12.1.2015
ID: 2750upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Zavedenie monitorovacích elektronických náramkov pre odsúdených na domáce väzenia je o ďalší krok bližšie k realite. Vláda schválila jeho legislatívne pravidlá. Návrh zákona o kontrole výkonu niektorých rozhodnutí technickými prostriedkami predložil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

VLÁDA

Schválila pravidlá používania monitorovacích náramkov pre odsúdených
7. januára (TASR) – Zavedenie monitorovacích elektronických náramkov pre odsúdených na domáce väzenia je o ďalší krok bližšie k realite. Vláda dnes schválila jeho legislatívne pravidlá. Návrh zákona o kontrole výkonu niektorých rozhodnutí technickými prostriedkami predložil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

Slovensko dostalo 146 odporúčaní v oblasti ľudských práv
7. januára (TASR) - Slovensko dostalo v rámci 2. kola univerzálneho periodického hodnotenia Rady OSN pre ľudské práva 146 odporúčaní. Z nich deväť neakceptovalo, štyri akceptovalo čiastočne a ostatné prijalo. Vyplýva to zo správy o dodržiavaní ľudských práv v SR, ktorú dnes zobrala vláda na vedomie.

Na praktickom vzdelávaní žiakov sa budú môcť podielať zamestnávatelia
9. januára (TASR) – Plynulý prechod študentov stredných odborných škôl na trh práce bez potreby ďalšieho preškoľovania. To je hlavný cieľ nového zákona o odbornom vzdelávaní a príprave, ktorý dnes na mimoriadnom rokovaní schválila vláda.


NÁRODNÁ RADA

KDH chce pri každej legislatíve skúmať dosah na rodinu
8. januára (TASR) - Zaviesť povinnosť skúmať vplyv navrhovanej legislatívy na manželstvo, rodinu a rodinné prostredie je cieľom novely Rokovacieho poriadku NR SR z dielne KDH. Právnu normu predkladá hnutie na najbližšiu schôdzu parlamentu.

M. Kadúc chce dať prezidentovi legislatívnu iniciatívu
9. januára (TASR) - Prezident SR musí mať možnosť aktívne zasiahnuť, ak vláda neplní to, čo ľuďom sľúbila. Myslí si to poslanec NR SR za hnutie OĽaNO Miroslav Kadúc, ktorý v novele Ústavy SR navrhuje, aby mala hlava štátu právo navrhovať zákony rovnako ako vláda a poslanci parlamentu. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na najbližšej schôdzi.

OĽaNO chce umožniť kandidovať do parlamentu aj nezávislým
10. januára (TASR) - Umožniť kandidovať za poslanca Národnej rady SR aj nezávislým kandidátom je cieľom návrhu zákona o hospodárení nezávislých poslancov NR SR a financovaní ich činnosti od členov klubu OĽaNO. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na svojej najbližšej schôdzi.

D. Lipšic chce posilniť obce pri obmedzovaní hazardu na svojom území
10. januára (TASR) - Vrátiť oprávnenie obciam či mestským častiam v Bratislave a v Košiciach z vlastného podnetu rozhodnúť všeobecne záväzným nariadením, ktoré z hazardných hier nie je možné prevádzkovať na jej území, je cieľom novely zákona o hazardných hrách z dielne poslanca NR SR Daniel Lipšica (nezaradený). Právnou normou sa bude parlament zaoberať na najbližšej schôdzi.


Pozn.:

ÚS SR pripravil podklad pre zmenu zákona o Ústavnom súde
6. januára (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR už pripravil materiál, ktorý by mohol byť podkladom pre novelu zákona o ústavnom súde, prípadne pre úplne novú právnu úpravu v tomto smere. Pre TASR to uviedla predsedníčka ÚS Ivetta Macejková.

Najvyšší súd má po takmer štyroch rokoch opäť hovorcu
8. januára (TASR) - Najvyšší súd SR má po takmer štyroch rokoch opäť svojho hovorcu. Pozíciu hovorcu Najvyššieho súdu SR (NS SR) od 2. januára vykonáva Matej Kereš. Odbor právo vyštudoval v Bratislave, diplomaciu a bezpečnosť na Univerzite v Tel Avive v Izraeli. Pôsobil na Veľvyslanectve Slovenskej republiky v Izraeli a ako právnik v štátnom podniku v Bratislave. TASR o tom informovalo Tlačové oddelenie NS SR. Podľa profesionálneho portálu linkedin.com sa Kereš venoval aj presonalistike.

JUSTÍCIA: Na okresné súdy nastúpi 16 justičných čakateľov
10. januára (TASR) – Na slovenských súdoch sa v tomto roku začne na kariéru sudcu pripravovať 16 justičných čakateľov. Miesta boli k 1. januáru 2015 vytvorené na základe rozhodnutia ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD).

MZ SR: Názvy odborných ambulancií sa majú zmeniť
11. januára (TASR) - Názvy odborných ambulancií lekárov sa majú zmeniť. Po novom má byť presne stanovené, ako sa má ktorá volať. "V žiadnom prípade však nejde o okresanie kompetencií lekárov. Kompetencia ani výkon činností lekára na základe získaného vzdelania v príslušnom špecializovanom odbore alebo certifikovanej pracovnej činnosti nemôže byť ovplyvnený názvom ambulancie," povedal štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Mario Mikloši.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk