29.9.2014
ID: 2604upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - V školách a školských zariadeniach by nemali deťom predávať cukrovinky, zmrzlinu, nanuky, kolové, kávové a energetické nápoje, alebo aj jedlá rýchleho občerstvenia. So zákazom takýchto potravinových výrobkov počíta návrh novely školského zákona z dielne podpredsedníčky parlamentu Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD), ktorý poslanci posunuli do druhého čítania.

VLÁDA

Slovensko nebude obchodovať s emisiami oxidu siričitého a dusíka
24. septembra (TASR) - Slovensko sa v budúcnosti už nezapojí do obchodu s emisnými kvótami pre emisie oxidu siričitého a oxidu dusíka. Zo svojej legislatívy vypustí ustanovenia, ktoré sa systému obchodovania tzv. znečisťujúcich látok týkajú. Novelu zákona o obchodovaní s emisnými kvótami dnes schválila vláda.

Slovensko bude naďalej dobrovoľne prispievať do OECD
24. septembra (TASR) - Slovensko bude ďalšie tri roky dobrovoľne prispievať na spoločné projekty Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Tak ako doteraz to bude 70.000 eur ročne. Súhlasila s tým dnes vláda.

ÚV: Poslanci s viacerými funkciami by mali dostávať v plnej výške iba jeden plat
24. septembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR, ktorí sú napríklad starostovia, teda vykonávajú aj inú funkciu vo verejnej správe, by v budúcnosti mohli dostávať v plnej výške iba poslanecký plat. Navrhuje to Úrad vlády SR, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložil novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR. Zmeny majú nastať po voľbách.


NÁRODNÁ RADA

Všetky odposluchy v roku 2013 boli zákonné, najviac odpočúvala polícia
23. septembra (TASR) - Krajské súdy a Špecializovaný trestný súd dostali v roku 2013 dovedna 2039 žiadostí o vydanie súhlasu na použitie informačno-technických prostriedkov (ITP). Súdy vyhoveli 1921 žiadostiam vrátane predĺženia lehôt na odpočúvanie, 112 zamietli. Vyplýva to zo Správy Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť o stave použitia ITP za rok 2013, ktorú dnes poslanci zobrali na vedomie s tým, že všetky odpočúvania boli zákonné.

Zákaz predaja cukroviniek či kolových nápojov v školách má podporu pléna
23. septembra (TASR) - V školách a školských zariadeniach by nemali deťom predávať cukrovinky, zmrzlinu, nanuky, kolové, kávové a energetické nápoje, alebo aj jedlá rýchleho občerstvenia. So zákazom takýchto potravinových výrobkov počíta návrh novely školského zákona z dielne podpredsedníčky parlamentu Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD), ktorý dnes poslanci posunuli do druhého čítania.

Osádzanie bilbordov bude regulované, ustúpia od dôležitých ciest
23. septembra (TASR) - Osádzanie bilbordov bude od 2. januára 2015 regulované. Parlament dnes 78 hlasmi schválil novelu stavebného zákona z dielne poslancov Smeru-SD Igora Chomu a Renáty Zmajkovičovej.

Zmeny pomerov v zahraničnej službe prešli do druhého čítania
23. septembra (TASR) - Štátnu politiku vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí, ako aj ekonomickú diplomaciu, čakajú zmeny. Tie prináša návrh novely zákona o zahraničnej službe, ktorý dnes do druhého čítania posunuli poslanci Národnej rady SR.

Parlament odobril Asociačnú dohodu medzi EÚ a Ukrajinou
24. septembra (TASR) - Národná rada SR odobrila Asociačnú dohodu medzi Európskou úniou a Ukrajinou. Hlasovalo za ňu 132 zo 134 prítomných poslancov.

Plénum prijalo vyhlásenie k Ukrajine, poslanci sú za mierové riešenie
24. septembra (TASR) - Situácia na Ukrajine by sa mala vyriešiť mierovou cestou. Prihovárajú sa za to poslanci NR SR, ktorí dnes 95 hlasmi prijali vyhlásenie z dielne Zahraničného výboru NR SR. V rozprave k téme vystúpilo 20 poslancov, pričom parlament sa štandardne rozdelil na dva tábory. Kým opozícia kritizovala postoje premiéra Roberta Fica (Smer-SD) k sankciám EÚ voči Rusku, poslanci Smeru-SD sa svojho straníckeho šéfa zastávali.

DPH na potraviny sa nezníži, na ochranu prírody nebude dozerať ombudsman
24. septembra (TASR) - Daň z pridanej hodnoty (DPH) na niektoré potraviny nebude 10-percentná, zostane na súčasnej úrovni 20 percent. Parlament dnes totiž odmietol návrh nezaradeného poslanca Alojza Hlinu na zníženie DPH na niektoré potraviny.


PREZIDENT

Vojnové siroty dostanú jednorazové odškodnenie
24. septembra (TASR) - Vojnové siroty sa dočkajú finančného odškodnenia. Prezident Andrej Kiska podpísal zákon o poskytnutí jednorazového finančného príspevku vojnovým sirotám z dielne poslancov Smeru-SD Viliama Jasaňa a Ľubomíra Petráka. TASR informovala Elena Bianchi z Tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.


Pozn.:

STANOVISKO: Novela Obchodného zákonníka ochráni slušných podnikateľov
22. septembra (TASR) - Ministerstvo pripravilo novelu Obchodného zákonníka a konkurzného zákona, ktorej cieľom je zamedzenie poškodzovania veriteľov a riešenia problému neplatičstva. Novela, ktorá by mala byť účinná od prvého januára, by sa mala dotknúť len tých podnikateľov, ktorí podnikajú najmä na riziko svojich dodávateľov a zamestnancov. Takýmto praktikám by mal byť koniec. Návrh zákona vytvára predpoklady pre zdravšie a bezpečnejšie podnikateľské prostredie, v ktorom budú slušní a inovatívni podnikatelia menej doplácať na tunelárov a podvodníkov.

MS SR: Pripravilo zákon na elektronický monitoring odsúdených
25. septembra (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR pripravilo zákon, podľa ktorého sa bude riadiť Elektronický systém monitoringu osôb (ESMO). Ide o projekt, ktorý má okrem iného sfunkčniť ukladanie trestu domáceho väzenia na Slovensku.

JUSTÍCIA: Kancelária Súdnej rady dostane zamestnancov späť
26. septembra (TASR) – Súdna rada dostane späť desať z 11 zamestnancov, ktorých bývalý predseda Najvyššieho súdu (NS) SR a Súdnej rady Štefan Harabin preložil na NS SR. Potvrdila to dnes predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková.

JUSTÍCIA: Sudcovia si budú voliť ďalšieho zástupcu v Súdnej rade  
26. septembra (TASR) – Sudcovia budú voliť svojho deviateho zástupcu v Súdnej rade SR. Z uznesenia schváleného dnes Súdnou radou SR vyplýva, že osemnástym členom rady je zástupca zvolený sudcami.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk