1.12.2014
ID: 2699upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) Súdy budú od 1. marca vyhotovovať popri zápisnici z pojednávaní v občianskom súdnom konaní aj zvukový záznam. Vyplýva to z novely Občianskeho súdneho poriadku (OSP), ktorú 109 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

VLÁDA

Dlh zdravotníckych zariadení na poistnom vzrástol na takmer 114 mil. eur
26. novembra (TASR) - Zdravotnícke zariadenia dlhovali Sociálnej poisťovni (SP) ku koncu októbra na poistnom takmer 114 miliónov eur. Od minuloročného decembra ich dlh narástol o 27,6 milióna eur. Vyplýva to z informácie Sociálnej poisťovne (SP) o vývoji pohľadávok, ktorú dnes vláda vzala na vedomie.

Komunikácia o eurofondoch by mala byť plne elektronická
26. novembra (TASR) – Zefektívniť čerpanie fondov Európskej únie (EÚ) a znížením administratívnej záťaže výrazne urýchliť procesy prípravy projektov - takú ambíciu má nový informačný systém pre eurofondy ITMS2014+. Jeho návrh z dielne podpredsedu vlády SR pre investície Ľubomíra Vážneho (Smer-SD) by mal dnes prerokovať kabinet.


NÁRODNÁ RADA

Novým predsedom parlamentu sa stal Peter Pellegrini
25. novembra (TASR) - Novým predsedom Národnej rady SR sa dnes stal Peter Pellegrini (Smer-SD). V tajnej voľbe mu svoj hlas odovzdalo 120 poslancov zo 136 prítomných. Pellegrini nastúpil do čela parlamentu po Pavlovi Paškovi (Smer-SD), ktorý sa tejto funkcie vzdal.

Podpredsedom parlamentu sa stal Miroslav Číž
25. novembra (TASR) - Podpredsedom Národnej rady SR sa dnes stal Miroslav Číž (Smer-SD). V tajnej voľbe mu odovzdalo hlas 99 poslancov zo 136 prítomných. Číž nastupuje na uvoľnené miesto po Renáte Zmajkovičovej.

Výhrady prezidenta k strave v školských bufetoch výbor nepodporil
25. novembra (TASR) - Výhrady prezidenta SR Andreja Kisku k vetovanej novele školského zákona od Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD) podporu vládnej strany Smer-SD nemajú. Dnes ich odmietli členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR, na ktorom za pripomienky hlavy štátu zdvihli ruky len opoziční členovia. Cieľom novely je zakázať predaj nezdravých potravín v školských bufetoch.

Nové voľby do orgánov samospráv sa uskutočnia 7. marca 2015
26. novembra (TASR) - Nové voľby do orgánov samospráv sa uskutočnia v sobotu 7. marca 2015. Rozhodol o tom predseda NR SR Peter Pellegrini.

Zamedzenie účasti schránkových firiem v tendroch je v druhom čítaní
26. novembra (TASR) - Zamedzenie účasti tzv. schránkových firiem vo verejnom obstarávaní má zatiaľ podporu pléna. Poslanci Národnej rady SR dnes posunuli do druhého čítania vládnu novelu zákona o verejnom obstarávaní z dielne predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD), ktorá má začať platiť už od 1. januára 2015. Parlament o právnej norme rokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

Poslancom a ďalším ústavným činiteľom sa opäť zmrazia platy
27. novembra (TASR) - Platy politikov a ďalších ústavných činiteľov sa nebudú valorizovať ani budúci rok. Opätovné zmrazenie miezd dnes 112 hlasmi schválili poslanci NR SR. Novelu zákona do parlamentu predložilo 19 poslancov vládneho Smeru-SD. Tí vypočítali, že zmrazenie bude znamenať úsporu na úrovni 14,1 milióna eur.

Súdy budú civilné pojednávania povinne nahrávať
27. novembra (TASR) – Súdy budú od 1. marca vyhotovovať popri zápisnici z pojednávaní v občianskom súdnom konaní aj zvukový záznam. Vyplýva to z novely Občianskeho súdneho poriadku (OSP), ktorú dnes 109 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Poslanci zvolili troch nových členov Rady pre vysielanie a retransmisiu
27. novembra (TASR) - Poslanci Národnej rady SR dnes v tajnej voľbe zvolili troch nových členov Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR). Stali sa nimi Ingrid Fašiangová (nominantka Asociácia Bratislava v pohybe, 84 hlasov), Gabriela Rothmayerová (Združenie miest a obcí Slovenska, Združenie rozhlasových tvorcov, 72 hlasov) a Peter Kolenič (Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, 69 hlasov). Prví dvaja z menovaných nastúpia do funkcií na šesťročné obdobie 16. decembra, Kolenič 13. januára 2015.

Zamestnanec s minimálnou mzdou nebude od budúceho roka platiť odvody
28. novembra (TASR) - Od budúceho roka budú mať ľudia, ktorí zarobia maximálne 570 eur mesačne, nárok na odvodovú odpočítateľnú položku (OOP) na zdravotné odvody. Ľudia s vyššími príjmami majú platiť odvody rovnako ako doteraz. Zmenu prináša novela zákona o zdravotnom poistení, ktorú dnes definitívne schválil parlament. O právnej norme rokovali zákonodarcovia v skrátenom legislatívnom konaní.

Ľudia by mohli venovať svoju dovolenku kolegovi v núdzi, navrhuje opozícia
28. novembra (TASR) - Skupina opozičných poslancov NR SR by chcela v praxi umožniť solidaritu medzi zamestnancami v rámci jednej firmy. A to tak, aby mohli prenechať časť svojej dovolenky v prospech svojho kolegu, ktorý to práve potrebuje. Novinku navrhujú do novely Zákonníka práce (ZP) poslanci zo SaS Martin Poliačik, Jozef Mihál a Jana Kiššová spolu s nezaradeným poslancom Miroslavom Beblavým.


PREZIDENT

Prijal demisiu ministra školstva a vymenoval jeho nástupcu
25. novembra (TASR) - Na vedúcom poste rezortu školstva opäť prichádza k zmene. Prezident SR Andrej Kiska dnes prijal demisiu ministra školstva Petra Pellegriniho (Smer-SD) a na jeho miesto vymenoval súčasného štátneho tajomníka rezortu Juraja Draxlera.

Vyhlásil referendum o ochrane rodiny, uskutoční sa 7. februára 
27. novembra (TASR) - Občania SR sa budú vyjadrovať k tomu, čo si myslia o ochrane rodiny. Prezident Andrej Kiska sa rozhodol vyhlásiť referendum po tom, ako si preštudoval nález Ústavného súdu (ÚS) SR k danej veci. Oznámil to dnes v Prezidentskom paláci. Hlasovanie sa uskutoční v sobotu 7. februára budúceho roka.


Pozn.:

JUSTÍCIA: Š. Harabin nezískal dôveru sudcov, do Súdnej rady sa vrátil D.Čimo
26. novembra (TASR) – Deviatym zástupcom sudcov v Súdnej rade SR sa stal Dušan Čimo. Sudca Krajského súdu v Trnave získal najviac hlasov svojich kolegov počas utorkovej (25.11.) voľby. Jej výsledky dnes na pôde Najvyššieho súdu v Bratislave po zasadnutí hlavnej volebnej komisie oznámil jej predseda Pavol Tomáš.

Na Slovensku sa od 1. decembra začína v poradí tretia zbraňová amnestia
29. novembra (TASR) – V poradí tretia zbraňová amnestia sa začne na Slovensku od nadchádzajúceho pondelka 1. decembra.

JUSTÍCIA: Výplata úradníkov v justícii za posledný mesiac tohto roka je ohrozená
30. novembra (TASR) – Tisíce úradníkov slovenskej justície nemá isté vyplatenie miezd za posledný mesiac tohto roka. V rozpočte Ministerstva spravodlivosti (MS) SR chýbajú viac ako štyri milióny eur.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk