13.5.2013
ID: 157upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR-OTS) - Zrýchliť konanie v sociálnych prípadoch je hlavným cieľom opatrenia k rozvrhu práce, ktoré podpísal predseda Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Štefan Harabin. Opatrenie číslo 3. prerokovala podľa zákona pred podpísaním a zverejnením Sudcovská rada Najvyššieho súdu Slovenskej republiky a správne kolégiu.

 
VLÁDA

Občania vlani spísali 147 petícii a skoro 8000 sťažností
7. mája (TASR) Orgány štátnej správy dostali vlani od občanov 147 petícii a 7965 sťažností. Ako sa ukázalo, opodstatnené bolo asi každé piate podanie. Vyplýva to z informácie o vybavovaní petícií a sťažností Úradom vlády SR a orgánmi štátnej správ, ktorú dnes vláda vzala na vedomie.

Slovensko dalo vlani na rozvojovú pomoc 60,9 milióna eur
7. mája (TASR) - Slovensko poskytlo vlani na oficiálnu rozvojovú pomoc 60,9 milióna eur, čo je o takmer milión eur menej ako rok predtým. Je to dôsledok nerealizovaného príspevku SR do Programu národnej solidarity Afganistanu vo výške jeden milión eur, ktorý ministerstvo zahraničných vecí poskytlo v marci 2013. Vyplýva to z informácie, ktorú dnes vzala na vedomie vláda.

Novým predstaviteľom SR v Dunajskej komisii je R. Bužek
7. mája (TASR) - Vláda dnes odvolala z funkcie predstaviteľa SR v Dunajskej komisii Petra Sopka, nahradí ho Roman Bužek. Dôvodom má byť, že Sopko plní v rámci rezortu diplomacie iné úlohy ako doposiaľ, vymení ho tak šéf sekcie medzinárodných organizácií, rozvojovej a humanitárnej pomoci ministerstva.

Ministri hovorili o meškajúcom projekte jednej zdravotnej poisťovne
7. mája (TASR) - Vláda dnes vzala na vedomie informáciu o pokračovaní v prípravách projektu jednej zdravotnej poisťovne. Ten má oproti pôvodne plánovanému harmonogramu meškanie. Ako vyplýva z informácie ministerstva zdravotníctva, transformačný zákon, ktorý mal platiť od mája, sa dokončuje a podklady k tendru na poradcu, ktorý sa mal skončiť do apríla, sú sfinalizované.


NÁRODNÁ RADA 

Opozícia kritizuje Čaplovičovu správu,chýbajú jej riešenia a finančné krytie
7. mája (TASR) – V správe o stave školstva z dielne ministra Dušana Čaploviča (Smer-SD) chýbajú riešenia a finančné záväzky. Zhodli sa na tom opoziční poslanci na dnešnom rokovaní školského parlamentného výboru. Nepodarilo sa im presadiť uznesenie, ktoré by parlamentu odporučilo, aby správu vrátil vláde na prepracovanie s tým, že by tam boli zahrnuté konkrétne systémové kroky.

A. MARTVOŇ: Umožniť občanom legislatívnu iniciatívu je zaujímavý návrh
7. mája (TASR) - Návrh hnutia OĽaNO, aby aj občania SR mali právo predkladať do NR SR zákony, je zaujímavý, ale obsahuje viacero otáznikov. Pre TASR to dnes uviedol člen Ústavnoprávneho výboru NR SR Anton Martvoň (Smer-SD).

D. Čaplovič zatiaľ nezastaví europrojekt za asi 25 miliónov eur
7. mája (TASR) - Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) sa momentálne nechystá pozastaviť projekt Národná sústava kvalifikácií, na ktorý má ísť prevažne z európskych peňazí asi 25 miliónov eur. Na dnešnom mimoriadnom rokovaní školského parlamentného výboru ho k tomu chceli zaviazať opoziční poslanci. Túto časť uznesenia, ktorú predložil poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS), však výbor neschválil.

O oddelení časti obce majú rozhodovať len tí, čo sa chcú oddeliť
8. mája (TASR) - Oddelenie časti obce od materskej obce majú mať od septembra v rukách len tí, ktorí sa chcú oddeliť. V súčasnosti sa o rozdelení rozhoduje v celoobecnom referende. V novele zákona o obecnom zriadení to navrhuje poslanec OĽaNO Martin Fecko. Parlament sa bude právnou normou zaoberať už na májovej schôdzi.

SIS by sa mala premenovať, premiér by mal byť silnejší; M. Fedorovi sa to nepáči
9. mája (TASR) - Slovenská informačná služba (SIS) by sa mala premenovať na Úrad civilného spravodajstva a predseda vlády by mal mať väčšie právomoci. Počíta s tým pracovný návrh zákona o spravodajských službách. Informoval o tom dnes šéf parlamentného brannobezpečnostného výboru Martin Fedor (SDKÚ-DS), ktorému sa ani jedna zo spomínaných zmien nepozdáva.

R. Kaliňák nesúhlasí s bezpečnostnou previerkou pre poslancov
9. mája (TASR) - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) zásadne nesúhlasí s tým, aby poslanci, ktorí majú kontrolovať spravodajské služby, mali bezpečnostnú previerku. Majú ju totiž podľa neho už tým, že sú poslancami Národnej rady SR. "Účasť v parlamente je určitou previerkou. V rámci prísahy majú poslanci záujem štátu chrániť," povedal dnes v parlamente Kaliňák.

A. Hlina chce častejším hlasovaním prinútiť poslancov sedieť v pléne
11. mája (TASR) - Nezaradený poslanec Národnej rady SR Alojz Hlina sa nedokáže zmieriť s tým, že mnohí poslanci chodia do pléna len hlasovať a na diskusiách o zákonoch sa nezúčastňujú. Takýmto praktikám chce urobiť koniec. V novele rokovacieho poriadku preto navrhuje, aby plénum hlasovalo častejšie ako dvakrát za deň. Podľa Hlinu by mali poslanci hlasovať hneď po prerokovaní návrhu, maximálne po troch po sebe idúcich.

Poslanci majú pridať lekárom, dať šancu drogovo závislým a vybrať šéfa NKÚ
12. mája (TASR) - Zvýšenie platov lekárov, druhá šanca pre drogovo závislých, vznik 72 okresných úradov i koniec možnosti bánk vyberať poplatky za správu a vedenie úverových účtov majú na stole poslanci Národnej rady SR. V rámci 19. schôdze parlamentu na nich čaká celkovo 99 bodov.

J.FIGEĽ: Zásah do práv Čentéša na ÚS pretrváva, spis stále nemá zákonný sudca
(TASR) - Zásah do práv sťažovateľa Jozefa Čentéša, ktorý spôsobila predsedníčka Ústavného súdu (ÚS) SR Ivetta Macejková tým, že jeho spis chcela prideliť sudcovi, ktorý bol z rozhodovania vylúčený, pretrváva. Spis totiž stále nemá zákonný sudca Ladislav Orosz, ale zadržiava ho predsedníčka ÚS. Pre TASR to dnes vyhlásil predseda KDH a podpredseda NR SR Ján Figeľ.

Pozn.:

MZ SR: Slovensko a Kuvajt podpísali memorandu o spolupráci v zdravotníctve
6. mája (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a jej kuvajtský rezortný partner Mohammad Barrak Al-Haifi podpísali dnes na pôde ministerstva Memorandum o porozumení medzi Ministerstvom zdravotníctva SR a Ministerstvom zdravotníctva Kuvajtského štátu o spolupráci v oblasti zdravotníctva. Podpísaním memoranda vyvrcholila štvordňová návšteva kuvajtskej delegácie na Slovensku.

OTS: Harabin podpísal opatrenie na zrýchlenie konania v sociálnych veciach
7. mája (TASR-OTS) - Zrýchliť konanie v sociálnych prípadoch je hlavným cieľom opatrenia k rozvrhu práce, ktoré podpísal predseda Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Štefan Harabin. Opatrenie číslo 3. prerokovala podľa zákona pred podpísaním a zverejnením Sudcovská rada Najvyššieho súdu Slovenskej republiky a správne kolégiu.

SOCIÁLNA POISŤOVŇA: Posudzovanie invalidity je medicínska záležitosť
7. mája (TASR) - Sociálna poisťovňa v poslednom období zaznamenala zo strany invalidných dôchodcov nárast žiadostí o prehodnotenie miery invalidity. Zároveň registruje aj nespokojnosť poistencov s výsledkom posudzovania zdravotného stavu. Upozorňujeme preto, že posúdenie zdravotného stavu je odborná medicínska záležitosť, pri ktorej sú rozhodujúce lekárske posudky špecialistov. Od nich, a nie od vôle žiadateľov, závisí miera poklesu vykonávať zárobkovú činnosť. Poistenec je invalidným vtedy, ak má dlhšie ako jeden rok pre svoj dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou. Jednotlivé zdravotné postihnutia a ich percentuálne ohodnotenie uvádza príloha č. 4 zákona o sociálnom poistení.

MZV SR: Slovensko pracuje na pristúpení k Dohovoru o kazetovej munícii
7. mája (TASR) - Slovenská republika pracuje na pristúpení k Dohovoru o kazetovej munícii, ktorý tento druh bomby zakazuje, a to v čo možno najkratšom termíne. Tvrdí to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v reakcii na výzvu Amnesty International Slovensko (AIS), aby SR pristúpila k tomuto Dohovoru, pretože od jeho schválenia uplynulo už takmer päť rokov.

MZ: Prípadné arbitráže pre jednu poisťovňu by mal štát podľa Z. Zvolenskej ustáť
7. mája (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant Smer-SD) je presvedčená, že Slovensko by malo ustáť prípadné arbitráže v súvislosti s projektom vytvorenia jednej zdravotnej poisťovne. "To, či sa arbitráži vyhneme, nie je v našej moci, lebo každý má právo sa obrátiť na súdy, ale sme presvedčení, že zákon bude taký, že štát arbitráž ustojí," povedala po dnešnom rokovaní vlády.

EÚ: Z niektorých štátov Karibiku a Tichomoria nebude treba na Slovensko víza
12. mája (TASR) - Na vstup do Európskej únie (EÚ) občania 16 mikroštátov v Karibiku a Tichomorí už nebudú musieť žiadať o víza. Navrhuje to Európska komisia (EK), Slovensko nie je proti. Vyplýva to z predbežného stanoviska SR pre Pracovnú skupinu Rady EÚ – VISA.

Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk