9.6.2014
ID: 2054upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Manželstvo medzi mužom a ženou bude od septembra požívať vyššiu ústavnú ochranu a pomery v justícii sa zmenia. Poslanci Národnej rady SR schválili široko diskutovanú novelu Ústavy SR od Smeru-SD a KDH. Najviac pozornosti pútali v rozprave zmeny v justícii. Po novom bude platiť, že všetci súčasní sudcovia aj kandidáti na tieto posty sa budú musieť podrobiť prevereniu spôsobilosti.

VLÁDA

Mestám a obciam sa má zjednodušiť správa daní
4. júna (TASR) - Zjednodušiť obciam správu miestnych daní a zvýšiť ich výnos, posilniť právnu istotu daňovníkov a odstrániť niektoré interpretačné nejasnosti v praxi. To je cieľom návrhu novely zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorý by mala dnes prerokovať vláda.

Skrytým rizikom zostáva fenomén individuálneho terorizmu
4. júna (TASR) - V krátkodobom horizonte nepredpokladá Bezpečnostná rada SR v súvislosti s teroristickými aktivitami zhoršenie bezpečnostnej situácie na Slovensku. Za skryté riziko však naďalej považuje fenomén individuálneho terorizmu. "Pretrvá zraniteľnosť kritickej infraštruktúry, závislosť od dovozu surovín a energií, a s tým spojené riziká v oblasti energetickej bezpečnosti. K ďalším pokračujúcim hrozbám patria najmä nelegálna migrácia a aktivity organizovaného zločinu," uvádza sa v správe o bezpečnosti SR za minulý rok, ktorý dnes zobrala vláda na vedomie.

Súhlasila so zriadením centra pre vyhodnocovanie bezpečnostnej situácie
4. júna (TASR) - Na Slovensku sa momentálne nevykonáva komplexné a nepretržité vyhodnocovanie bezpečnostnej situácie na nadrezortnej úrovni. Vláda preto dnes súhlasila so zámerom zriadenia stáleho Situačného centra SR pre vyhodnocovanie bezpečnostnej situácie na Slovensku a vo svete (SITCEN SR). Minister obrany v tejto súvislosti predloží na rokovanie vlády do konca októbra štúdiu zrealizovateľnosti.

Od roku 1985 sa HIV zistilo u 512 Slovákov
4. júna (TASR) - Na Slovensku sa od zavedenia monitorovania v roku 1985 zaznamenalo 639 prípadov infekcie vírusom ľudskej imunitnej nedostatočnosti. V 512 prípadoch išlo o Slovákov. Od začiatku monitorovania prípadov HIV/AIDS v SR došlo k 51 úmrtiam HIV infikovaných osôb. Vyplýva to zo správy o plnení Národného programu prevencie HIV/AIDS, ktorú vláda vzala dnes na vedomie.

Dlh zdravotníckych zariadení na poistnom opäť vzrástol
4. júna (TASR) - Zdravotnícke zariadenia dlhovali ku koncu apríla 2014 na poistnom Sociálnej poisťovni vyše 96,6 milióna eur. Od začiatku roka sa tak ich pohľadávky zvýšili o 10,3 milióna eur. Vyplýva to z informácie Sociálnej poisťovne, ktorú dnes vzala na vedomie vláda SR.

Predsedníctvo SR vo V4 sa zameria na energetické a dopravné prepojenie
4. júna (TASR) - Dynamický Vyšehrad pre Európu a svet je mottom slovenského ročného predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke. To preberie od Maďarska 1. júla tohto roka. Slovensko chce nadviazať na pozitívne výsledky predchádzajúcich predsedníctiev a koordinovať hlavné zahraničnopolitické, ekonomické a sektorové priority V4. Zvyšovanie dynamiky a konkurencieschopnosti regiónu zostáva ústrednou témou pre všetky krajiny V4.

Následky májovej vetrovej kalamity treba spracovať do apríla 2015
4. júna (TASR) - Májová vetrová kalamita si vyžiadala vyše 3,7 milióna kubických metrov poškodeného dreva, čím sa stala druhou najväčšou kalamitou za posledných 20 rokov na Slovensku. Najviac postihnuté sú lesy v okresoch Námestovo, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica, Brezno, Žarnovica, Zvolen, Detva, Rimavská Sobota, Lučenec, Revúca, Prešov, Sabinov, Kežmarok, Poprad, Vranov nad Topľou, Košice I – IV, Košice okolie, Rožňava a Michalovce. Vyplýva to zo správy, ktorú dnes schválila vláda. Zároveň uložila ministrovi vnútra vyhlásiť v týchto oblastiach mimoriadnu situáciu.


NÁRODNÁ RADA

O ťažbe uránu budú ľudia rozhodovať v referende
3. júna (TASR) – Ťažba uránu bude od 15. júna na Slovensku možná iba v prípade, ak ju v referende odobria obyvatelia dotknutých obcí. Vyplýva to z novely geologického zákona, ktorú dnes 122 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. O právnej norme rokoval parlament v skrátenom legislatívnom konaní.

M. Huba skončil ako šéf výboru pre pôdohospodárstvo
3. júna (TASR) - Poslanec Národnej rady SR Mikuláš Huba (nezaradený) sa vzdal funkcie predsedu Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Oznámil to dnes predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). Huba to urobil po tom, ako vystúpil z klubu OĽaNO. Plénum tak bude voliť nového šéfa výboru, ktorého ponúkne hnutie OĽaNO.

M. Hubu nahradí vo funkcii predsedu pôdohospodárskeho výrobu J. Mičovský
3. júna (TASR) - Mikuláša Hubu (nezaradený) nahradí vo funkcii predsedu parlamentného pôdohospodárskeho výboru Ján Mičovský (OĽaNO). TASR to potvrdil predseda klubu OĽaNO Richard Vašečka.

Poslanci zmenili ústavu, povýšili manželstvo a sudcov poslali na preverenie
4. júna (TASR) - Manželstvo medzi mužom a ženou bude od septembra požívať vyššiu ústavnú ochranu a pomery v justícii sa zmenia. Poslanci Národnej rady SR dnes schválili široko diskutovanú novelu Ústavy SR od Smeru-SD a KDH. Za právnu normu hlasovalo 102 poslancov zo 128 prítomných. Kladne hlasovali všetci prítomní poslanci Smeru-SD a KDH a časť OĽaNO, SDKÚ-DS a nezaradený Alojz Hlina. Najviac pozornosti pútali v rozprave zmeny v justícii. Po novom bude platiť, že všetci súčasní sudcovia aj kandidáti na tieto posty sa budú musieť podrobiť prevereniu spôsobilosti. Stanovisko, či sudca predpoklady spĺňa, alebo nie, bude vydávať Súdna rada SR na základe podkladov od Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). O strate týchto predpokladov bude rozhodovať disciplinárny senát. Dotknutý sudca sa bude môcť na výsledky preverovania sťažovať na Ústavnom súde SR. Vymenovanie a odvolanie sudcu je v kompetencii prezidenta SR.

M. Poliačik neuspel, registrované partnerstvá v ústave nebudú
4. júna (TASR) - Registrované partnerstvá v Ústave SR nebudú. Parlament dnes totiž odmietol pozmeňujúci návrh poslanca SaS Martina Poliačika, ktorý chcel tieto zväzky zakomponovať do základného zákona štátu.

Amnestie Vladimíra Mečiara ostávajú v platnosti
4. júna (TASR) - Amnestie Vladimíra Mečiara týkajúce sa kauzy zavlečenia syna prezidenta SR Michala Kováča ml. do cudziny, ostávajú v platnosti. Väčšina pléna dnes nepodporila pozmeňujúci návrh k novele Ústavy SR od Jána Mičovského (OĽaNO), ktorým chcel tieto amnestie zrušiť. Za zrušenie amnestií dnes hlasovalo len 41 poslancov zo 139 prítomných.

Poslanci rozhodnú o prísnejších pravidlách pre sudcov až na ďalšej schôdzi
5. júna (TASR) - Pravidlá pre sudcov sa ešte chvíľu sprísňovať nebudú. O novele zákona o sudcoch a prísediacich z dielne Smeru-SD totiž poslanci rozhodnú až na nasledujúcej schôdzi, hoci tak mali urobiť v piatok (6.6.). Presunutie oznámil predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). Novela nadväzuje na zmeny v Ústave SR, ktoré v parlamente prešli v stredu (4.6.).

M. Beblavý navrhuje zrušiť poplatok za prenos telefónneho čísla
5. júna (TASR) - Prenos telefónneho čísla od jedného operátora k druhému by mohol byť bezplatný. Zrušiť poplatok navrhuje poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený, Sieť).

A. Hrnčiar chce umožniť samosprávam odpísať si daňové nedoplatky
5. júna (TASR) - Samosprávy by si mohli odpísať daňové nedoplatky. Počíta s tým novela daňového poriadku, ktorú navrhuje Andrej Hrnčiar a Miroslav Beblavý (obaja nezaradení, Sieť).

J. Mičovský nebude šéfovať pôdohospodárskemu výboru, vo voľbe neprešiel
5. júna (TASR) - Ján Mičovský (OĽaNO) nebude šéfovať parlamentnému pôdohospodárskemu výboru. V tajnej voľbe ho dnes poslanci do funkcie nezvolili, podporilo ho len 37 zákonodarcov.

J.Nagy chce, aby si ženy mohli obnoviť nárok na výplatu vdovského dôchodku
6. júna (TASR) – Poslanec Národnej rady (NR) SR József Nagy (Most-Híd) navrhuje zmeny v zákone o sociálnom poistení. "Účelom predkladaného návrhu zákona je umožniť vdovám, ktoré ovdoveli pred 1. januárom 2004 a ktorým zanikol nárok na výplatu vdovského dôchodku podľa predpisov účinných pred 1. januárom 2004, obnoviť nárok na výplatu vdovského dôchodku od dovŕšenia dôchodkového veku," uviedol na úvod 12. rokovacieho dňa 35. schôdze NR SR Nagy.

Vlastník pozemku zrejme bude platiť za neodstránenie alergénnej paliny
6. júna (TASR) - Obce zrejme budú môcť prikázať vlastníkom pozemkov, na ktorých rastú invázne rastliny, aby ich odstránili. Ak vlastník pozemku rastlinu neodstráni, urobí tak orgán štátnej ochrany prírody a obce. Zaplatí to ale vlastník pozemku. Počíta s tým novela zákona o ochrane prírody a krajiny z dielne opozičného poslanca Józsefa Nagya (Most-Híd), ktorú dnes poslanci Národnej rady SR poslali do druhého čítania.

Opozičné návrhy na lepšie uplatnenie mladých na trhu práce neprešli
6. júna (TASR) - Opozičný balík návrhov, ktoré mali prispieť k lepšiemu uplatneniu mladých ľudí na trhu práce, v parlamente dnes neprešiel. Zákony predkladali spolu poslanci z viacerých opozičných klubov - Miroslav Beblavý, Jana Žitňanská (obaja nezaradení), Arpád Érsek (Most-Híd), Martin Fronc (KDH) a Martin Poliačik (SaS).

Opozícia bezplatné parkovanie pred verejnými nemocnicami nepresadila
6. júna (TASR) - Parkovanie pri nemocniciach, resp. iných poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktoré sú verejné, teda vlastnené obcou, samosprávnym krajom alebo štátom, povinne bezplatné nebude. Poslanci Národnej rady SR József Nagy (Most-Híd), Martin Chren (nezaradený), Viliam Novotný (SDKÚ-DS) a Branislav Škripek (OĽaNO) dnes nepresadili novelu zákona o zdravotnej starostlivosti.

Poslancom z OĽaNO sa zlaté padáky zastaviť nepodarilo
6. júna (TASR) - Zlaté padáky sa budú môcť vyplácať aj naďalej. Poslanci NR SR dnes totiž nepodporili návrh zákona o výbere zástupcov štátu do orgánov spoločností s majetkovou účasťou štátu a o ich odmeňovaní z dielne Miroslava Kadúca a Igora Hraška (obaja OĽaNO). Právna norma mala vyplácanie zlatých padákov zastaviť, a tiež mala zmeniť spôsob výberu zástupcov štátu v štátnych firmách.


PREZIDENT

Prezident SR ratifikoval svojím podpisom zmluvy
3. júna (TASR) - Prezident SR ratifikoval svojím podpisom nasledujúce dokumenty:
- Pekinská zmluva o audiovizuálnych umeleckých výkonoch dňa 28. apríla 2014
- Zmluva medzi Slovenskou republikou a Českou republikou o spolupráci na úseku evidencie obyvateľov a rodných čísel dňa 9. mája 2014
- Zmluva medzi Slovenskou republikou a Rakúskou republikou, ktorou sa mení a dopĺňa Zmluva medzi Slovenskou republikou a Rakúskou republikou o policajnej spolupráci podpísaná 13. februára 2004 vo Viedni dňa 9. mája 2014
- Dohoda o medzinárodnej železničnej preprave tovaru (SMGS) dňa 29. mája 2014


Pozn.:

Kancelária verejného ochrancu práv upozorňuje na chýbajúceho ombudsmana pre deti
2. júna (TASR) – Kancelária verejného ochrancu práv v súvislosti s nedeľným (1.6.) Medzinárodným dňom detí upozorňuje, že na Slovensku stále chýba detský ombudsman, ktorý by riešil problémy detí. "Kancelária verejného ochrancu práv opätovne upozorňuje na fakt, že Slovensko si nesplnilo jeden zo svojich záväzkov zriadiť túto funkciu. Slovensku hrozí napomenutie od OSN, keďže úvahy o zriadení ombudsmana pre deti zostávajú len na papieri a jeho zriadenie sa presúva z roka na rok," uvádza kancelária vo vyhlásení.

ESĽP: Po prvý raz vyhlásil rozsudok proti SR v prípade únosu dieťaťa
3. júna (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vyhlásil dnes rozsudok vo veci López Guió proti Slovenskej republike týkajúci sa medzinárodného únosu dieťaťa - maloletej Susany, pričom ide vôbec o prvý rozsudok európskeho súdu proti Slovensku v tejto oblasti.

JUSTÍCIA: Šéf EAJ poslal list o reforme justície aj hlave štátu a premiérovi
6. júna (TASR) – Obdobný list o nesúlade previerok sudcov s medzinárodnými štandardmi, aký dostal od prezidenta Európskej asociácie sudcov (EAJ) Christophea Regnarda minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smer-SD), bol zaslaný aj predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD) a prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk