14.7.2014
ID: 2246upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Prezident Andrej Kiska opäť odmietol podpísať novelu zákona o sudcoch a prísediacich, ktorá sprísňuje pravidlá pre sudcov a podľa ktorej bude hlasovanie Súdnej rady SR tajné. Právna norma bude teda platiť bez podpisu hlavy štátu.

VLÁDA

Slovensko bude naďalej poskytovať dočasné útočisko desiatkam utečencov
9. júla (TASR) - Slovensko bude naďalej poskytovať dočasné útočisko desiatkam utečencov a osobám pod ochranou, ako sú ženy s deťmi. Po maximálne šesťmesačnom pobyte v azylovom zariadení ministerstva vnútra v Humennom, odcestujú do tretích krajín. Vyplýva to z dohody medzi vládou SR a Úradom Vysokého komisára Organizácie Spojených národov pre utečencov (UNHCR) a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu o humanitárnom transfere utečencov, ktorú dnes schválila vláda SR.

Krajania v zahraničí dostali cez dotácie takmer 1,16 milióna eur
9. júla (TASR) - Krajania v zahraničí dostali minulý rok na svoje projekty 1.158.540 eur. Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) v riadnom dotačnom konaní rozdelil najskôr 777.757 eur a ďalších 380.783 eur ako mimoriadnu dotáciu. Vyplýva to zo správy o štátnej politike vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí, ktorú dnes schválila vláda SR.

Košice dostanú pôžičku 20 miliónov eur od štátu na dopravu a šport
9. júla (TASR) – Mesto Košice dostane návratnú finančnú pomoc od štátu vo výške 20 miliónov eur na realizáciu projektov a investícií najmä v oblasti dopravy a športu, ktorú bude musieť splatiť do 10 rokov. Vyplýva to z návrhu na poskytnutie návratnej finančnej výpomoci na projekty realizované na území mesta Košice z dielne Ministerstva financií SR, ktorý dnes schválila vláda.

R. Kaliňák nemá informácie o ďalších zmenách štátnych tajomníkov
9. júla (TASR) - Vláda SR dnes odsúhlasila zmenu na poste štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva. Na uvoľnené miesto po Pavlovi Pavlisovi príde Rastislav Chovanec. Či vláda vymení štátnych tajomníkov aj na iných ministerstvách, podpredseda vlády a šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák nevedel potvrdiť.


NÁRODNÁ RADA

SDKÚ-DS žiada Ústavnoprávny výbor o stanovisko k voľbe ústavných sudcov
8. júla (TASR) - Predstavitelia opozičnej SDKÚ-DS a iní opoziční poslanci dnes požiadali Ústavnoprávny výbor NR SR, aby zaujal stanovisko k novej voľbe ústavných sudcov. Ako vyhlásil predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník, jeho strana považuje za potrebné, aby výbor vzniknutú situáciu prerokoval a zaujal stanovisko k otázke, či NR SR má navrhnúť a zvoliť nových kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR, keďže ide o najvyšší orgán ochrany ústavnosti.

Na ďalších dvoch veľvyslaneckých postoch príde k zmene
8. júla (TASR) – Na dvoch veľvyslaneckých postoch v zahraničí príde k zmene. Ide o Kodaň a Bern. Budúci ambasádori na dnešnom zasadnutí Zahraničného výboru Národnej rady SR odprezentovali zameranie činnosti svojich veľvyslanectiev.

Vláda zrejme bude môcť zakázať vývoz vody do zahraničia
9. júla (TASR) - Vláda zrejme bude môcť obmedziť alebo zakázať vývoz vody do zahraničia. Počíta s tým novela tzv. vodného zákona z dielne envirorezortu, ktorú dnes parlament posunul do druhého čítania.

KDH chce v Ústave SR zakázať poslancom šéfovať mestám, obciam a krajom
9. júla (TASR) - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) chce v Ústave SR zakázať poslancom Národnej rady SR a Európskeho parlamentu byť zároveň starostami, primátormi či predsedami krajov. Oznámil to dnes šéf hnutia Ján Figeľ a poslanec Pavol Hrušovský v parlamente. Pripomenuli, že princíp jeden mandát stačí presadzuje KDH dlhodobo.

Malá rómska reforma neprešla, štvorica zákonov podporu nezískala
9. júla (TASR) - Lepšiu vymožiteľnosť práva pre všetkých a stav, keď pracovať sa oplatí, mala priniesť tzv. malá rómska reforma, s ktorou už po štvrtý raz prišla opozičná SDKÚ-DS, teraz aj s podporou vládneho splnomocnenca pre rómske komunity Petra Polláka (OĽaNO). Novely právnych noriem, ktoré reforma obsahuje, však dnes parlament nepodporil a zastavil ju tak ešte v prvom čítaní.

Smer predstavil novelu Ústavy, ktorá má zakázať vývoz vody do zahraničia
10. júla (TASR) - Vládny Smer-SD už má presné znenie zmeny Ústavy SR, ktorým chce zakázať vývoz vody do zahraničia. Premiér Robert Fico, šéf parlamentu Pavol Paška a minister životného prostredia Peter Žiga (všetci Smer-SD) ho predstavili na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade SR.

Prenos telefónneho čísla bezplatný nebude
11. júla (TASR) - Prenos telefónneho čísla od jedného operátora k druhému bezplatný nebude. Parlament dnes totiž odmietol novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorou chcel poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený) zrušiť poplatok za prenos čísla.

KDH opäť neuspelo, stáčanie kilometrov na tachometroch trestné nebude
11. júla (TASR) - Kresťanskí demokrati opäť nepresadili tresty za stáčanie kilometrov na tachometroch motorových vozidiel. Navrhovali ich v novele Trestného zákona poslanci Pavol Zajac a Ján Hudacký. Parlament novelu dnes odmietol.

O zákaze nedeľného predaja v supermarketoch rozhodnú poslanci v septembri
11. júla (TASR) - Parlament dnes nerozhodol o tom, či zakáže nedeľný predaj v supermarketoch, alebo nie. Poslanci NR SR za KDH, ktorí návrh predložili, totiž požiadali o presunutie hlasovania na septembrovú schôdzu a plénum im vyhovelo. O novele Zákonníka práce tak rozhodnú až v septembri.

Hazard bude naďalej prístupný aj pre poberateľov sociálnych dávok
11. júla (TASR) - Hazardné hry budú naďalej prístupné aj pre poberateľov sociálnych dávok či dlžníkov. Parlament dnes totiž odmietol novelu zákona o hazardných hrách z dielne opozičných poslancov OĽaNO.

Najbohatšou parlamentnou stranou bol aj vlani Smer, najzadlženejšou SDKÚ
11. júla (TASR) - Najbohatšou parlamentnou stranou bol aj vlani Smer-SD. Majetok vládnej strany dosiahol viac ako 11,2 milióna eur. Vyplýva to z informácie o majetkovom hospodárení politických strán, ktorú dnes parlament vzal na vedomie.

Poslancom sa začali parlamentné prázdniny, do lavíc sa vrátia v septembri
11. júla (TASR) - Poslanci ukončili 36. schôdzu a odišli na niekoľkotýždňové parlamentné prázdniny. Do poslaneckých lavíc sa vrátia v septembri.

NBS mala vlani zisk 490 miliónov eur, znižovala ním predchádzajúcu stratu
11. júla (TASR) - Národná banka Slovenska (NBS) mala v minulom roku zisk 490 miliónov eur. Oproti roku 2012 si teda polepšila, dva roky dozadu mala zisk 199 miliónov eur. Prostriedky použila banka na zníženie niekoľkomiliardovej straty z minulých rokov. Vyplýva to zo Správy o výsledku hospodárenia NBS za rok 2013, ktorú parlamentu v úvode 12. rokovacieho dňa Národnej rady SR predložil jej guvernér Jozef Makúch.

Kultúrny výbor pôjde na poslanecký prieskum do Matice Slovenskej
12. júla (TASR) - Parlamentný výbor pre kultúru a médiá pôjde na poslanecký prieskum do Matice Slovenskej. Informoval o tom Jozef Viskupič z OĽaNO, ktorý prieskum inicioval. Opozičného poslanca zaujíma hospodárenie inštitúcie. Prieskum je naplánovaný na termín od 26. augusta do 5. septembra. Má byť zameraný na aktuálne otázky a problémy spojené s činnosťou Matice Slovenskej v majetkových veciach a nakladaním s rozpočtovými prostriedkami. Viskupič upozorňuje na množstvo otáznikov súvisiacich s Maticou slovenskou a jej hospodárením.


PREZIDENT

Vlastník pozemku bude platiť za neodstránenie alergénnej paliny
8. júla (TASR) - Obce budú môcť prikázať vlastníkom pozemkov, na ktorých rastú invázne rastliny, aby ich odstránili. Ak vlastník pozemku rastlinu neodstráni, bude tak môcť urobiť orgán štátnej ochrany prírody a obce. Zaplatiť by to mal ale vlastník pozemku. Počíta s tým novela zákona o ochrane prírody a krajiny z dielne opozičných poslancov Józsefa Nagya a Eleméra Jakaba (obaja Most-Híd), ktorú dnes podpísal prezident SR Andrej Kiska. Poslanci Národnej rady SR novelu schválili 26. júna.

Odmietol tajné hlasovanie Súdnej rady, zákon ostane bez jeho podpisu
8. júla (TASR) - Prezident Andrej Kiska opäť odmietol podpísať novelu zákona o sudcoch a prísediacich, ktorá sprísňuje pravidlá pre sudcov a podľa ktorej bude hlasovanie Súdnej rady SR tajné. Právna norma bude teda platiť bez podpisu hlavy štátu.

Žiadatelia o grant na výskum nebudú vyraďovaní pre formálne chyby
8. júla (TASR) - Žiadosti o granty na podporu výskumu a vývoja nebudú do augusta automaticky vyraďované pre formálno-technické nedostatky. Zmenu prináša novela zákona o organizácii štátnej podpory výskumu a vývoja od trojice poslancov za vládny Smer-SD Ľubomír Petrák, Mojmír Mamojka a Ľubica Rošková. Právnu normu dnes podpísal prezident SR Andrej Kiska. Plénum NR SR ju schválilo 127 hlasmi 1. júla s tým, že pri posudzovaní žiadosti, o ktorej nebolo rozhodnuté do 31. júla 2014, sa bude postupovať podľa súčasných predpisov.

Vymenoval za sudkyňu Ústavného súdu SR Janu Baricovú
10. júla (TASR) - Novou sudkyňou Ústavného súdu (ÚS) SR sa na ďalších 12 rokov stala sudkyňa Najvyššieho súdu Jana Baricová. Prezident Andrej Kiska ju dnes v Grasalkovičovom paláci vymenoval do funkcie. Baricová je pritom jedinou z kandidátov na ústavných sudcov, ktorú si prezident vybral. U ostatných vraj nezistil trvalý záujem o ústavné súdnictvo. S predsedom parlamentu Pavlom Paškom (Smer-SD) chce na túto tému v najbližších dňoch rokovať.


Pozn.:

JUSTÍCIA: Prezídium Poradnej rady európskych sudcov má výhrady k previerkam
8. júla (TASR) - Prezídium Poradnej rady európskych sudcov (CCJE) má výhrady k novele Ústavy SR, ktorá zavádza previerky spôsobilosti slovenských sudcov. Informovala o tom dnes zástupkyňa Slovenska v tejto rade Alena Poláčková.

Od 1. júla nastali zmeny v uznávaní práceneschopnosti
9. júla (TASR) - Od 1. júla 2014 ošetrujúci lekár môže uznať osobu za dočasne práceneschopnú spätne najviac tri kalendárne dni na základe lekárskeho nálezu lekárskej služby prvej pomoci alebo ústavnej pohotovostnej služby. Dočasnú pracovnú neschopnosť osoby posudzuje a rozhoduje o nej príslušný ošetrujúci lekár, ktorým je všeobecný lekár alebo lekár so špecializáciou v odbore gynekológia a pôrodníctvo, alebo lekár zdravotníckeho zariadenia ústavnej starostlivosti.

Ministerstvo vnútra čaká so zákonom o občianstve na signál od rezortu diplomacie
9. júla (TASR) - Ministerstvo vnútra stále nepredložilo novelu zákona o štátnom občianstve, ktorá má napraviť problém s odoberaním slovenského občianstva pre prijatie cudzieho. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) čaká rezort na ministerstvo zahraničných vecí.

ÚS SR: O Čentéšových sťažnostiach budú rozhodovať dva senáty
10. júla (TASR) - Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR na svojom neverejnom zasadnutí v stredu 9. júla prerokovalo ďalší postup vo veciach ústavných sťažností Jozefa Čentéša týkajúcich sa jeho nevymenovania za generálneho prokurátora. Ako TASR informovala Martina Demčáková z Tlačového a informačného odboru ÚS SR, plénum prijalo uznesenie, ktorým berie na vedomie list prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku zo dňa 2. júla.

T.Borec:Občania si majú preberať súdne zásielky, a to všetci bez rozdielu
10. júla (TASR) - Občania si majú preberať súdne zásielky, a to všetci bez rozdielu. Počas dnešnej parlamentnej Hodiny otázok to uviedol minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD). Zopakoval tak svoju odpoveď spred roka, keď sa ho rovnako ako dnes Pavol Zajac (KDH) pýtal na názor ohľadom toho, že predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) si viac ako rok nepreberal pozvanie na súd s Ivetou Radičovou a vyhýbal sa pojednávaniu Okresného súdu v Pezinku vo veci žaloby za výroky o voľbe generálneho prokurátora a korupčnej kauze Osrblie.

MV SR: Call centrum funguje pol roka, týždenne ho využije viac ako 100 občanov
11. júla (TASR) – Viac ako 100 ľudí sa v priemere za týždeň obráti na call centrum Ministerstva vnútra SR. Zaujímajú ich najmä podrobnosti týkajúce sa vybavovania nových dokladov.

ÚSŽZ: Počet žiadostí o vydanie osvedčenia Slováka žijúceho v zahraničí klesá
12. júla (TASR) - Počet žiadostí o vydanie osvedčenia Slováka žijúceho v zahraničí má klesajúcu tendenciu. Vlani ich bolo najmenej v porovnaní s predchádzajúcimi siedmimi rokmi. Informuje o tom Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) vo svojej správe o štátnej politike vo vzťahu ku krajanom, ktorou sa tento týždeň zaoberala vláda.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk