19.5.2014
ID: 1943upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Podmienky predaja a darovania poľnohospodárskej pôdy na Slovensku sa majú sprísniť. Plénum Národnej rady (NR) SR při hlasovaní posunulo do druhého čítania vládny návrh novely zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku. Právna norma by mala nadobudnúť účinnosť od 1. júna tohto roku. Novela má podľa rezortu pôdohospodárstva viac chrániť slovenskú pôdu a zabrániť špekulatívnym nákupom s ňou.

VLÁDA

Na výskum a inovácie by do roku 2020 malo ísť z eurofondov 2,2 mld. eur
14. mája (TASR) - Slovensko by v rokoch 2014 až 2020 malo získať z operačného programu (OP) Výskum a inovácie viac ako 2,2 miliardy eura. Vyplýva to z návrhu tohto OP, ktorý na dnešnom rokovaní schválila vláda.

Schválila Operačný program Ľudské zdroje na roky 2014 až 2020
14. mája (TASR) – Na podporu vzdelávania, zamestnanosti a sociálnej inklúzie v SR budú v nasledujúcich siedmich rokoch vyčlenené vyše 2 miliardy eur z fondov Európskej únie (EÚ). Vyplýva to z návrhu Operačného programu (OP) Ľudské zdroje na programové obdobie 2014 až 2020, ktorý na dnešnom rokovaní schválila vláda SR.

Schválila návrh Operačného programu Efektívna verejná správa
14. mája (TASR) - Vláda SR dnes schválila Návrh Operačného programu Efektívna verejná správa na roky 2014 - 2020 (OP EVS). Na rokovanie ho predložil jej podpredseda a minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer-SD). OP EVS je programový dokument, na základe ktorého bude poskytovaná pomoc z Európskeho sociálneho fondu v programovom období 2014 – 2020. Jeho cieľom je vytvoriť podmienky pre poskytovanie kvalitných a dostupných verejných služieb.

Dotačný systém ministerstva kultúry bude fungovať po novom
14. mája (TASR) - Dotačný systém ministerstva kultúry bude po roku 2016 fungovať po novom na základe zákona o Fonde na podporu umenia. Pôjde o verejnoprávnu inštitúciu na podporu umeleckých aktivít, kultúry a kreatívneho priemyslu, čím sa v značnej miere nahradí súčasný dotačný systém ministerstva.

MK pripravilo cestovnú mapu na rozvoj oblasti kultúry
14. mája (TASR) - Celkové postavenie kultúry sa v modernej histórii Slovenska výrazne zhoršilo, čo má negatívny vplyv na celú spoločnosť. Uvádza to ministerstvo kultúry (MK) vo vypracovanej stratégii rozvoja kultúry na roky 2014 až 2020, ktorú dnes vláda schválila.

Pracovná skupina vypracuje stratégiu rozvoja kreatívneho priemyslu
14. mája (TASR) - Na Slovensku vznikne medzirezortná pracovná skupina v gescii viacerých ministerstiev, ktorá vypracuje stratégiu rozvoja kreatívneho priemyslu v SR. Túto úlohu definujú východiská stratégie, ktoré dnes schválila vláda.


NÁRODNÁ RADA

Deti v reedukačných centrách hladujú, hovorí ombudsmanka
12. mája (TASR) - Deti v reedukačných centrách majú na celodennú stravu necelé tri eurá a trpia hladom. Na rokovaní školského parlamentného výboru to dnes povedala ombudsmanka Jana Dubovcová. Poslancom priniesla balíčky s celodennou stravou za túto sumu, z ktorej sa deti musia zasýtiť. Balíček obsahoval jedno vajíčko uvarené natvrdo, malú reďkovku a dva rožky, banán, obed bez polievky, varené kuracie kúsky so zemiakmi bez zeleniny a omáčky, akciový jogurt a tvarohovú nátierku s cesnakom a dvoma krajcami chleba.

Zmeny pri predaji a darovaní pôdy posunulo plénum do druhého čítania
14. mája (TASR) - Podmienky predaja a darovania poľnohospodárskej pôdy na Slovensku sa majú sprísniť. Plénum Národnej rady (NR) SR pri dnešnom hlasovaní posunulo do druhého čítania vládny návrh novely zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku. Právna norma by mala nadobudnúť účinnosť od 1. júna tohto roku. Novela má podľa rezortu pôdohospodárstva viac chrániť slovenskú pôdu a zabrániť špekulatívnym nákupom s ňou. Po novom by tak mali pôdu, ktorá má naďalej slúžiť svojmu účelu, prednostne nadobúdať osoby, ktoré podnikajú alebo pracujú v poľnohospodárskej výrobe najmenej tri roky.

Šiestym kandidátom na ústavného sudcu sa stal Juraj Sopoliga
15. mája (TASR) - Posledným, šiestym kandidátom na ústavného sudcu sa dnes stal predseda senátu Krajského súdu v Košiciach Juraj Sopoliga. V tajnej voľbe ho dnes 79 hlasmi (26 proti, 8 sa zdržalo) zvolili poslanci Národnej rady SR. Prezident SR si teraz z kompletnej šestice vyberie trojicu nových sudcov Ústavného súdu SR na 12-ročné funkčné obdobie, ktorí vymenia Jána Lubyho, Juraja Horvátha a Jána Auxta. Im sa funkčné obdobie končí 4. júla tohto roku.

Dušan Kováčik ostáva na čele Úradu špeciálnej prokuratúry
15. mája (TASR) - Dušan Kováčik ostáva na čele Úradu špeciálnej prokuratúry aj ďalšie funkčné obdobie. Rozhodli o tom dnes poslanci Národnej rady SR, keď mu v tajnej voľbe odovzdali 92 hlasov z celkového počtu 118. Proti Kováčikovi hlasovalo 17 poslancov, zdržali sa deviati. Kováčik bol jediným uchádzačom o tento post.

Ochrana zdravia zamestnancov sa má po výčitkách EK zlepšiť
16. mája (TASR) - Povinnosti zamestnávateľov týkajúce sa pracovných podmienok a lekárskych preventívnych prehliadok zamestnancov sa majú zmeniť. Počíta s tým návrh novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú na záver štvrtého rokovacieho dňa predložila poslancom Národnej rady SR ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD). Podľa rezortu zdravotníctva takto Slovensko reaguje na výčitky Európskej komisie (EK) v súvislosti s nedostatočnou implementáciou európskej legislatívy.

Množstvo agresívnych praktík nebankových spoločností rastie, tvrdí MS
18. mája (TASR) - Nekalé a agresívne obchodné praktiky zo strany nebankových spoločností v ostatných rokoch enormne narastajú. Na Slovensku sú tisíce spotrebiteľov, ktorí boli poškodení a stále sú poškodzovaní nebankovými subjektmi. O to horšie je toto konštatovanie, že často ide o skutočne marginalizované vrstvy obyvateľstva, ktoré sa nachádzajú vo veľmi zložitej finančnej situácii a jediné východisko vidia v rýchlej pôžičke od nebankového subjektu. Uvádza sa to v správe ministerstva spravodlivosti (MS) o pôsobení úžerníckych nebankových spoločností a enormnom náraste exekučných konaní, ktorú majú na stole poslanci Národnej rady SR.


Pozn.:

MS SR: Zverejnilo prvú časť návrhu reformy procesného práva
13. mája (TASR) – Komisia pre rekodifikáciu civilného práva procesného zverejnila návrh paragrafového znenia prvého z troch nosných kódexov civilnej právnej reformy zameranej na zvýšenie vymožiteľnosti práva a zefektívnenie činnosti súdov. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Alexandra Donevová s tým, že návrh nového Správneho súdneho poriadku je uverejnený na webe MS SR.

T. BOREC: Preverovanie spôsobilosti sudcov bude užšie ako bezpečnostné previerky
16. mája (TASR) - Ak Národná rada (NR) SR schváli ústavné zmeny v aktuálne dohodnutej podobe, bude preverovanie odbornej spôsobilosti sudcov užšie, ako sú dnešné bezpečnostné previerky. "Je to určitý výsek vecí, ktoré by sa mali týkať sudcov. Tie osoby, ktoré sú preverované na základe zákona o ochrane utajovaných skutočností, majú podstatne širší rozsah týchto skutočností," povedal dnes v parlamente po rokovaní pracovnej skupiny zameranej na pripravované ústavné zmeny minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

JUSTÍCIA: Členovia Súdnej rady budú v pondelok voliť predsedu Najvyššieho súdu SR
18. mája (TASR) - Predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR na ďalšie funkčné obdobie budú voliť členovia Súdnej rady SR v pondelok 19. mája od 14.30 h v Dome kultúry v Sobranciach. O miesto šéfa NS SR sa uchádzajú traja kandidáti - súčasný predseda súdu Štefan Harabin a sudkyne Jana Bajánková a Zuzana Ďurišová.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk