28.7.2014
ID: 2310upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Súdy by mali považovať zásielky pre občanov za doručené aj vtedy, ak si ich neprevezmú na adresách uvedených v Registri obyvateľov SR. Navrhuje to Ministerstvo spravodlivosti SR v novom zákone o riešení sporov na súdoch – civilnom sporovom poriadku. Rezort ho dnes predložil na verejnú diskusiu, do pripomienkového konania by mal ísť v septembri.

SÚDNA RADA: Nemôže zrušiť uznesenie, ktorým schválila kandidátov na sudcu ESĽP
21. júla (TASR) - Súdna rada SR tvrdí, že nemôže zrušiť svoje uznesenie, ktorým schválila troch kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Po neformálnom rokovaní členov Súdnej rady, ktoré sa dnes konalo za zatvorenými dverami, o tom informoval jej novozvolený podpredseda Ján Vanko.

Súdna rada: Za nového podpredsedu zvolili Jána Vanka
21. júla (TASR) – Novým podpredsedom Súdnej rady SR sa stal Ján Vanko. Členovia rady si ho zvolili dnes na mimoriadnom rokovaní 16 hlasmi. Hlasovali za neho všetci členovia, okrem neho samotného, pretože sa zdržal. Vanka, ktorého do Súdnej rady zvolili sudcovia, navrhol za podpredsedu člen rady Milan Ďurica.

MS SR: Odsúdený na doživotie bez možnosti prepustenia neuspel na ESĽP
22. júla (TASR) - Róbert Čačko, ktorý bol podľa zásady trikrát a dosť odsúdený na doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia, nepochodil na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP). Čačko, ktorý bol naposledy odsúdený za vraždu otčima, sa na ESĽP sťažoval, že jeho potrestaním bol porušený článok o zákaze mučenia Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Tiež namietal, že nemal k dispozícii účinný prostriedok nápravy. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

ÚS SR: Senát v novom zložení prijal sťažnosť J. Čentéša na nevymenovanie za GP
23. júla (TASR) - Ústavný súd (ÚS) Slovenskej republiky v senáte zloženom z predsedu Ladislava Orosza a sudkýň Ľudmily Gajdošíkovej a Marianny Mochnáčovej na dnešnom neverejnom zasadnutí rozhodol o sťažnosti Jozefa Čentéša, ktorou namieta porušenie jeho základných práv rozhodnutím prezidenta SR z 28. decembra 2012 o nevymenovaní do funkcie generálneho prokurátora SR. Ako uvádza oficiálna stránka ÚS, Oroszov senát prijíma Čentéšovu sťažnosť na ďalšie konanie po tom, čo došlo k zmenám v zložení senátov ÚS.

ÚS SR zistil v prvom polroku 36 porušení práva na súdnu ochranu
23. júla (TASR) - Z celkového počtu 8338 sťažností a návrhov, o ktorých Ústavný súd (ÚS) Slovenskej republiky rozhodol v prvom polroku 2014, bolo 6617 sťažností fyzických a právnických osôb,  ktorými namietali porušenie základného práva na súdnu a inú právnu ochranu a práva na spravodlivé súdne konanie. TASR o tom informovala predsedníčka ÚS Ivetta Macejková.

MS SR: Navrhuje, aby súdy považovali aj neprevzaté zasielky za doručené
23. júla (TASR) – Súdy by mali považovať zásielky pre občanov za doručené aj vtedy, ak si ich neprevezmú na adresách uvedených v Registri obyvateľov SR. Navrhuje to Ministerstvo spravodlivosti SR v novom zákone o riešení sporov na súdoch – civilnom sporovom poriadku. Rezort ho dnes predložil na verejnú diskusiu, do pripomienkového konania by mal ísť v septembri.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk