umení v rámci európskeho kultúrneho dedičstva.

JUSTÍCIA: Predsedu Súdnej rady SR by mal menovať prezident na návrh šéfa ÚS  
18. februára (TASR) – Nového predsedu Súdnej rady SR by mal vyberať prezident z dvoch kandidátov, ktorých bude predkladať predseda Ústavného súdu (ÚS) SR. Takýto návrh na zmeny v justícii dnes predstavil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) po rokovaní s predsedom parlamentu Pavlom Paškom (Smer-SD) a zástupcami justície.

Ústavný súd SR priznal odškodné 23.000 eur za porušenia práv detí
18. februára (TASR) - Najcitlivejšou a najzraniteľnejšou skupinou obyvateľstva pri ochrane ľudských práv sú maloleté deti, ktorých pred súdmi zastupujú zákonní zástupcovia alebo súdom ustanovení opatrovníci. "Ústavný súd Slovenskej republiky (ÚS SR) venuje mimoriadnu pozornosť monitorovaniu postupov všeobecných súdov pri rozhodovaní o právach maloletých v zmysle Dohovoru o právach dieťaťa," informovala TASR predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková.

JUSTÍCIA: Združenie sudcov Slovenska nechce, aby šéfom Súdnej rady nebol sudca
20. februára (TASR) – Združenie sudcov Slovenska (ZSS) súhlasí s oddelením funkcií predsedu Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR. Nesúhlasí však s tým, aby šéfa Súdnej rady určoval niekto iný ako jej členovia. Informovali o tom dnes prezidentka ZSS Dana Bystrianska a viceprezidenta združenia Alena Poláčková. ZSS reagovalo na zmeny v justícii, ktoré pripravuje Ministerstvo spravodlivosti SR a budú si vyžadovať aj zásah do ústavy.

NKÚ SR: Možnosti kontroly obchodných spoločností samospráv sú obmedzené
22. februára (TASR) - Možnosti kontroly použitia verejných peňazí v obchodných spoločnostiach, ktoré zakladajú samosprávne celky, sú obmedzené. Upozornil na to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR s vysvetlením, že hospodárenie podnikateľských subjektov nepodlieha takým všeobecne záväzným právnym predpisom ako hospodárenie subjektu verejnej správy.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk