8.9.2014
ID: 2494upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) – Rozmnožovanie a sprístupňovanie osirelého diela verejnosti už viac nemá byť podmienené predchádzajúcim súhlasom autora. Počíta s tým novela autorského zákona, ktorá do slovenskej legislatívy transformáciou európskej smernice prináša úpravu problematiky osirelých diel. Právnu normu dnes odobrili členovia Výboru NR SR pre kultúru a médiá a odporučili ju schváliť aj v pléne.

NÁRODNÁ RADA

Ústavnoprávny výbor odobril odškodnenie pre vojnové siroty
2. septembra (TASR) - Vojnové siroty sa zrejme dočkajú finančného odškodnenia. Počíta s tým zákon o poskytnutí jednorazového finančného príspevku vojnovým sirotám z dielne poslancov Smeru-SD, ktorý dnes ústavnoprávny parlamentný výbor odobril.

Úspešní paralympionici by nemali prichádzať o kompenzačné príspevky
2. septembra (TASR) - Úspešní paralympionici by už nemali pre odmeny za svoje športové úspechy v reprezentácii prichádzať o kompenzačné príspevky. Počíta s tým novela zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia z dielne Smeru-SD, ktorú dnes odobril ústavnoprávny parlamentný výbor.

Osádzanie bilbordov by malo byť regulované
2. septembra (TASR) - Osádzanie bilbordov by malo byť regulované. Ústavnoprávny parlamentný výbor dnes odobril novelu stavebného zákona z dielne poslancov Smeru-SD. Sociálni demokrati chcú bilbordy prekvalifikovať z reklamného zariadenia na reklamnú stavbu spadajúcu pod stavebný zákon. Reklamy sa majú deliť na tri typy podľa veľkosti - stavby, kde je najväčšia reklamná plocha do troch metrov štvorcových, potom od troch do 20 metrov štorcových a stavby s najväčšou plochou nad 20 metrov štvorcových. Od veľkosti plochy majú závisieť poplatky.

Most-Híd opäť navrhuje trestanie majiteľov,ktorých psy bezdôvodne zaútočia
2. septembra (TASR) - Strana Most-Híd opäť navrhuje trestať majiteľov, ktorých pes bezdôvodne napadne človeka a ublíži mu. Novelou Trestného zákona chce zaviesť novú skutkovú podstatu trestného činu ublíženia na zdraví.

Výbor odobril činnosť TASR za prvý polrok, v ktorom hospodárila so ziskom
3. septembra (TASR) - Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) ukončila prvý polrok 2014 s kladným hospodárskym výsledkom, keď zaznamenala zisk vo výške 47.284 eur. Vyplýva to zo Správy o činnosti TASR za I. polrok 2014, ktorú na dnešnom rokovaní vzali jednohlasne na vedomie všetci prítomní členovia Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

Krajania v zahraničí dostali cez dotácie takmer 1,16 milióna eur
3. septembra (TASR) - Krajania v zahraničí dostali minulý rok na svoje projekty 1.158.540 eur. Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) v riadnom dotačnom konaní rozdelil najskôr 777.757 eur a ďalších 380.783 eur ako mimoriadnu dotáciu. Vyplýva to zo správy o štátnej politike vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí, ktorú dnes odobrili členovia Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

Sprístupnenie osirelého diela bez súhlasu autora dostalo na výbore zelenú
3. septembra (TASR) – Rozmnožovanie a sprístupňovanie osirelého diela verejnosti už viac nemá byť podmienené predchádzajúcim súhlasom autora. Počíta s tým novela autorského zákona, ktorá do slovenskej legislatívy transformáciou európskej smernice prináša úpravu problematiky osirelých diel. Právnu normu dnes odobrili členovia Výboru NR SR pre kultúru a médiá a odporučili ju schváliť aj v pléne.

Výbor odobril nový dotačný systém ministerstva kultúry
3. septembra (TASR) - Dotačný systém ministerstva kultúry má po roku 2016 fungovať po novom na základe zákona o Fonde na podporu umenia. Pôjde o verejnoprávnu inštitúciu na podporu umeleckých aktivít, kultúry a kreatívneho priemyslu, čím sa v značnej miere nahradí súčasný dotačný systém ministerstva. Vyplýva to z vládneho návrhu zákona o Fonde na podporu umenia, ktorý dnes so zmenami odobrili členovia Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá a odporučili ho schváliť v pléne na septembrovej schôdzi.

Zahraničnému výboru sa predstavili štyria noví veľvyslanci
4. septembra (TASR) - Členom parlamentného zahraničného výboru sa dnes predstavili štyria noví slovenskí veľvyslanci v zahraničí.


PREZIDENT

A. Kiska podá v prípade referenda o ochrane rodiny podnet na ÚS SR
3. septembra (TASR) - Návrhom referenda o ochrane rodiny sa bude zaoberať Ústavný súd. Prezident SR Andrej Kiska chce, aby súd preskúmal súlad predmetu referenda s ústavou a jeho zásah do základných ľudských práv a slobôd. Kiska to dnes oznámil v Prezidentskom paláci.


Pozn.:

ÚSTAVNÝ SÚD: Na neverejnom zasadnutí sa zaoberal previerkami
3. septembra (TASR) - Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR sa na dnešnom neverejnom zasadnutí zaoberalo podaním podpredsedu Súdnej rady SR Jána Vanka, ktorý sa na ÚS obrátil so žiadosťou, aby posúdil, či plošné preverovanie sudcov je v súlade s Ústavou SR. Vankov návrh je na Ústavnom súde od pondelka 1. septembra, teda dňa, kedy zákonné ustanovenia o previerkach vstúpili do platnosti. "Dnes na neverejnom zasadnutí pléna bolo podanie náhodným spôsobom pridelené sudcovi spravodajcovi Petrovi Brňákovi," uviedla pre TASR hovorkyňa súdu Anna Pančurová.

Ústavný súd SR by mal 10. septembra rozhodovať o vzdelanostnom cenze
4. septembra (TASR) - Ústavný súd SR by mal v stredu 10. septembra riešiť, čo ďalej so vzdelanostnou podmienkou pre kandidátov na starostov. Termín potvrdila TASR hovorkyňa Ústavného súdu SR Anna Pančurová. "V stredu 10. septembra je na programe neverejného zasadnutia pléna Ústavného súdu SR okrem rozhodovania o iných návrhov aj rozhodovanie o návrhu skupiny poslancov NR SR na začatie konania o súlade zákona o podmienkach výkonu volebného práva s Ústavou SR," uviedla pre TASR. Na tomto zasadnutí by sa malo podľa jej slov rozhodovať o prijatí či neprijatí návrhu na ďalšie konanie, ako aj o prípadnom pozastavení účinnosti tzv. vzdelanostného cenzu.

MS SR: T. Borec dal preveriť, či sa bývalý sudca nedopustil trestného činu 
5. septembra (TASR) – Nečinnosťou bývalého bratislavského sudcu Pavla D. došlo k premlčaniu trestného stíhania v 50 prípadoch. Informoval o tom dnes minister spravodlivosti Tomáš Borec s tým, že na Generálnu prokuratúru (GP) SR podal návrh na prešetrenie, či v tejto súvislosti nedošlo k spáchaniu trestného činu. Podľa ministra sa bývalý sudca mohol dopustiť marenia úlohy verejným činiteľom.

MS SR: T. Borec navrhuje v prípade tragédie v Lipt. Lúžnej potrestať sudkyňu
5. septembra (TASR) - Minister spravodlivosti Tomáš Borec podpísal návrh na začatie disciplinárneho konania voči ružomberskej sudkyni, ktorá nerozhodla o vzatí do väzby 42-ročného Ivana Š. Zostal na slobode a pravdepodobne zastrelil v obci Liptovská Lúžna (okres Ružomberok) svoju bývalú družku (45) a jej 65-ročnú matku.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk