22.4.2014
ID: 1819upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Ministri odobrili novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorá upravuje povinnosti zamestnávateľov ohľadne pracovných podmienok a lekárskych preventívnych prehliadok zamestnancov. Podľa rezortu zdravotníctva, ktorý novelu predložil, tak Slovensko reaguje na výčitky Európskej komisie (EK) ohľadne nedostatočnej implementácie európskej legislatívy. Ministerka Zuzana Zvolenská je presvedčená, že ochrana zdravia zamestnancov sa teraz zlepší.

VLÁDA

Colníkom pribudnú nové oprávnenia pri ochrane strážených objektov
16. apríla (TASR) - Finančná správa bude mať nové kompetencie v oblasti ochrany určených objektov orgánov štátnej správy a colníkom pri ich ochrane pribudnú nové oprávnenia. Vyplýva to z novely Colného zákona, ktorú dnes schválila vláda. Na rokovanie ju predložilo Ministerstvo financií (MF) SR.

Ochrana zdravia zamestnancov sa má po výčitkách EK zlepšiť
16. apríla (TASR) - Ministri odobrili dnes novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorá upravuje povinnosti zamestnávateľov ohľadne pracovných podmienok a lekárskych preventívnych prehliadok zamestnancov. Podľa rezortu zdravotníctva, ktorý novelu predložil, tak Slovensko reaguje na výčitky Európskej komisie (EK) ohľadne nedostatočnej implementácie európskej legislatívy. Ministerka Zuzana Zvolenská je presvedčená, že ochrana zdravia zamestnancov sa teraz zlepší.

Ministri chystajú odpočty, poväčšine sú so sebou spokojní
16. apríla (TASR) - Ministri vlády Roberta Fica (Smer-SD) sú so svojím výkonom v polčase vládnutia prevažne spokojní. Po rokovaní vlády dnes viacerí potvrdili, že chystajú, alebo už pripravili odpočet toho, ako sa im podarilo naplniť úlohy.

Rezort obrany získal najviac peňazí v minulom roku z predaja pozemkov
16. apríla (TASR) – Najviac peňazí za minulý rok získalo Ministerstvo obrany (MO) SR z predaja pozemkov, a to vyše 3.375.000 eur. Jeho celkové príjmy sa vlani pohybovali na úrovni takmer 9 miliónov eur. Okrem predaja pozemkov tvorili podstatnú časť príjmov rezortu napríklad administratívne a iné poplatky (vyše 2.554.000 eur). Vyplýva to zo záverečného účtu ministerstva, ktorý dnes vzala vláda SR na vedomie.

Prezident hasičského zboru A. Nejedlý sa zrejme stane generálom
16. apríla (TASR) - Alexander Nejedlý, ktorý stojí na čele Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), sa zrejme stane prvým generálom z radov hasičov. Vláda SR dnes odsúhlasila návrh na jeho vymenovanie do tejto hodnosti.

Do životného prostredia Slovensko nasmeruje 3,16 miliardy eur z fondov EÚ
16. apríla (TASR) – Do zlepšovania životného prostredia nasmeruje Slovensko počas nasledujúcich 7 rokov o tretinu viac financií z európskych fondov, ako tomu bolo v minulosti. Projekty bude zabezpečovať cez Operačný program Kvalita životného prostredia (OP KŽP), ktorý dnes schválila vláda SR.


NÁRODNÁ RADA

Nominácie na voľbu šiesteho kandidáta na sudcu ÚS sú možné do 25. apríla
14. apríla (TASR) - Nominácie na novú voľbu šiesteho kandidáta na ústavného sudcu bude Ústavnoprávny výbor NR SR prijímať do 25. apríla. Termín dnes TASR potvrdil hovorca predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku (Smer-SD) Pavol Chovanec.

KDH chce dať vodičom bez technickej a emisnej kontroly čas na nápravu
19. apríla (TASR) - Vodiči, ktorí si nesplnili svoju povinnosť a ich vozidlo nemá platnú technickú (STK) a emisnú kontrolu (EK), by od septembra nemuseli dostať pokutu 332 eur hneď. Opoziční poslanci z KDH Pavol Zajac a Ján Hudacký v novele zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách navrhujú, aby pokute predchádzala 30-dňová lehota na nápravu.


Pozn.:

SUDCOVSKÁ RADA NS SR: Navhruje za kandidáta na predsedu NS SR Š. Harabina
15. apríla (TASR) - Sudcovská rada Najvyššieho súdu Slovenskej republiky (NS SR) navrhuje podľa príslušného paragrafu a odseku zákona číslo 185/2002 Zbierky zákonov o Súdnej rade v znení neskorších predpisov za kandidáta na predsedu NS SR Štefana Harabina – sudcu NS SR.

JUSTÍCIA: Slovensko nesúhlasí s plošným nahrávaním výsluchov mladistvých
19. apríla (TASR) – Slovenská republika nesúhlasí s tým, aby sa všetky výsluchy podozrivých a obvinených mladších ako 18 rokov nahrávali. Uvádza to v predbežnom stanovisku k Návrhu Smernice Európskeho parlamentu a Rady o procesných zárukách pre deti podozrivé alebo stíhané v trestnom konaní, ktoré je práve v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk