26.5.2014
ID: 1978upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR na neverejnom zasadnutí pléna prijal na ďalšie konanie návrh skupiny opozičných poslancov NR SR na preskúmanie možnej protiústavnosti časti zákona o sociálnom poistení. Návrh na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení však súd zamietol.

VLÁDA

Nesúhlasí s ustanovením 90-dňovej lehoty na procesné rozhodnutia ÚS
21. mája (TASR) – Návrh štyroch poslancov Národnej rady SR za KDH zaviesť lehotu 90 dní na procesné rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR nemá podporu vlády. Poslanecký návrh, ktorý prešiel v parlamente v apríli prvým čítaním dnes ministri neodsúhlasili. Takýto postup im odporučil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

Schválila zákaz ťažby uránu, ľudia s ňou musia súhlasiť v referende
21. mája (TASR) – Ťažba uránu bude v budúcnosti na Slovensku možná iba v prípade, ak ju v referende odobria obyvatelia dotknutých obcí. Návrh novely geologického zákona s týmto obsahom dnes schválila vláda.

Lídri EÚ budúci týždeň zhodnotia výsledy volieb do Európskeho parlamentu
21. mája (TASR) - Lídri Európskej únie sa v utorok 27. mája zídu v Bruseli na neformálnom rokovaní, na ktorom zhodnotia tohtotýždňové výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP). Tie sa v členských štátoch EÚ uskutočnia 22. až 25. mája. Slovenskú delegáciu povedie premiér Robert Fico. Schválila to dnes vláda. Ešte pred týmto rokovaním sa spolu stretnú šéfovia kabinetov Vyšehradskej štvorky.

Jazyková úroveň médií je dlhodobo neuspokojivá
21. mája (TASR) - Jazyková úroveň médií je dlhodobo neuspokojivá. Upozorňuje na to ministerstvo kultúry v správe o stave používania štátneho jazyka na území SR, ktorú dnes schválila vláda.


NÁRODNÁ RADA

J. Viskupič chce umožniť slovenským europoslancom vystupovať v parlamente
19. mája (TASR) - Slovenskí europoslanci by mali mať možnosť predniesť v Národnej rade (NR) SR správu o svojej činnosti. Novelizáciou Rokovacieho poriadku Národnej rady SR to chcú umožniť poslanci Jozef Viskupič a Branislav Škripek z OĽaNO.

J. Žitňanská navrhuje zmeny v predpôrodnej a popôrodnej starostlivosti
21. mája (TASR) - Predpôrodnú a popôrodnú starostlivosť by mohli poskytovať aj pôrodné asistentky v samostatnej praxi. Túto službu by mali hradenú z verejného zdravotného poistenia. Počíta s tým novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia z dielne nezaradenej poslankyne Jany Žitňanskej (NOVA).

Najťažší zločinci volebné právo zrejme nakoniec nedostanú
22. mája (TASR) - Napriek pôvodnému zámeru Ministerstva vnútra (MV) SR najťažší zločinci právo voliť nedostanú. Výbor Národnej rady (NR) SR pre financie a rozpočet dal na odporúčanie exministra vnútra a spravodlivosti Daniela Lipšica (nezaradený), ktorý sa proti zmene postavil a cez pozmeňujúci návrh k volebným kódexom pôvodný zámer rezortu vnútra odporúča zrušiť. Stotožnil sa s tým aj gestorský Výbor NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj, ktorý plénu odporúča volebné právo najťažším zločincom neudeliť.


Pozn.:

SÚDNA RADA: Nové voľby kandidáta na predsedu NS SR budú do 120 dní
20. mája (TASR) - Nové voľby predsedu Najvyššieho súdu SR sa po pondelkovej (19.5.) neúspešnej voľbe uskutočnia najneskôr do 120 dní. Vyplýva to zo zákona o Súdnej rade SR. Pritom platí, že neúspešní kandidáti v prvej voľbe sa novej nemôžu zúčastniť.

Ústavný súd SR posúdi ústavnosť zákona o sociálnom poistení
21. mája (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR dnes na neverejnom zasadnutí pléna prijal na ďalšie konanie návrh skupiny opozičných poslancov NR SR na preskúmanie možnej protiústavnosti časti zákona o sociálnom poistení. Návrh na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení však súd zamietol.

POLÍCIA: V Bratislave sa stretli zástupcovia forenzných ústavov v Európe
22. mája (TASR) - Narastajúca hrozba násilia a neustále sa zvyšujúca závažnosť teroristických útokov vo svete podmieňujú aj rozvoj v oblasti forenzných vied a schopnosti zaisťovať stopy odhaľujúce páchateľov trestných činov. Pri otvorení dnešného rokovania riaditeľov európskych forenzných ústavov v Bratislave to povedal prezident Policajného zboru (PZ) SR Tibor Gašpar.

Slovensko vyhralo arbitráž v spore s vlastníkom Union ZP pre jednu poisťovňu
22. mája (TASR) - Slovensko vyhralo arbitráž v spore s holandskou poisťovňou Achmea, akcionárom Union zdravotnej poisťovne, pre plány vytvoriť jednu štátnu zdravotnú poisťovňu. Achmea by mala Slovensku zároveň zaplatiť vyše milión eur za právnikov. TASR informoval Tlačový odbor Ministerstva financií (MF) SR.

MSSR: Rezort spravodlivosti navrhuje trestať nezodpovedných majiteľov psov
23. mája (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti SR predložilo do pripomienkového konania návrh novely Trestného zákona a Trestného poriadku. Informovala tom hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová. Novely navrhujú zaviesť viacero noviniek, medzi nimi aj hrozbu trestu pre majiteľa zvieraťa, ktoré napadlo človeka. Navrhované novely sú podľa Donevovej výsledkom práce expertných skupín ministerstva zložených z popredných slovenských odborníkov na trestné právo.

MSSR: Niektorí väzni by si mohli časť trestu odpykať doma
24. mája (TASR) - Odsúdení na maximálne tri roky v najmiernejšom väzení, by si mohli časť trestu odsedieť doma, teda v domácom väzení. V novele Trestného zákona a Trestného poriadku to navrhuje Ministerstvo spravodlivosti SR.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk