13.10.2014
ID: 2639upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Na súdy a prokuratúru by sa mali vrátiť justiční a právni čakatelia. S obnovením tohto inštitútu počíta novela zákona o Justičnej akadémii, cez ktorú ministerstvo spravodlivosti mení viaceré justičné zákony. Právnu normu odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR a odporučili ju schváliť aj v pléne.

VLÁDA

Vláda vyčlenila pre Žilinský kraj viac ako 10 miliónov eur
8. októbra (TASR) - Pre Žilinský kraj poputuje približne 10 miliónov eur. Rozhodol o tom dnes kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na výjazdovom rokovaní vlády v Žiline.


NÁRODNÁ RADA

Prokuratúra považuje svoj rozpočet za poddimenzovaný, chce aj nových ľudí
6. októbra (TASR) - Rozpočet rezortu prokuratúry je dlhodobo poddimenzovaný v oblasti prevádzkových výdavkov, bežných transferov a kapitálových výdavkov, pričom v prvej z menovaných oblastí platia už niekoľko rokov prísne úsporné opatrenia. Uvádza sa to v správe o činnosti prokuratúry za rok 2013, ktorú majú na stole členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR a rokovať o nej budú už v utorok (7.10.).

V r. 2013 bolo obvinených 57.675 ľudí, pätinu stíhaných tvoria recidivisti
6. októbra (TASR) - Celkovo 57.675 ľudí bolo obvinených v kalendárnom roku 2013. Ide o 634 ľudí (1,11 percenta) viac ako v roku 2012. Vlani bol na Slovensku zaznamenaný aj mierny nárast kriminality cudzincov. Obvinených bolo 1258 osôb, čo je o 23 viac ako v roku 2012. Obžalovaných bolo vlani celkovo 35.328 ľudí. Údaje vyplývajú zo správy o činnosti prokuratúry za rok 2013, ktorá bola predložená do Národnej rady SR.

M. Fedor chce, aby premiér odtajnil koncepciu rozvoja vzdušných síl
6. októbra (TASR) - Poslanec Národnej rady SR Martin Fedor (SDKÚ-DS) chce, aby premiér Robert Fico (Smer-SD) odtajnil koncepciu rozvoja vzdušných síl. "Odmietam, aby sa o ďalšom rozvoji letectva na Slovensku rozhodovalo za zatvorenými dverami na úrade vlády," vyhlásil pre TASR Fedor.

Hovory na antikorupčné linky sa majú nahrávať a uchovávať tri roky
7. októbra (TASR) – Hovory na antikorupčné linky, ak si ich orgány verejnej moci zriadia, sa majú nahrávať a archivovať minimálne tri roky. Takýto pozmeňujúci návrh k zákonu o tzv. whistleblowingu dnes odobril Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR a odporučil ho schváliť v pléne na októbrovej schôdzi.

Tretia zbraňová amnestia dostala na ústavnoprávnom výbore zelenú
7. októbra (TASR) - Zníženie počtu nelegálne držaných zbraní a streliva je cieľom tretej zbraňovej amnestie, ktorú má od 1. decembra zabezpečiť novela zákona o strelných zbraniach a strelive. Právnu normu dnes jednohlasne odobrili poslanci Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR a odporučili ju schváliť aj v pléne.

Zákaz predaja cukroviniek či kolových nápojov v školách výbor odobril
7. októbra (TASR) - Cukrovinky, zmrzlinu, nanuky, kolové, kávové a energetické nápoje alebo aj jedlá rýchleho občerstvenia by sa viac v školách a školských zariadeniach deťom predávať nemali. So zákazom takýchto potravinových výrobkov počíta návrh novely školského zákona z dielne podpredsedníčky parlamentu Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD), ktorý dnes odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR za stranu Smer-SD a odporučili ho schváliť v pléne na októbrovej schôdzi.

Ústavná ochrana vývozu slovenskej vody ústavnoprávnym výborom neprešla
7. októbra (TASR) – Zámer, aby sa Ústava SR rozšírila o zákaz vývozu vody zo Slovenska, dnes Ústavnoprávnym výborom Národnej rady SR neprešiel. Za zmenu najvyššieho zákona štátu hlasovali na zasadnutí výboru len poslanci Smeru-SD, čo nebola potrebná ústavná väčšina. O osude novely ústavy sa definitívne rozhodne v pléne.

Členom súdnej rady majú ostať notebooky aj po skončení výkonu funkcie
7. októbra (TASR) - Členom Súdnej rady SR by mali ostať služobné notebooky aj po skončení výkonu ich funkcie. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu Anny Vittekovej, Viery Kučerovej a Antona Martvoňa (všetci Smer-SD) k vládnej novele zákona o Justičnej akadémii. Pozmeňujúci návrh aj samotnú novelu dnes odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR.

Návrat justičných a právnych čakateľov na súdy a prokuratúru výbor odobril
7. októbra (TASR) - Na súdy a prokuratúru by sa mali vrátiť justiční a právni čakatelia. S obnovením tohto inštitútu počíta novela zákona o Justičnej akadémii, cez ktorú ministerstvo spravodlivosti mení viaceré justičné zákony. Právnu normu dnes odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR a odporučili ju schváliť aj v pléne.

Po návrate do talára príde možnosť kandidovať na predsedu súdu už po roku
7. októbra (TASR) - Sudca, ktorý mal prerušený výkon funkcie z dôvodu pôsobenia v inej verejnej pozícii (minister, štátny tajomník), by mal dostať možnosť uchádzať sa o post predsedu či podpredsedu súdu už po roku od návratu do talára. V súčasnosti musí čakať päť rokov. Skrátenie lehoty dnes na pôde Ústavnoprávneho výboru NR SR presadili prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu k novele zákona o Justičnej akadémii poslanci Anna Vitteková, Viera Kučerová a Anton Martvoň (všetci Smer-SD).

Ústna časť výberových konaní na sudcov sa má nahrávať
7. októbra (TASR) - Ústna časť výberového konania na funkciu sudcov by sa mala po novom povinne nahrávať a následne zverejňovať na internete. Navrhuje to poslankyňa Smeru-SD Anna Vitteková cez pozmeňujúci návrh k novele zákona o Justičnej akadémii. Jej iniciatívu dnes odobril Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR, definitívne slovo bude mať plénum na októbrovej schôdzi.

M. Beblavý navrhne cenový limit aj pre nákup štátnych limuzín
8. októbra (TASR) - Nezaradený poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý chce rovnaký cenový limit pre podnikateľské a štátne limuzíny. Pozmeňujúci návrh o cenovom limite pre nákup služobných vozidiel sa chystá predložiť k novele zákona o dani z príjmov na októbrovej parlamentnej schôdzi. Ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) žiada o podporu tohto návrhu.

P. Paška ukončí októbrovú schôdzu, aj keď sa neprerokujú všetky návrhy
8. októbra (TASR) - Októbrová schôdza Národnej rady SR, ktorá sa začne 14. októbra, sa skončí 31. októbra a to bez ohľadu na to, či poslanci stihnú prerokovať všetkých 112 bodov programu. Oznámil to dnes predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) po skončení poslaneckého grémia. Rozhodnutie odôvodňuje kampaňou pred komunálnymi voľbami (15.11.). Opozičné návrhy označil za nezmyselné.

Parlament nebude voliť nového šéfa NKÚ ani na októbrovej schôdzi
8. októbra (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR nespozná svojho nového šéfa ani na októbrovej schôdzi Národnej rady SR. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) sa totiž nechystá vypísať novú voľbu.

Opozícia dala návrh na odvolanie J. Richtera, P.Paška má zvolať schôdzu do 7 dní
9. októbra (TASR) - Minister práce, sociálny vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) bude v najbližších dňoch čeliť pokusu o odvolanie. Alojz Hlina (nezaradený, Občania) dnes totiž odovzdal v parlamente návrh na jeho odvolanie. TASR to potvrdil Hlina. Mimoriadne rokovanie zvoláva predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD). Musí sa urobiť do siedmich dní od podania návrhu. Paška avizoval, že plénum bude o odvolaní rokovať v noci, čo opozícia kritizuje.

Politikom, funkcionárom aj sudcom sa majú opäť zmraziť platy
10. októbra (TASR) - Platy politikov a ďalších ústavných činiteľov by sa nemali valorizovať ani budúci rok. Opätovné zmrazenie miezd navrhuje v novele zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov 19 poslancov vládneho Smeru-SD. Parlament sa bude právnou normou zaoberať už na októbrovej schôdzi.

Ľ. Petrák: Štát by mohol financovať materské školy priamo
10. októbra (TASR) – Zmeny pri financovaní nákupu učebníc, školských športovísk, či finančnej podpore materských škôl zo strany štátu sa majú dostať do školského zákona už na najbližšej schôdzi parlamentu. Novinky navrhuje poslanec za Smer-SD Ľubomír Petrák, ktorý ich chce presadiť formou pozmeňujúcich návrhov k novele školského zákona z dielne spolustraníčky Renáty Zmajkovičovej.

Kandidátkou do disciplinárnych senátov chce byť sudkyňa Mária Tóthová
10. októbra (TASR) - Sudkyňa Okresného súdu Trenčín Mária Tóthová by mala byť zvolená za kandidátku do disciplinárnych senátov. Navrhla ju poslankyňa Anna Vitteková (Smer-SD), poslanci pristúpia k novej voľbe už na októbrovej schôdzi NR SR.


PREZIDENT

Osádzanie bilbordov bude regulované, ustúpia od dôležitých ciest
10. októbra (TASR) - Osádzanie bilbordov bude od 2. januára 2015 regulované. Prezident Andrej Kiska dal zelenú novele stavebného zákona z dielne poslancov Smeru-SD Igora Chomu a Renáty Zmajkovičovej.

Od roku 2016 bude mať ministerstvo kultúry nový dotačný systém
10. októbra (TASR) - Dotačný systém ministerstva kultúry bude od roku 2016 fungovať na základe zákona o Fonde na podporu umenia po novom. Pôjde o verejnoprávnu inštitúciu na podporu umeleckých aktivít, kultúry a kreatívneho priemyslu, čím sa v značnej miere nahradí súčasný dotačný systém ministerstva. Vyplýva to zo zákona o Fonde na podporu umenia, ktorý podpísal prezident SR Andrej Kiska. TASR o tom informovalao tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR.

Na sprístupnenie osirelého diela nie je potrebný súhlas autora
10. októbra (TASR) – Rozmnožovanie a sprístupňovanie osirelého diela verejnosti už nebude od 29. októbra podmienené predchádzajúcim súhlasom autora. Vyplýva to z novely autorského zákona, ktorá do slovenskej legislatívy transformáciou európskej smernice prináša úpravu problematiky osirelých diel. Právnu normu, ktorú predtým schválila vláda a parlament, podpísal aj prezident SR Andrej Kiska. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR.

Pozn.:

GP: P. Šufliarsky nezistil zákonné dôvody na konanie v prípade voľby predsedu NS
6. októbra (TASR) – Námestník generálneho prokurátora SR pre trestný úsek Peter Šufliarsky nezistil zákonné dôvody na konanie prokuratúry z úradnej povinnosti v trestnej ani netrestnej oblasti v prípade septembrovej voľby predsedu Najvyššieho súdu SR.

MS SR: Rozsudok ESĽP v prípade Ďurďovič a Trančíková proti SR
7. októbra (TASR) - Sťažovatelia žalovali Slovenskú republiku najmä pre porušenie článku 6 ods. 1 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, konkrétne práva na spravodlivé súdne konanie. Sťažovatelia v roku 1997 podali žalobu o určenie, že nehnuteľný majetok je v ich bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, a teda nemá byť zahrnutý do konkurznej podstaty. V roku 2006 Okresný súd Stará Ľubovňa žalobu zamietol a v roku 2008 Krajský súd v Prešove potvrdil prvostupňový rozsudok. Sťažovatelia podali dovolanie, ktoré Najvyšší súd Slovenskej republiky v novembri 2009 odmietol pre neprípustnosť. V marci 2010 sťažovatelia podali ústavnú sťažnosť. V septembri 2010 Ústavný súd Slovenskej republiky sťažnosť odmietol z dôvodu, že vo vzťahu k rozhodnutiam a postupu okresného súdu a krajského súdu už nemal právomoc konať a v postupe najvyššieho súdu nezistil žiadnu svojvoľnosť.

SÚDNA RADA: Návrhy kandidátov do volieb ďalšieho člena treba poslať do pondelka
12. októbra (TASR) - Posledným dňom na navrhovanie kandidátov do novembrových volieb jedného člena Súdnej rady SR, ktorého vyberú sudcovia, je pondelok 13. októbra. Informuje o tom Súdna rada na svojej webovej stránke. Voľby sú naplánované na 25. novembra, medzi ohlásenými kandidátmi je napríklad bývalý predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin, ktorého navrhlo desať sudcov Trestného kolégia NSSR.

Samosprávy majú výhrady k zákonu o odpadoch, už nechcú platiť za tie opustené
10. októbra (TASR) – Samosprávy už nechcú platiť za opustený odpad, ani ho na vlastné náklady dotrieďovať. Na takýchto dvoch výhradách sa zhodli primátori ôsmich krajských miest, ktorí dnes rokovali v Bratislave aj o novele zákona o odpadoch. Ten je ešte v procese tvorby. "Toto sú však dve vážne veci, ktoré chceme s ministerstvom životného prostredia doriešiť," povedal predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a primátor Nitry Jozef Dvonč.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk