31.3.2014
ID: 1721upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Sudcovia by mali pracovať podľa prísnejších pravidiel. Tie prináša novela zákona o sudcoch a prísediacich, ktorú poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania. Právnu normu predložili poslanci Smeru-SD a súvisí s ústavnými zmenami, na ktorých sa dohodol Smer-SD s KDH, a ktoré už prešli do druhého čítania.

VLÁDA

Vestník vlády SR v elektronickej podobe ušetrí 12.000 eur ročne
26. marca (TASR) - Vestník vlády SR by mal byť vydávaný v elektronickej podobe uverejnením na webovom sídle Ministerstva vnútra SR. Vyplýva to z návrhu Zásad vydávania Vestníka vlády SR, ktorý dnes schválil kabinet. Návrh predložil na dnešné rokovanie vlády jej podpredseda a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

SR patrí k najdisciplinovanejším krajinám v úhrade členských príspevkov
26. marca (TASR) - Slovensko napriek reštrikčným opatreniam v rozpočte v ostatných rokoch patrí medzi najdisciplinovanejšie krajiny v úhrade členských príspevkov do medzinárodných organizácií (MO). Ku koncu minulého roka bolo členom v 108 organizáciách. V roku 2012 zaplatilo 44,44 miliónov eur, vlani 49,09 miliónov eur vrátane preddavkov na tento rok. Vyplýva to z komplexného zhodnotenia efektivity členstva SR v medzinárodných organizáciách, ktoré dnes vzala vláda na vedomie.

Odsúhlasila dotáciu vyše 36.000 eur pre súkromnú vysokú školu
26. marca (TASR) - Súkromná Vysoká škola bezpečnostného manažérstva v Košiciach má dostať od štátu dotáciu vo výške viac ako 36.229 eur. Vláda túto čiastku pre školu odsúhlasila na svojom dnešnom zasadnutí.

Schválila stratégiu adaptácie Slovenska na nepriaznivé dôsledky klímy
26. marca (TASR) - Prispôsobiť sa nepriaznivým zmenám klímy v nasledujúcich rokoch je cieľom materiálu, ktorý dnes schválila vláda.


NÁRODNÁ RADA

Zmena ústavy od Smeru a KDH prešla do druhého čítania
25. marca (TASR) - Novinky v justícii a prenos definície manželstva ako jedinečného zväzku jedného muža a jednej ženy zo zákona o rodine do Ústavy SR dnes prešli do druhého čítania. Spoločný návrh vládneho Smeru-SD a opozičného KDH dnes získal 103 zo 126 hlasov.

Osobitný príspevok dostane viac divadelných a hudobných umelcov
25. marca (TASR) – Na osobitný príspevok bude mať od júla nárok viac divadelných a hudobných umelcov. Podľa zákona o divadelnej činnosti a hudobnej činnosti, ktorý dnes 84 hlasmi schválil parlament, už totiž niektorí divadelní alebo hudobní umelci nebudú musieť odpracovať pre získanie tohto príspevku 30 rokov, ale o päť menej. Týkať sa to bude spevákov a hráčov na dychovom nástroji. V prípade tanečníkov zostane doteraz platných 22 rokov.

Kultúrne pamiatky by mali byť chránené dôslednejšie
25. marca (TASR) - Kultúrne pamiatky majú byť od júla chránené dôslednejšie. Počíta s tým novela zákona o ochrane pamiatkového fondu, ktorú dnes 84 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Minister T. Borec ostáva vo funkcii, opozícia ho neodvolala
25. marca (TASR) - Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) dnes ustál aj druhý pokus opozície o jeho odvolanie z funkcie. Za vyslovenie nedôvery Borecovi pre kauzu jeho mimoriadneho dovolania v prípade odsúdeného košického exposlanca Františka Olejníka, ktorý kandidoval aj s podporou Smeru-SD, dnes hlasovalo 50 poslancov zo 131 prítomných, čo na odvolanie člena vlády nestačilo.

Prísnejšie pravidlá pre sudcov prešli do 2. čítania
26. marca (TASR) - Sudcovia by mali pracovať podľa prísnejších pravidiel. Tie prináša novela zákona o sudcoch a prísediacich, ktorú dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania. Právnu normu predložili poslanci Smeru-SD a súvisí s ústavnými zmenami, na ktorých sa dohodol Smer-SD s KDH, a ktoré už prešli do druhého čítania.

Prísnejšie požiadavky na budúcich sudcov od D. Lipšica neprešli
26. marca (TASR) - Požiadavky na osoby, ktoré môžu byť vymenované do funkcie sudcu, sa zatiaľ nebudú sprísňovať. Plénum dnes nepodporilo návrh novely zákona o sudcoch a prísediacich z dielne Daniela Lipšica (nezaradený), ktorý požadoval, aby každý uchádzač o sudcovský post musel mať previerku Národného bezpečnostného úradu na stupeň prísne tajné. Je to rovnaká podmienka, akú musia v súčasnosti spĺňať sudcovia Špecializovaného súdu.

Poslanci prezidentovi imunitu nechali
26. marca (TASR) - Prezidentovi SR sa imunita rušiť nebude. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž odmietli novelu Ústavy SR z dielne OĽaNO, ktorí chceli hlave štátu zobrať podľa nich feudálny prežitok. Novela najvyššieho zákona štátu tiež mala prezidentovi určiť maximálne 60-dňovú lehotu na rozhodovanie o vymenovaní či nevymenovaní funkcionárov.

Poslanci odobrili ratifikáciu zmluvy o obchodovaní so zbraňami
26. marca (TASR) - Poslanci Národnej rady SR dnes súhlasili s ratifikáciou medzinárodnej zmluvy o obchodovaní so zbraňami. Kabinet odobril jej podpísanie ešte v máji minulého roka, na základe čoho ju Slovensko 10. júna v New Yorku podpísalo. Posledným krokom je jej ratifikácia. Táto globálna norma položí základ pre čo najvyšší univerzálny štandard obchodovania so zbraňami, ako aj dôslednú kontrolu legálneho obchodu so zbraňami. Dokument ešte musí podpísať prezident SR.

Zvukové záznamy zo súdnych pojednávaní povinné nebudú
27. marca (TASR) - Zvukový záznam z každého súdneho pojednávania v občianskoprávnych veciach a každého hlavného pojednávania, verejného zasadnutia a neverejného zasadnutia v trestnom konaní povinný nebude. Poslanci NR SR dnes totiž odmietli novelu Občianskeho súdneho poriadku od exministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (nezaradená).

Podnikateľom sa má zrušiť povinnosť vypracovávať bezpečnostnú smernicu
27. marca (TASR) – Opozičným poslancom sa nepáči, že o novele zákona o ochrane osobných údajov rokujú v skrátenom režime. Poslancom NR SR za stranu SaS chýba kvalitnejšie vypracovanie návrhu zákona, ten súčasný považujú za nedostatočne prepracovaný.

Slovenské filmy na DVD sa nebudú musieť dopĺňať slovenskými titulkami
28. marca (TASR) - Slovenské audiovizuálne diela napokon nebudú prístupnejšie aj nepočujúcim osobám. Povinnosť označiť slovenské audiovizuálne diela, distribuované najmä na nosičoch DVD, slovenskými titulkami, sa totiž zavádzať nebude. Poslanci NR SR dnes rovnako ako vlani nepodporili novelu audiovizuálneho zákona z dielne Jany Žitňanskej (nezaradená).

Školské autobusy nebudú, KDH opäť neuspelo
28. marca (TASR) - Školské autobusy nebudú. Kresťanskí demokrati totiž opäť neuspeli so svojím návrhom zákona, ktorým chceli školské autobusy zaviesť. Iniciatívu KDH dnes podporilo len 49 zo 121 prítomných poslancov.

Povinné peniaze na asistentov učiteľov J. Žitňanská opäť nepresadila
28. marca (TASR) - Ministerstvo školstva naďalej nebude povinne prideľovať peniaze na asistentov učiteľov na základe žiadosti zriaďovateľa verejnej školy. Poslanci Národnej rady SR dnes nepodporili návrh novely zákona o financovaní škôl od Jany Žitňanskej (nezaradený), ktorá chcela odstrániť určitú svojvôľu rezortu pri prideľovaní týchto finančných prostriedkov a vniesť do tejto oblasti právnu istotu a nárokovateľnosť.

M. Hubovi sa zmeny ministra P. Žigu stopnúť nepodarilo
28. marca (TASR) – Aktuálny zákon o ochrane prírody a krajiny, ktorý je účinný od 1. januára 2014, bude naďalej účinný bez zmien. Poslanci NR SR dnes nepodporili novelu Mikuláša Hubu (OĽaNO), ktorou žiadal pozastaviť, oddialiť a znemožniť uplatňovanie zákona dovtedy, kým nebude súbežne prijatý zákon týkajúci sa ochrany a starostlivosti o krajinu.


PREZIDENT

Ratifikoval medzinárodnú zmluvu o obchodovaní so zbraňami
27. marca (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič dnes ratifikoval medzinárodnú zmluvu o obchodovaní so zbraňami, čím ukončil vnútroštátny ratifikačný proces. TASR informovalo tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta.


Pozn.:

MÉDIÁ: Televízie dostali od RVR pokuty vo výške takmer 28.000 eur
25. marca (TASR) - Vysielatelia televízií dostali od Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) pokuty vo výške takmer 28.000 eur. Rada o tom rozhodla dnes na svojom zasadnutí.

ÚS SR: Posúdi súlad novely zákona o hmotnej núdzi s ústavou
26. marca (TASR) – Ústavný súd SR dnes prijal návrh skupiny opozičných poslancov NR SR na začatie konania o súlade novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi s Ústavou SR. Ústavní sudcovia na neverejnom zasadnutí pléna zároveň nevyhoveli návrhu na pozastavenie účinnosti namietaných ustanovení novely.

Verejní funkcionári majú na podanie majetkových priznaní už len pár dní
28. marca (TASR) - Verejní funkcionári majú už len pár dní na podanie majetkových priznaní. Termín uplynie 31. marca. Parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií prišlo dosiaľ približne 300 majetkových priznaní, malo by ich byť takmer 700. TASR to dnes potvrdil šéf výboru Viliam Novotný (SDKÚ-DS).

JUSTÍCIA: Sudcov má do disciplinárnych senátov motivovať 44-eurová odmena
28. marca (TASR) – Motivovať sudcov, aby sa stali členmi disciplinárnych senátov, ktoré rozhodujú o prehreškoch ostaných sudcov, má 44 a 66-eurová mesačná odmena. Navrhujú to poslanci Národnej rady SR za Smer-SD v novele zákona o sudcoch. Z návrhu predloženého do parlamentu, ktorého súčasťou sú aj ďalšie zmeny v justícii, vyplýva, že členovia senátov by mali byť odmeňovaní nižšou z uvedených čiastok a predsedovia senátov by mali dostať viac.

Novým slovenským prezidentom sa stane Andrej Kiska 
30. marca (TASR) - Víťazom druhého kola prezidentských volieb je a novým slovenským prezidentom sa stane Andrej Kiska, ktorého volilo 59,38 percenta ľudí. Jeho protikandidát Robert Fico získal podporu 40,61 percenta voličov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré dnes zverejnila Ústredná volebná komisia (ÚVK).


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk