6.10.2014
ID: 2634upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý (nezaradený, Sieť) je iniciátorom hromadnej pripomienky verejnosti, ktorej cieľom je znížiť notárske poplatky a umožniť overenie listiny alebo podpisu aj na poštovom úrade. V rámci pripravovanej novely Notárskeho poriadku navrhuje zmenu, ktorá na zníženie ceny služieb využije trhový mechanizmus a zároveň určí ich cenový strop. Informoval o tom TASR.

VLÁDA

Distributéri budú musieť určiť vekovú vhodnosť filmov a počítačových hier
1. októbra (TASR) - Distributéri filmov, počítačových hier alebo napríklad hudobných albumov budú musieť od júla budúceho roka určovať a zverejňovať ich vekovú vhodnosť. Umiestnia ju na viditeľnom mieste na obaloch, ale aj na samotnom nosiči. Predpokladá to nový zákon o audiovízii z dielne ministerstva kultúry (MK), ktorý dnes schválila vláda.

Peniaze na prípravu ZOH sa presunú na zimnú univerziádu
1. októbra (TASR) - Finančné prostriedky, ktoré mali smerovať na prípravu Zimných olympijských hier (ZOH) v roku 2022, nakoniec pôjdu na prípravu a organizáciu 27. svetovej zimnej univerziády 2015 na Štrbskom Plese a v Osrblí. Vyplýva to zo správy o ukončení kandidatúry mesta Krakov na organizovanie ZOH 2022 za spoluúčasti SR, ktorú dnes schválila vláda.


NÁRODNÁ RADA

Liberáli chcú zakázať čistiace a upratovacie práce cez externé firmy
30. septembra (TASR) - Poslanci Národnej rady SR Lucia Nicholsonová a Jozef Mihál (obaja SaS) chcú zakázať štátnym inštitúciám, mestám a obciam obstarávať čistiace a upratovacie práce dodávateľským spôsobom. Podľa liberálov to zabezpečí viac pracovných miest aj čistoty. Zákaz navrhujú v novele zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, ktorú predložili na októbrovú schôdzu.

Opozícia opäť rieši problém zarastených pozemkov v blízkosti obydlí
30. septembra (TASR) – Opozícia v parlamente prichádza s ďalším návrhom ako riešiť problém nepokosených pozemkov v obciach a mestách. Novelu zákona o ochrane prírody a krajiny predložil na októbrovú schôdzu Miroslav Beblavý (nezaradený).

NOVA chce zdaňovať príslušenstvo k istine sadzbou 99 percent
30. septembra (TASR) - Časy, keď štát prehratými súdnymi spormi prichádza o značné finančné zdroje pre neúmerné a nemorálne úroky z omeškania, sa musia skončiť. Tvrdí to líder hnutia NOVA a poslanec NR SR Daniel Lipšic (nezaradený), ktorý na riešenie situácie predložil do parlamentu návrh novely zákona o dani z príjmov. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na októbrovej schôdzi.

Matovičovci chcú vrátiť ľuďom odobraté slovenské občianstvo
30. septembra (TASR) - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) chcú vrátiť slovenské občianstvo ľuďom, ktorí oň prišli pre prijatie občianstva iného štátu. Rovnako chcú zabezpečiť, aby ľudia po splnení určitých podmienok o slovenský pas neprichádzali. Slovenské občianstvo strácajú ľudia prijatím cudzieho na základe zákona o štátnom občianstve. Ním prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD) reagovala na maďarský zákon, ktorý uľahčuje udeľovanie maďarského občianstva spolu s volebným právom. Matovičovci chcú slovenský zákon zmeniť tak, aby ľudia, ktorí majú reálne väzby na iný štát, mohli získať späť slovenský pas a mať tak občianstvo aj slovenské, aj cudzie. Návrhom poslancov z OĽaNO by sa mal parlament zaoberať na októbrovej schôdzi.

M. Beblavý chce, aby notári medzi sebou súťažili cenami za svoje služby
1. októbra (TASR) - Poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý (nezaradený, Sieť) je iniciátorom hromadnej pripomienky verejnosti, ktorej cieľom je znížiť notárske poplatky a umožniť overenie listiny alebo podpisu aj na poštovom úrade. V rámci pripravovanej novely Notárskeho poriadku navrhuje zmenu, ktorá na zníženie ceny služieb využije trhový mechanizmus a zároveň určí ich cenový strop. Informoval o tom TASR.

KDH navrhuje zmäkčiť pravidlo prospechu pri prijímaní na stredné školy
1. októbra (TASR) - Kresťanskí demokrati navrhujú do školského zákona výnimku, ktorá by umožnila prijať na strednú školu aj žiaka s horším priemerom známok, než určuje zákon. "Odstraňuje sa tvrdosť zákona, ktorá neumožní žiakovi študovať na strednej škole, ak nedosiahol požadovaný priemer známok," vysvetľujú navrhovatelia z KDH. Ich novelou školského zákona sa má parlament zaoberať na októbrovej schôdzi.

A. Hlina chce ochranné pásma pre vysielače telekomunikačných operátorov
1. októbra (TASR) - Chrániť ľudí pred negatívnym vplyvom žiarenia z vysielacích telekomunikačných zariadení je cieľom novely zákona o elektronických komunikáciách, ktorú na októbrovú schôdzu parlamentu predložil poslanec Alojz Hlina (nezaradený).

Návrh na odvolanie ministra J. Richtera podá opozícia 9. októbra
1. októbra (TASR) - Minister práce Ján Richter (Smer-SD) bude čoskoro čeliť pokusu o odvolanie. Opozícia má totiž už dostatočný počet podpisov (35) na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, na ktorej sa chce pokúsiť o vyslovenie nedôvery Richterovi.

SaS: Živé zviera má byť v zákone definované ako bytosť obdarená zmyslami
2. októbra (TASR) - Živé zviera má zvláštny význam a hodnotu ako zmyslami obdarený živý tvor. Živé zviera nie je vecou a ustanovenia o veciach sa na živé zviera použijú obdobne len v rozsahu, v ktorom to neodporuje jeho povahe. Takáto definícia zvieraťa sa má dostať do Občianskeho zákonníka, ktorého novelizáciu navrhujú poslanci za SaS Lucia Nicholsonová a Martin Poliačik. Právnou normou sa bude Národná rada (NR) SR zaoberať už na októbrovej schôdzi.

Možnosť vyraďovania návrhov z programu sa má skončiť
4. októbra (TASR) - Plénum Národnej rady SR by už nemalo mať možnosť vyradiť z programu schôdze návrh zákona, ak si to jeho autor neželá. Takúto zmenu rokovacieho poriadku NR SR predložili na októbrové zasadnutie parlamentu poslanci zo SaS.

Majiteľovi psa, ktorý pohryzie človeka, by mohlo hroziť väzenie
4. októbra (TASR) - Majiteľovi psa, ktorý pohryzie alebo poraní bez dôvodu človeka alebo spoločenské či hospodárske zviera, by mohlo hroziť väzenie. V novele Trestného zákona to navrhujú poslanci za Most-Híd Gabriel Csicsai a Lucia Žitňanská. Právnou normou sa bude parlament zaoberať už na októbrovej schôdzi.

Ľ. Kaník navrhuje páliť alkohol aj z obilnín
5. októbra (TASR) - Ľudovít Kaník z SDKÚ-DS navrhuje páliť alkohol aj z obilnín. Pripomína, že v súčasnosti možno alkohol páliť len z ovocia. Zmeniť to chce novelou zákona o výrobe a uvádzaní liehu na trh, ktorú predložil na októbrovú schôdzu Národnej rady SR.


PREZIDENT

A. Kiska vymenoval D. Švecovú za predsedníčku Najvyššieho súdu SR 
2. októbra (TASR) – Prezident Andrej Kiska vymenoval dnes Danielu Švecovú za predsedníčku Najvyššieho súdu (NS) SR. Urobil tak po návrate zo zahraničnej pracovnej cesty v USA.


Pozn.:

PROKURATÚRA: GP SR požiada J. Bajánkovú o informácie ohľadom voľby šéfa NS SR
2. októbra (TASR) – Generálna prokuratúra (GP) SR sa bude zaujímať o priebeh voľby predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR. Potvrdila to jej hovorkyňa Andrea Predajňová. Priebeh voľby spochybnil bývalý predseda NS SR Štefan Harabin.

RPR: Reklama zdravotnej poisťovne Dôvera je v rozpore s etickým kódexom
3. októbra (TASR) - Arbitrážna komisia Rady pre reklamu (RPR) prišla k záveru, že reklama prezentovaná v rámci webovej stránky Dôvery zdravotnej poisťovne je v rozpore s etickým kódexom reklamnej praxe.

K zákonom, ktoré majú zvýšiť vymožiteľnosť, prišlo takmer 2000 pripomienok
5. októbra (TASR) - Tri návrhy zákonov, ktoré majú nahradiť takmer 80 ráz novelizovaný Občiansky súdny poriadok z roku 1963, majú za sebou medzirezortné pripomienkové konanie. Portál právnych predpisov informuje takmer o dvoch tisíckach pripomienok.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk