11.8.2014
ID: 2372upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ústavný súd Slovenskej republiky (ÚS SR) konštatoval v prvom polroku 2014 v desiatich nálezoch opakované porušenie základného práva sťažovateľov na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov.

VLÁDA

Úrad vlády vyplatil na menšinovú kultúru viac ako dva milióny eur
7. augusta (TASR) - Úrad vlády SR (ÚV SR) a Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny k dnešnému dňu vyplatil už 2.021.100 eur pre 416 žiadateľov na 745 projektov dotačného programu Kultúra národnostných menšín 2014. TASR o tom informoval Tlačový odbor ÚV SR.


NÁRODNÁ RADA

D. LIPŠIC: Politici musia zverejňovať stretnutia s lobistami
5. augusta (TASR) - Občania majú právo vedieť, s kým sa verejní funkcionári stretávajú, preto musia byť ich kontakty s lobistami povinne verejné. Tvrdí to líder hnutia NOVA a poslanec NR SR Daniel Lipšic, ktorý na septembrovú schôdzu NR SR predkladá návrh zákona o lobingu.

OĽaNO žiada hmotnú zodpovednosť funkcionárov za škody štátu
6. augusta (TASR) - Poslancov Národnej rady SR opäť zamestná téma zavedenia hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov za škodu spôsobenú štátu. Za posledné roky sa takýto návrh v rôznych obmenách objavil viackrát, schválený však nebol. S návrhom zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú štátu teraz prichádzajú poslanci OĽaNO. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na septembrovej schôdzi.


Pozn.:

Komunálne voľby budú stáť takmer desať miliónov eur
5. augusta (TASR) – Jesenné komunálne voľby vyjdú štátny rozpočet na 9,89 milióna eur. Plánované náklady zverejnilo ministerstvo vnútra na portáli právnych predpisov spolu s harmonogramom organizačno-technického zabezpečenia volieb.

ÚS konštatoval vo dvoch nálezoch porušenie práv maloletých
5. augusta (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR konštatoval od 1. januára do 30. júna porušenie práv maloletých detí v dvoch nálezoch. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚS Anna Pančurová.

ÚS SR: Pre opakované prieťahy niektoré súdne spory trvajú viac ako 20 rokov
10. augusta (TASR) - Ústavný súd Slovenskej republiky (ÚS SR) konštatoval v prvom polroku 2014 v desiatich nálezoch opakované porušenie základného práva sťažovateľov na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov.

MS SR: Viac ako polovica žiadostí v zmysle infozákona pochádza od väzňov
10. augusta (TASR) – Slovenskí väzni obľubujú dopisovanie si so štátom. Viac ako polovica žiadostí v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám, ktoré tento rok prijalo ministerstvo spravodlivosti, pochádza práve od nich.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk