17.3.2014
ID: 1646upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Víťazom sobotňajšieho prvého kola prezidentských volieb sa stal premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorého volilo 28 percent ľudí. V druhom kole, ktoré sa uskutoční 29. marca, sa stretne s Andrejom Kiskom. Tomu hlas odovzdalo 24 percent hlasov. Volebná účasť bola 43,4 percenta. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb Ústrednej volebnej komisie.

VLÁDA

Navrhla odvolať desiatich veľvyslancov
12. marca (TASR) - Vláda na svojom dnešnom rokovaní navrhla odvolať desiatich súčasných slovenských veľvyslancov v zahraničí. Zároveň schválila návrhy na rovnaký počet nových ambasádorov. Tie predložil šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák.

Hlavnému mestu pomôže s plnením jeho úloh aj s dopravnými projektmi
12. marca (TASR) – Hlavné mesto Bratislava po prvý raz uspelo so žiadosťou, aby mu štát pomohol s plnením jeho úloh. Na tento účel mu dnes vláda SR odsúhlasila nenávratnú finančnú dotáciu vo výške 3,5 milióna eur.

Rokovania s Ruskom o Cyklotrónovom centre budú pokračovať
12. marca (TASR) - Slovensko bude pokračovať v rokovaniach s Ruskom o založení spoločného podniku súvisiaceho s projektom Cyklotrónového centra (CC) SR tak, aby vyhovoval obom stranám.


NÁRODNÁ RADA

Ústanoprávny výbor vypočul všetkých 13 kandidátov na ústavných sudcov
11. marca (TASR) – Nedávny rozbor desiatok rozhodnutí Ústavného súdu SR, ktorý urobil jeho bývalý predseda Ján Mazák, podľa neho ukázal, že úroveň využívania Charty základných práv Európskej únie by si vyžadovala aktívnejší prístup a uvedomenie si, že má prednosť pred Ústavou SR. Povedal to dnes na verejnom vypočutí kandidátov na ústavných sudcov pred poslancami Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR. Bývalého generálneho advokáta Súdneho dvora Európskej únie Jána Mazáka navrhol za ústavného sudcu predseda KDH Ján Figeľ.

Mediálny výbor parlamentu prerokoval správu o činnosti TASR
11. marca (TASR) - Parlamentný výbor pre kultúru a médiá dnes uznesením vzal na vedomie Správu o činnosti Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) za 2. polrok 2013. "Diskusia prebehla štandardne, dokonca pozitívne. Myslím si, že TASR pod vedením svojho generálneho riaditeľa získava stále väčšiu a väčšiu autoritu. Krok ohľadom zmeny štátnej agentúry na verejnoprávnu inštitúciu sa ukazuje ako mimoriadne úspešný," povedal pre TASR predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD).

J. Kollár chce zriadiť databázu pre záležitosti Európskej únie
12. marca (TASR) - Nezaradený poslanec Národnej rady SR Jozef Kollár navrhuje zriadiť informačnú databázu pre záležitosti Európskej únie. Dokumenty EÚ by sa v nej zhromažďovali, triedili, usporadúvali tak, aby boli prístupné nielen štátnym orgánom, ale aj širokej verejnosti. Zriadenie databázy navrhuje v zákone o informáciách v záležitostiach Európskej únie, ktorý predložil na blížiacu sa marcovú parlamentnú schôdzu.

Rozšírenie okruhu ľudí,ktorí rozhodnú o zostrelení lietadla, výbor odobril
13. marca (TASR) - Návrh rozšíriť okruh osôb, ktoré budú môcť v prípade narušenia vzdušného priestoru rozhodnúť o zostrelení lietadla alebo iného vzdušného objektu, dostal na pôde Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť zelenú. Novelu zákona dnes odporučili poslanci za vládny Smer-SD schváliť aj v pléne na marcovej schôdzi.

Výbor odsúhlasil vyslanie šiestich expertov do Afganistanu
13. marca (TASR) – Slovensko má vyslať do Afganistanu šesť ďalších príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR. Posilnenie našej účasti na operácii International Security Assistance Force (ISAF) dnes odobril Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť. O návrhu definitívne rozhodne plénum na marcovej schôdzi.

Zahraničný výbor odsúdil porušovania medzinárodného práva zo strany Ruska
13. marca (TASR) - Zahraničný výbor Národnej rady (NR) SR dnes vo svojom vyhlásení odsúdil porušovanie medzinárodného práva zo strany Ruska voči územnej celistvosti a nezávislosti Ukrajiny. Zároveň vyjadril solidaritu s jej ľudom a vládou.

Smer navrhuje prísnejšie pravidlá pre sudcov
14. marca (TASR) - Pravidlá pre sudcov by sa mali sprísniť. Počíta s tým novela zákona o sudcoch a prísediacich z dielne poslancov Smeru-SD Borisa Suska, Anny Vittekovej, Otta Brixiho a Antona Martvoňa. "Je to prvý krok k tomu, aby sme urobili poriadok v justícii, zefektívnili prácu sudcov, zamedzili súdnym prieťahom a tiež prinášame také zmeny, ktoré zabezpečia, aby sudcovia, ktorí pochybili, neunikali spravodlivosti," povedal pre TASR o návrhu Martvoň.

D. Lipšic chce sprísniť požiadavky na budúcich sudcov
14. marca (TASR) - Požiadavky na osoby, ktoré môžu byť vymenované do funkcie sudcu, by sa mali sprísniť. Navrhuje to opozičný poslanec Daniel Lipšic (nezaradený) v novele zákona o sudcoch a prísediacich s tým, že uchádzač o sudcovský post bude musieť mať previerku Národného bezpečnostného úradu na stupeň prísne tajné. Je to rovnaká podmienka, akú musia v súčasnosti spĺňať sudcovia špeciálneho súdu. Právnou normou sa budú poslanci zaoberať na marcovej parlamentnej schôdzi.

NOVA chce, aby Slováci v zahraniční mohli voliť na ambasádach
14. marca (TASR) - Hnutie NOVA chce, aby Slováci za hranicami mohli v prezidentských a parlamentných voľbách voliť na zastupiteľských úradoch SR v zahraničí. Zástupcovia hnutia navrhnú túto možnosť do volebných zákonov, o ktorých by mal parlament rozhodovať na májovej schôdzi. Volebný kódex z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) voľbu na ambasádach podľa hnutia neriešia.

SDKÚ chce, aby členovia volebných komisií neplatili z odmeny poistné na ZP
14. marca (TASR) - Predseda, člen a zapisovateľ volebnej komisie, komisie pre referendum a sčítací komisár by nemali zo svojej odmeny platiť poistné na zdravotné poistenie. Počíta s tým novela zákona o zdravotnom poistení, ktorú na marcovú parlamentnú schôdzu predložili poslanci SDKÚ-DS Viliam Novotný a Ľudovít Kaník.

J. Kollár chce znížiť poplatky pre Slovákov so zahraničným diplomom
14. marca (TASR) - Slováci, ktorí skončili vysokú školu v zahraničí, by mali po novom za uznávanie svojich diplomov na účely výkonu určitých povolaní platiť menej. Navrhuje to poslanec a člen hnutia NOVA Jozef Kollár (nezaradený) v novele zákona o správnych poplatkoch s tým, že platba sa má znížiť zo súčasných 99,50 eura na 33 eur. Parlament sa jeho iniciatívou bude zaoberať na marcovej schôdzi.

Poslanci A. Přidal a A. Hlina navrhujú, aby hausbóty odobrovali aj obce
14. marca (TASR) - Dvojica poslancov Národnej rady (NR) SR Alojz Přidal (KDH) a Alojz Hlina (nezaradený) chce, aby aj obce dávali súhlas na hausbóty, ktoré majú stáť v ich katastri. Takúto novinku navrhujú v novele zákona o vnútrozemskej plavbe. Predkladajú ju na najbližšiu schôdzu parlamentu, ktorej začiatok je naplánovaný na 18. marca.

P. Osuský žiada o polovicu rýchlejšie vybavovanie sťažností občanov
14. marca (TASR) - Lehoty určené na vybavenie sťažností občanov by sa mali výrazne skrátiť, a to zo 60 na 30 pracovných dní. V novele zákona o sťažnostiach to navrhuje poslanec Národnej rady SR Peter Osuský (SaS). Parlament sa jeho iniciatívou bude zaoberať na marcovej schôdzi.

Parkovanie pred verejnými zdravotníckymi zariadeniami má byť zadarmo
14. marca (TASR) - Parkovanie pri nemocniciach, resp. iných poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktoré sú verejné, teda vlastnené obcou, samosprávnym krajom alebo štátom, má byť bezplatné. Navrhujú to opoziční poslanci József Nagy (Most-Híd), Martin Chren (nezaradený), Viliam Novotný (SDKÚ-DS) a Branislav Škripek (OĽaNO) v novele zákona o zdravotnej starostlivosti. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na marcovej schôdzi.


Pozn.:

T. BOREC: Sudcovský etický kódex musí mať jasné pravidlá
10. marca (TASR) – V niektorých krajinách sú etické kódexy sudcov rozvedené do podrobností, v iných len sú len všeobecné. Sudcovia by preto pri písaní svojho nového etického kódexu mali nájsť zlatú strednú cestu. Po dnešnej diskusii zástupcov právnických profesií na tému Etické kódexy právnických povolaní a disciplinárne konania v Bratislave to uviedol minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

ŠÚ SR: Výsledky volieb budú zverejňované na dvoch webstránkach
11. marca (TASR) - Výsledky sobotňajšieho prvého kola prezidentských volieb bude Štatistický úrad (ŠÚ) SR zverejňovať na dvoch webstránkach - www.volbysr.sk a www.statistics.sk. Informovala o tom dnes predsedníčka ŠÚ SR Ľudmila Benkovičová.

SÚDY: Ústavnoprávny výbor vypočúva kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR
11. marca (TASR) – Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR začal dnes s verejným vypočutím 13 kandidátov na sudcov Ústavného súdu. Poslanci parlamentu budú už na marcovej schôdzi voliť šesť kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Z nich si prezident Ivan Gašparovič vyberie troch. Ako prvá sa členom ústavnoprávneho výboru predstavila sudkyňa Najvyššieho súdu Jana Baricová, ktorú za ústavnú sudkyňu navrhol predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin.

T. Borec obnovil činnosť rady, ktorá má zlepšiť systém alternatívnych trestov
13. marca (TASR) - Po ôsmich rokoch od posledného zasadnutia Rady pre probáciu a mediáciu minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) obnovil jej činnosť. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Alexandra Donevová s tým, že dôvodom je zefektívnenie súčasného systému ukladania alternatívnych trestov a odstraňovanie prekážok pri využívaní moderných nástrojov trestnej politiky.

R. Fico sa v druhom kole stretne s A. Kiskom
16. marca (TASR) - Víťazom sobotňajšieho prvého kola prezidentských volieb sa stal premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorého volilo 28 percent ľudí. V druhom kole, ktoré sa uskutoční 29. marca, sa stretne s Andrejom Kiskom. Tomu hlas odovzdalo 24 percent hlasov. Volebná účasť bola 43,4 percenta. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb Ústrednej volebnej komisie.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk