5.1.2015
ID: 2744upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) – Rok 2014 priniesol posun do sporu slovenských sudcov so štátom. Na súdoch ležia aktuálne už len žaloby polovice sudcov, ktorí sa domáhali za údajnú platovú diskrimináciu desiatok miliónov eur.

VLÁDA

Elektronické trhovisko prinieslo doteraz úsporu takmer 280.000 eur
29. decembra (TASR) - Za prvé tri mesiace fungovania Elektronického trhoviska - prvého nástroja projektu Elektronického kontraktačného systému (EKS) bolo zazmluvnených 163 obchodov v hodnote 1,179 milióna eur a úspora z nich je až 276.000 eur. Uviedol to v rozhovore pre TASR minister vnútra a podpredseda vlády SR Robert Kaliňák.

Minister P. Žiga ohlásil veľké upratovanie Slovenska, týka sa čiernych skládok
2. januára (TASR) – V priebehu tohto roka by z územia Slovenska mala zmiznúť veľká časť čiernych skládok. Akciu s pracovným názvom Veľké upratovanie Slovenska pripravuje minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD). Envirorezort vytvoril podmienky na to, aby samosprávy mohli získať z Recyklačného fondu financie na vyriešenie dlhoročného problému. Žiga odhadol, že pôjde zhruba o sedem až osem miliónov eur. Monitoring vlani ukázal, že na Slovensku je do 2500 skládok opusteného odpadu, ako sa čierne skládky oficiálne nazývajú. "Neoficiálne je ich určite viac. Hovorí sa o čísle približne 7000. Budú odstraňované z týchto prostriedkov," vysvetlil Žiga.


NÁRODNÁ RADA

Referendum a rodina v centru záujmu spoločnosti
4. januára (TASR) - Februárové referendum (7.2.2015) môže dostať rodinu do centra záujmu spoločnosti a pomôcť jej postaveniu. Myslí si to predseda KDH Ján Figeľ. Kresťanskí demokrati referendum o rodine podporujú, lebo podľa nich svojím spôsobom napomáha chrániť rodinu. "Zároveň ju dostáva do centra spoločnosti. Aby bola vnímaná ako dôležitá, bola podporovaná a aby sa jej darilo plniť jej funkcie," vysvetlil v rozhovore pre TASR Figeľ. Dodal, že ak bude rodina dôležitá len na Vianoce, tak jej veľmi nepomôžeme.


Pozn.:

Počet sudcov žalujúcich štát vo veci príplatkov sa znížil na polovicu
29. decembra (TASR) – Končiaci sa rok priniesol posun do sporu slovenských sudcov so štátom. Na súdoch ležia aktuálne už len žaloby polovice sudcov, ktorí sa domáhali za údajnú platovú diskrimináciu desiatok miliónov eur. Vyplýva to z koncoročnej štatistiky, ktorú TASR poskytlo ministerstvo spravodlivosti.  Rezort aktualizoval počet sudcov, ktorí napadli štát podaním diskriminačnej žaloby. Doposiaľ tak urobilo 814. Sú to takmer dve tretiny z aktuálne 1366 aktívnych slovenských sudcov. Žaloby sú vedené celkom v 457 súdnych konaniach. Veľká časť sudcov totiž žaloby podala ako hromadné, spolu s ďalšími kolegami.

Dohoda o nákupe CT pre nemocnicu je zrušená
29. decembra (TASR) - Piešťanská nemocnica nekúpi CT prístroj od spoločnosti Medical Group za 1,6 milióna eur, ako pôvodne plánovala. Deň pred Štedrým dňom zverejnila v Centrálnom registri zmlúv Dohodu o ukončení kúpnej zmluvy. Tou sa anuluje dohoda, na základe ktorej mal do Piešťan prísť údajne predražený tomograf. Jeho kúpa spustila niekoľko personálnych výmen nominantov Smeru-SD v Národnej rade (NR) SR a vo vláde.

Posudzovanie vplyvov na životné prostredie dostalo nové pravidlá
1. januára (TASR) – Ochrana životného prostredia a zdravia ľudí by sa oddnes mala dostať na vyššiu úroveň. Postarať sa má o to novela zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA), ktorá vstúpila do platnosti. Výrazne sa mení proces posudzovania a následného povoľovania priemyselných prevádzok či iných činností s významným vplyvom na zdravie ľudí a životné prostredie. Napríklad elektrární, spaľovní, diaľnic, skládok odpadov, ťažby nerastov, vodných priehrad i zásahov do chránených území.

Novela zákona o zahraničnej službe reaguje na zmeny z praxe
1. januára (TASR) - Novela zákona o zahraničnej službe z dielne rezortu diplomacie reaguje na zmeny, ktoré nastali od roku 2010, ale aj na prevzatie niektorých kompetencií. Tie sa týkajú štátnej politiky vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí ako aj ekonomickej diplomacie. Novela nadobudla účinnosť 1. januára.

SÚDNA RADA SR: Nedostala ďalší návrh kandidáta na sudcu ESĽP
2. januára (TASR) – Do doplňovacej voľby kandidátov na post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) je navrhnutý iba ústavný právnik Ján Mazák. 2. januára vypršala lehota stanovená predsedníčkou Súdnej rady SR Janou Bajánkovou. Doplňovacia voľba je potrebná, pretože 1. decembra Súdna rada nezvolila dostatočný počet kandidátov. V hlasovaní uspel iba košický sudca Ladislav Duditš a bývalá právnička ESĽP Zuzana Dlugošová. O treťom kandidátovi sa rozhodovalo v decembri medzi ústavným právnikom Petrom Kresákom a sudkyňou Najvyššieho súdu SR Alenou Poláčkovou, ktorú navrhol minister spravodlivosti Tomáš Borec (Smer-SD) a Združenie sudcov Slovenska.

Slovensko bude obchodovať len s emisnými kvótami skleníkových plynov
2. januára (TASR) – Slovensko nebude v budúcnosti obchodovať s emisiami oxidu siričitého a oxidu dusíka. Postarala sa o to novela zákona o obchodovaní s emisnými kvótami, ktorá je účinná od začiatku tohto roka (1.1.). V zákone ostalo len obchodovanie s emisnými kvótami skleníkových plynov. Podľa ministerstva životného prostredia, ktoré zmenu presadilo, bol systém obchodovania s emisiami oxidu siričitého a oxidu dusíka formálny a spôsoboval administratívnu záťaž.

Vonkajšia reklama je regulovaná, bude ďalej od doležitých ciest
2. januára (TASR) – Slovensko bude menej zaplavené reklamnými bilbordmi. Postarať sa o to má novela stavebného zákona, ktorá prináša reguláciu v oblasti vonkajšej reklamy. Dnes vstúpila do platnosti. Zmeny v parlamente presadili poslanci Igor Choma a Renáta Zmajkovičová (Smer-SD). Majú za cieľ zmierniť vizuálny smog z nadmerného počtu reklamných zariadení, ktoré zaťažujú životné prostredie. Svoje dni majú mať zrátané bilbordy postavené načierno.

Atestovaným lekárom vzrástli platy, vyžiada si to 16 miliónov eur
3. januára (TASR) - Mzdy atestovaných lekárov pracujúcich v nemocniciach sa od 1. januára 2015 zvýšili na 2,3-násobok priemernej mzdy spred dvoch rokov. Podľa ministerstva zdravotníctva si tento krok vyžiada náklady 16 miliónov eur ročne. Ide o posledné navýšenie miezd, ktoré vyplývalo z memoranda medzi lekárskymi odbormi a vládou SR.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk