24.11.2014
ID: 2691upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Prezident SR Andrej Kiska vrátil do Národnej rady SR novelu školského zákona od Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD), ktorá má obmedziť sortiment ponúkaný v školských bufetoch. Hlava štátu vrátila právnu normu s pripomienkami, v ktorých vyčíta novele neurčitosť a nejednoznačnosť, ktoré vedú podľa neho k nezrozumiteľnosti.

Vláda

Od budúceho roka sa má zamedziť účasti schránkových firiem v obstarávaní
20. novembra (TASR) - Od budúceho roka by sa malo zamedziť účasti tzv. schránkových firiem vo verejnom obstarávaní. Sprísnenie podmienok prináša návrh novely zákona o verejnom obstarávaní z dielne predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD), ktorý dnes schválil kabinet. Národnej rade navrhuje prerokovať normu v skrátenom legislatívnom konaní, aby mohla začať platiť už od 1. januára 2015.

Navrhuje odpočítateľnú položku na zdravotné odvody pre málo zarábajúcich
20. novembra (TASR) - Od budúceho roka majú mať ľudia, ktorí zarobia maximálne 570 eur mesačne, nárok na odpočítateľnú položku na zdravotné odvody. Ľudia s vyššími príjmami budú platiť odvody rovnako ako doteraz. Zmenu prináša návrh novely zákona o zdravotnom poistení, o ktorom má dnes rokovať vláda.

MZ má dostať pravidlá na dotácie pre protidrogové aktivity
20. novembra (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR má mať bližšie definované pravidlá, ako udeľovať dotácie na účely protidrogových aktivít. Návrh novely zákona, ktorej cieľom je rozšíriť ich poskytovanie na tieto účely, dnes schválila vláda.


NÁRODNÁ RADA

Poslanci preveria nákupy v niektorých nemocniciach
18. novembra (TASR) - Poslanci z parlamentného zdravotníckeho výboru pôjdu na prieskum do piešťanskej, martinskej a trenčianskej nemocnice. Jednohlasne sa na tom zhodli dnes členovia zdravotníckeho výboru na mimoriadnom rokovaní.

SaS volá po kontrole množenia psov, predaj bez registrácie má byť nelegálny
19. novembra (TASR) - Zaviesť právnu úpravu na kontrolu množenia psov a ustanoviť podmienky chovu za účelom ich množenia je cieľom návrhu novely zákona o veterinárnej starostlivosti z dielne Martina Poliačika a Lucie Nicholsonovej (obaja SaS). Právnou normou sa bude parlament zaoberať na najbližšej schôdzi, ktorá začína 25. novembra. Ak opoziční poslanci uspejú, predaj z neregistrovaného chovu bude nelegálny.

O členstvo v RVR má záujem 11 kandidátov
20. novembra (TASR) - O členstvo v Rade pre vysielanie a retransmisiu má záujem 11 kandidátov. Parlament bude voliť troch členov za Karola Haťapku, Petra Škultétyho a Pavla Dinku, ktorým sa v decembri a januári končí šesťročné funkčné obdobie. Všetci kandidáti splnili podľa parlamentného výboru pre kultúru a médiá zákonné kritériá.

Školský výbor neodmietol prezidentove pripomienky k zákazu tovaru v bufetoch
20. novembra (TASR) - Parlamentný školský výbor neodmietol pripomienky prezidenta Andreja Kisku, s ktorými vrátil poslancom na opätovné prerokovanie školský zákon. Za odmietnutie hlasovalo totiž málo poslancov. Právna norma má obmedziť sortiment ponúkaný v školských bufetoch. Prezident navrhol poslancom vypustiť z novely zoznam zakázaných potravín, ako aj sankcie. O Kiskovom návrhu definitívne rozhodne plénum na decembrovej schôdzi.

Zvyšovanie výdavkov na obranu chcú opoziční poslanci zakotviť v Ústave SR
21. novembra (TASR) – Postupné navyšovanie výdavkov na obranu by malo byť zakotvené v Ústave. Navrhujú to opoziční poslanci Daniel Lipšic (nezaradený) Richard Vašečka (OĽaNO) a Juraj Droba (nezaradený). Parlament by mal o ich návrhu rokovať na decembrovej schôdzi, ktorá sa začína 25. 11.

Ochrana prírody má byť vo verejnom záujme, žiadajú opoziční poslanci
21. novembra (TASR) - Ochrana prírody a krajiny by mala byť vždy vykonávaná vo verejnom záujme, pričom nebude môcť byť spochybnená žiadnym iným verejným záujmom. Takúto zásadu chcú do zákona o ochrane prírody a krajiny (ZOPK) presadiť poslanci Mikuláš Huba (nezaradený), Ján Mičovský a Martin Fecko (obaja OĽaNO).

Poslanci majú v roku 2015 odpracovať v pléne 90 dní
22. novembra (TASR) - Celkovo 90 rokovacích dní pléna Národnej rady SR naplánoval na rok 2015 po dohode na grémiu predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD). Za 12 mesiacov majú členovia snemovne absolvovať sedem schôdzí. Harmonogram nepočíta s prípadnými mimoriadnymi zasadnutiami, ktoré môžu poslanci iniciovať kedykoľvek.

P. Osuský vidí v zákone o politických stranách chybu, chce ju napraviť
22. novembra (TASR) - Napraviť chybu v zákone o politických stranách je cieľom novely tejto právnej normy, ktorú na najbližšie rokovanie parlamentu predložil poslanec Peter Osuský (SaS). Člen liberálov upozorňuje, že politické strany majú aktuálne povinnosť uvádzať vo výročnej správe za rok 2014 mená, priezviská a adresy trvalého pobytu všetkých svojich členov, ktorí v priebehu roku 2014 zaplatili členský príspevok bez ohľadu na jeho výšku. Osuský je presvedčený, že takéto riešenie evidentne nezodpovedná úmyslu zákonodarcu, ale dostalo sa do zákona len v dôsledku chyby.

V RVR nastanú zmeny, trom členom končí funkčné obdobie
23. novembra (TASR) - Zvoliť troch nových členov Rady pre vysielanie a retransmisiu majú za úlohu poslanci NR SR na blížiacej sa 44. schôdzi parlamentu. Trom členom Rady končí šesťročné funkčné obdobie, pričom o tieto uvoľnené miesta bude súperiť 11 kandidátov.

Schôdzu roka otvorí výmena na predsedníckom poste, P. Paška končí
23. novembra (TASR) - Záverečnú schôdzu roku 2014, na ktorej čaká poslancov schvaľovanie štátneho rozpočtu, otvorí netradične výmena na predsedníckom poste NR SR. Prvýkrát v dejinách Slovenska totiž sám odstúpil predseda snemovne a úlohou poslancov je teraz zvoliť nástupcu Pavla Pašku (Smer-SD). Ten sa zároveň vzdal aj poslaneckého mandátu. Rokovanie pléna začína v utorok (25. 11.) popoludní


Prezident

Spotrebitelia budú viac chránení pred nebankovkami
19. novembra (TASR) - Spotrebitelia budú od januára viac chránení pred nebankovými subjektmi. Tvrdia to autori nového zákona o spotrebiteľskom rozhodcovskom konaní, ktorý podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Na súdy a prokuratúru sa vrátia justiční a právni čakatelia
19. novembra (TASR) - Na súdy a prokuratúru sa od decembra vrátia justiční a právni čakatelia. Obnovenie tohto inštitútu prináša novela zákona o Justičnej akadémii, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Členom Súdnej rady SR ostanú notebooky aj po skončení výkonu funkcie
19. novembra (TASR) - Členom Súdnej rady SR ostanú služobné notebooky aj po skončení výkonu ich funkcie. Vyplýva to z novely zákona o Justičnej akadémii, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. Samotnú zmenu do vládnej novely presadili cez pozmeňujúci návrh Anna Vitteková, Viera Kučerová a Anton Martvoň (všetci Smer-SD).

Po návrate do talára bude možnosť kandidovať na šéfa súdu už po roku
19. novembra (TASR) - Sudca, ktorý mal prerušený výkon funkcie z dôvodu pôsobenia v inej verejnej pozícii (minister, štátny tajomník), dostane možnosť uchádzať sa o post predsedu či podpredsedu súdu už po roku od návratu do talára. V súčasnosti musí čakať päť rokov. Skrátenie lehoty vyplýva z novely zákona o Justičnej akadémii, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Pomery v zahraničnej službe sa od januára zmenia
19. novembra (TASR) - Štátnu politiku vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí, ako aj ekonomickú diplomaciu čakajú od januára zmeny. Tie prináša novela zákona o zahraničnej službe, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Podpísal novelu, vďaka ktorej by Petras nemal prísť o Rainerovu chatu
19. novembra (TASR) - Chatár Peter Petras by nemal prísť o Rainerovu chatu, ktorú prevádzkuje viac ako 15 rokov. Prezident SR Andrej Kiska totiž podpísal novelu zákona o správe majetku štátu. Upravujú sa ňou podmienky nájmu prebytočného nehnuteľného majetku štátu.

Vrátil do NR SR zákon obmedzujúci stravu v školských bufetoch
19. novembra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska vrátil do Národnej rady SR novelu školského zákona od Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD), ktorá má obmedziť sortiment ponúkaný v školských bufetoch. Hlava štátu vrátila právnu normu s pripomienkami, v ktorých vyčíta novele neurčitosť a nejednoznačnosť, ktoré vedú podľa neho k nezrozumiteľnosti.


Pozn.:

MS SR: T. Borec si myslí, že na zmrazenie platov sudcov nie sú splnené podmienky
19. novembra (TASR) - Momentálne nie sú splnené podmienky na to, aby platy sudcov mohli byť zmrazené. Myslí si to minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD). Zmrazenie platov ústavných činiteľov vrátane sudcov navrhujú niektorí poslanci Národnej rady SR za Smer-SD.

ÚS: V kancelárii súdu spustili digitalizačné pracovisko
23. novembra (TASR) - Kancelária Ústavného súdu SR uviedla do prevádzky špecializované digitalizačné pracovisko. Ide o nevyhnutnú technologickú a personálnu súčasť realizácie projektu Digitalizácia objektov Kancelárie ÚS SR, spolufinancovaného z eurofondov.

MS SR: Chce stopnúť valorizáciu odmien väzňov za prácu, dôvodom je šetrenie
23. novembra (TASR) – Odmeny väzňov za prácu v slovenských väzniciach sa na budúci rok nebudú valorizovať. S týmto zámerom prišlo ministerstvo spravodlivosti. V piatok (21. 11.) predložilo do pripomienkového konania návrh zmeny platného nariadenia vlády o výške pracovnej odmeny a podmienkach jej poskytovania obvineným a odsúdeným.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk