19.1.2015
ID: 2755upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Pokračujúce zmrazenie platov sudcov v tomto roku napadla na Ústavnom súde SR predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková. V podnete žiada preskúmať, či ustanovenia prijatej novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktoré sa týkajú sudcov, sú v súlade s Ústavou SR. Zároveň navrhla dočasne pozastaviť ich účinnosť.

VLÁDA

Jaromír Pastorek bude novým splnomocnencom vlády pre výskum a inovácie
14. januára (TASR) - Odchádzajúci predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Jaromír Pastorek sa stane splnomocnencom vlády pre výskum a inovácie. Kabinet o tom rozhodol na svojom dnešnom rokovaní. Ide o nový post splnomocnenca, ktorého štatút dnes rovnako vláda schválila.

SR by tento rok mala na bilaterálnu pomoc vynaložiť 15,8 milióna eur
14. januára (TASR) - Slovensko by na oficiálnu rozvojovú pomoc malo tento rok vynaložiť vyše 77 miliónov eur, z toho na bilaterálnu 15,8 milióna eur. Vyplýva to zo zamerania bilaterálnej rozvojovej spolupráce SR na rok 2015, ktorý dnes schválila vláda.

Z postu vedúcej služobného úradu ministerstva školstva odvolala H.Crkoňovú
14. januára (TASR) - Na poste vedúcej služobného úradu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR dnešným dňom končí Henrieta Crkoňová. Vláda ju na dnešnom rokovaní z tejto funkcie odvolala. Návrh na odvolanie predložil šéf rezortu školstva Juraj Draxler. Vláda dnes nového vedúceho služobného úradu nevymenovala.

Učitelia sú nedostatočne pripravení na finančné vzdelávanie žiakov
14. januára (TASR) – Učitelia majú nedostatočné vedomosti v problematike finančnej gramotnosti a sú slabo pripravení na vzdelávanie žiakov v oblasti financií. Vyplýva to z aktualizovanej správy o stave vzdelávania zameraného na podporu rozvoja finančnej gramotnosti, ktorú dnes vláda vzala na vedomie. Dokument informuje o aktivitách, ktoré sa uskutočnili v tejto oblasti vzdelávania v priebehu roka 2014.


NÁRODNÁ RADA

Most-Híd chce posilniť postavenie malých veriteľov pri reštrukturalizácii
12. januára (TASR) - Posilniť postavenie malých veriteľov v reštrukturalizačných konaniach je cieľom návrhu novely zákona o konkurze a reštrukturalizácii z dielne poslankyne Lucie Žitňanskej (Most-Híd). Parlament sa bude právnou normou zaoberať na najbližšom rokovaní, ktoré sa začína 27. januára.

Opoziční poslanci chcú o novej nemocnici hovoriť v parlamente
12. januára (TASR) - Opoziční poslanci chcú dostať tému výstavby novej nemocnice v Bratislave na pôdu parlamentu. Po tom, čo dnes ministerstvo zdravotníctva zverejnilo doteraz tajnú štúdiu obhajujúcu výstavbu zariadenia formou PPP projektu, zástupcovia SaS, Oľano a NOVA avizovali, že navrhnú túto tému ako osobitný bod programu najbližšej schôdze Národnej rady SR. Pokiaľ neprejde, budú iniciovať mimoriadnu schôdzu. Na jej zvolanie treba aspoň 30 poslaneckých podpisov.

Určovanie vekovej vhodnoti filmov distribútermi dostalo na výbore zelenú
13. januára (TASR) - Distributéri filmov, počítačových hier alebo napríklad hudobných albumov by mali od júla budúceho roka určovať a zverejňovať ich vekovú vhodnosť. Umiestnia ju na viditeľnom mieste na obaloch, ale aj na samotnom nosiči. Predpokladá to nový zákon o audiovízii z dielne ministerstva kultúry (MK), ktorý dnes hlasmi poslancov NR SR zo Smeru-SD odobril Ústavnoprávny výbor NR SR a odporučil ho schváliť aj v pléne na najbližšej schôdzi.

Jeden plat v maximálnej výške pre poslancov výborom prešiel
13. januára (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR, ktorí sú napríklad starostovia, primátori či predsedovia samosprávneho kraja, by mali v budúcnosti dostávať v plnej výške iba poslanecký plat. Za výkon každej ďalšej funkcie by mali dostávať najviac minimálnu mzdu. Vyplýva to z novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR, ktorú dnes takmer jednohlasne odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR a jeho schválenie odporučili aj plénu.

Zmeny v petičnom práve odporúča ústavnoprávny výbor schváliť aj v pléne
13. januára (TASR) – Jedno zo základných politických práv – petičné právo sa bude v budúcnosti realizovať podľa zmenených pravidiel. Tie prináša novela zákona o petičnom práve, ktorú dnes takmer jednohlasne odobril Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR aj s odporúčaním schváliť právnu normu v pléne. Ak sa tak stane, po novom budú musieť orgány verejnej moci povinne zverejňovať výsledky vybavenia petícií na svojej webovej stránke a prerokovať ich.

Personálne zmeny vo výboroch bude riešiť poslanecké grémium
13. januára (TASR) - Personálne zmeny v parlamentných stranách si vyžiadajú aj zmeny v obsadení niektorých parlamentných výborov. Voľné sú podľa webstránky NR SR posty šéfov mandátovo-imunitného výboru, výboru pre nezlučiteľnosť funkcií aj osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. O zmenách má hovoriť poslanecké grémium na budúci týždeň (20. 1.). TASR to potvrdil hovorca predsedu parlamentu Pavol Chovanec.

I. Uhliarik chce opäť obmedziť reexport liekov
14. januára (TASR) - Dosiahnuť zákaz nákupu liekov z lekárne distribútorom za účelom ich predaja do zahraničia (reexport) je cieľom návrhu novely zákona o liekoch z dielne exministra zdravotníctva a poslanca KDH Ivana Uhliarika. Právnu normu predložil na najbližšiu schôdzu pléna, ktorá začína 27. januára.


Pozn..

Smer-SD výhrady prezidenta k novele o verejnom obstarávaní odmieta
13. januára (TASR) - Ústavnoprávny výbor NR SR dnes odmietol výhrady prezidenta SR Andreja Kisku k novele zákona o verejnom obstarávaní, ktorú vrátil do parlamentu. Poslanci Smeru-SD, ktorí majú vo výbore väčšinu, súhlasili len s posunutím účinnosti právnej normy na marec, čo však museli urobiť, keďže pôvodne mala platiť od 1. januára.

Šéfka Súdnej rady napadla na Ústavnom súde zmrazenie platov sudcov
13. januára (TASR) – Pokračujúce zmrazenie platov sudcov v tomto roku napadla na Ústavnom súde SR predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková. V podnete žiada preskúmať, či ustanovenia prijatej novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktoré sa týkajú sudcov, sú v súlade s Ústavou SR. Zároveň navrhla dočasne pozastaviť ich účinnosť.

SÚDY: Sudcovským previerkam sa onedlho podrobí 23 budúcich sudcov
14. januára (TASR) – Sudcovské previerky sa dostávajú do praxe. Ako prví sa im budú musieť podrobiť 23 kandidáti na sudcov, ktorých výberové komisie vyberú vo februári a marci. Budúcich sudcov bude preverovať Národný bezpečnostný úrad.

MZVaEZ SR: Mikrofiše 2 500 zmlúv uložených v archíve sa budú digitalizovať
14. januára (TASR) - Viac ako 2 500 bilaterálnych a multilaterálnych medzinárodných zmlúv Československej republiky z obdobia rokov 1918-1992, ktoré sú dnes uložené v archíve Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na mikrofišoch, dostane novú digitálnu podobu, aby tak boli ľahšie prístupné vedcom, bádateľom a širokej verejnosti. Príslušnú dohodu o spolupráci na digitalizácii podpísali dnes (14. januára 2015) na pôde rezortu diplomacie vedúci služobného úradu MZVaEZ SR Pavol Sýkorčin s prof. Jánom Turňom, CSc. generálnym riaditeľom Centra vedecko-technických

Ministerstvo vnútra začne udeľovať výnimky pre vrátenie občianstva od februára
14. januára (TASR) - Ministerstvo vnútra začne od februára vracať slovenské občianstvo ľuďom, ktorí oň prišli, keď prijali občianstvo iného štátu na základe trvalého pobytu. Občianstvo bude vracať na základe výnimky. "Príslušné nariadenie ministerstva vnútra bude účinné od 1. februára 2015," uviedlo pre TASR ministerstvo vnútra.

ÚS SR: Zamietol niektoré sťažnosti na komunálne voľby
14. januára (TASR) – Ústavný súd Slovenskej republiky (ÚS SR) dnes na neverejnom zasadnutí rozhodoval o niektorých volebných sťažnostiach týkajúcich sa novembrových komunálnych volieb. Sťažnosti na neústavnosť a nezákonnosť volieb starostov, prípadne aj poslancov obecného zastupiteľstva odmietol v prípade obcí Šoltýska, Lovce, Dunajská Lužná, Svätý Peter a Vojčice.

ÚS SR zamietol sťažnosti na voľbu J. Slovinského do Súdnej rady
15. januára (TASR) - Sťažnosti niektorých opozičných poslancov na minuloročnú voľbu Jána Slovinského za člena Súdnej rady odmietol Ústavný súd SR ako zjavne neopodstatnené. Poslanci napadli voľbu z 11. septembra, ktorá bola podľa nich v rozpore s rokovacím poriadkom Národnej rady (NR) SR. O sťažnostiach rozhodol v stredu (14.1.) III. senát Ústavného súdu SR pod vedením predsedu Ľubomíra Dobríka.

Najvyšší súd SR žaluje pre údajnú platovú diskrimináciu ešte desať sudcov
16. januára (TASR) – Doplatok za údajnú platovú diskrimináciu žiada od Najvyššieho súdu (NS) SR v súčasnosti ešte približne osmina jeho vlastných sudcov. Vyplýva to z prehľadu diskriminačných žalôb, ktoré súd poskytol TASR.

Rezort spravodlivosti bude mať na starosti ľudské práva od júna
17. januára (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti bude mať v svojom portfóliu aj agendu ľudských práv. V súčasnosti ju má na starosti ministerstvo zahraničných vecí. Na politických rokovaniach sa dohodlo o presune tejto oblasti.

Ministerstvo vnútra SR analyzuje otázku tzv. volebných paradoxov
18. januára (TASR) - Ministerstvo vnútra analyzuje otázku tzv. volebných paradoxov, o ktorej hovorili politici vlani pri príprave volebných kódexov. TASR to potvrdila kancelária ministra vnútra.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk