9.2.2015
ID: 2788upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Zákon vylučujúci schránkové firmy s nejasnými vlastníkmi z verejných obstarávaní bude platiť bez podpisu prezidenta SR Andreja Kisku. Ten totiž opäť nepodpísal novelu zákona o verejnom obstarávaní. Hlava štátu právnu normu nedávno vrátila parlamentu na opätovné prerokovanie s pripomienkami. Plénum ich odmietlo a zákon schválilo v pôvodnom znení. Posunulo iba účinnosť na marec.

VLÁDA

Summit EÚ sa bude venovať boju proti terorizmu aj hospodárskym otázkam
4. februára (TASR) - Hospodárske otázky, bezpečnosť a boj proti terorizmu budú kľúčové body mimoriadneho summitu Európskej únie. Slovensko bude v Bruseli 12. až 13. februára zastupovať premiér Robert Fico. Účasť oficiálnej slovenskej delegácie schválila dnes vláda.

Vláda schválila nový Národný program boja proti obchodovaniu s ľuďmi
4. februára (TASR) - Na boj proti obchodovaniu s ľuďmi plánuje Ministerstvo vnútra SR vynaložiť v najbližších štyroch rokoch 1 236 100 eur. Vyplýva to z Národného programu boja proti obchodovaniu s ľuďmi na roky 2015 – 2018, ktorý 4. februára 2015 schválila vláda. Najviac prostriedkov pôjde na starostlivosť o obete, vzdelávanie a osvetu.


NÁRODNÁ RADA

Distributéri budú určovať vekovú vhodnosť filmov a počítačových hier
3. februára (TASR) - Distributéri filmov, počítačových hier alebo napríklad hudobných albumov budú od júla určovať a zverejňovať ich vekovú vhodnosť. Umiestnia ju na viditeľnom mieste na obaloch, ale aj na samotnom nosiči. Vyplýva to z nového zákona o audiovízii z dielne ministerstva kultúry (MK), ktorý dnes 86 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

K slovenským audiovizuálnym dielam povinné slovenské titulky nebudú
3. februára (TASR) - Slovenské audiovizuálne diela zatiaľ nebudú prístupnejšie aj nepočujúcim osobám. Povinnosť distributérov zabezpečiť k slovenským audiovizuálnym dielam aj slovenské titulky sa totiž zavádzať nebude. Poslanci Smeru-SD dnes opäť nepodporili návrh na takúto zmenu. Tentoraz ju cez pozmeňujúci návrh k zákone o audiovízii presadzoval Daniel Lipšic (nezaradený).

Ochrana pred povodňami by sa mala dostať do súladu s európskou smernicou
3. februára (TASR) - Zákon o ochrane pred povodňami by sa mal dostať do súladu so smernicou Európskeho parlamentu a Rady Európy. Potrebné zmeny na odstránenie transpozičného deficitu dnes posunuli poslanci Národnej rady SR do druhého čítania. Návrh pripravil minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD).

Do Rady RTVS zvolili poslanci Ľ. Gumana, I. Nagy a D. Soukeníka
4. februára (TASR) - Poslancom Národnej rady SR sa dnes v tajnej voľbe podarilo zvoliť troch nových členov Rady RTVS. Za oblasť rozhlasového vysielania boli zvolení Ľubomír Guman (90 hlasov, navrhla ho Liga za duševné zdravie) a Ildikó Nagy (109 hlasov, Nadácia otvorenej spoločnosti) a za oblasť práva David Soukeník (83 hlasov, Paneurópska vysoká škola, n. o.).

Exprezidentom sa zvýši doživotný príjem na úroveň platu poslanca
4. februára (TASR) - Exprezidentom SR bude po najbližších parlamentných voľbách patriť doživotná renta na úrovni platu poslanca NR SR. V súčasnosti dosahuje necelých 1000 eur, porastie tak zhruba na dvojnásobok. Vyplýva to zo schváleného pozmeňujúceho návrhu skupiny poslancov z radov opozície, ale aj vládneho Smeru-SD k vládnej novele zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Za zvýšenie renty hlasovalo 119 členov snemovne.

Poslanci vo viacerých funkciách budú dostávať v plnej výške iba jeden plat
4. februára (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR, ktorí sú napríklad starostovia, primátori alebo predsedovia samosprávneho kraja, budú v budúcnosti dostávať v plnej výške iba poslanecký plat. Za výkon každej ďalšej funkcie by mali dostávať najviac minimálnu mzdu. Vyplýva to z novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR, ktorú dnes 112 hlasmi schválili poslanci.

Zámer trestať spreneveru aj pri inej majetkovej hodnote nezískal podporu
5. februára (TASR) - Skutkovú podstatu trestného činu sprenevery sa o pojem "iná majetková hodnota" rozširovať nebude. Plénum NR SR dnes totiž nepodporilo návrh novely Trestného zákona od Miroslava Kadúca a Evy Horváthovej (obaja OĽaNO), ktorí majú pocit, že súčasný právny stav rieši spreneveru nedostatočne.

Hranica, od ktorej exekútor siahne na nehnuteľnosť, sa zvyšovať nebude
5. februára (TASR) - Exekútor bude mať aj naďalej možnosť siahnuť na nehnuteľnosť dlžníka, ak peňažná pohľadávka dosahuje minimálne 2000 eur. Poslancovi NR SR Igorovi Hraškovi (OĽaNO) sa dnes nepodarilo zvýšiť túto hranicu na 10.000 eur, keďže plénum nepodporilo jeho návrh novely Exekučného poriadku.

Zverejnenie tajných nahrávok o korupcii bude naďalej trestné
5. februára (TASR) - Tajné nahratie a zverejnenie nahrávok z dôverných rozhovorov bude naďalej trestané, aj keď odhaľuje trestný čin, napríklad korupciu. Poslanci Národnej rady SR totiž dnes odmietli novelu Trestného zákona z dielne OĽaNO. Jeden z navrhovateľov Igor Matovič nahral súkromný rozhovor s Radoslavom Procházkom zo Siete. Hovorí sa v ňom o platení faktúr bez dokladu.

Slovenskí europoslanci naďalej nebudú môcť vystupovať v pléne
5. februára (TASR) - Slovenskí europoslanci nebudú môcť vystupovať v pléne slovenského parlamentu. Poslanci NR SR totiž odmietli novelu rokovacieho poriadku z dielne Jozefa Viskupiča (OĽaNO).


PREZIDENT

Nepodpísal reguláciu schránkových firiem, bude platiť bez jeho podpisu
4. februára (TASR) - Zákon vylučujúci schránkové firmy s nejasnými vlastníkmi z verejných obstarávaní bude platiť bez podpisu prezidenta SR Andreja Kisku. Ten totiž opäť nepodpísal novelu zákona o verejnom obstarávaní. Hlava štátu právnu normu nedávno vrátila parlamentu na opätovné prerokovanie s pripomienkami. Plénum ich odmietlo a zákon schválilo v pôvodnom znení. Posunulo iba účinnosť na marec.


Pozn.:

Voľby starostu v Bunkovciach sú neplatné
4. februára (TASR) – Ústavný súd SR dnes vyhlásil voľby starostu obce Bunkovce v okrese Sobrance z novembra minulého roku za neplatné. Voľby starostu sa tam tak budú musieť zopakovať.

JUSTÍCIA: Odborári trvajú na štrajku aj po stretnutí s ministrom spravodlivosti
5. februára (TASR) - Slovenské súdy ochromí v polovici februára na jeden deň štrajk justičných úradníkov. Odvrátiť sa ho nepodarilo na dnešnom stretnutí ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) s predstaviteľmi justičných odborov.

UKR: Referendum je neplatné, účasť dosiahla len 21,41 percenta
8. feburuára (TASR) - Referendum o rodine, ktoré iniciovala Alianca za rodinu, je neplatné. K hlasovacím urnám prišlo len 21,41 percenta oprávnených voličov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov hlasovania, ktoré dnes zverejnila Ústredná komisia pre referendum (UKR). Na platnosť plebiscitu je potrebné, aby prišla hlasovať nadpolovičná väčšina všetkých oprávnených voličov.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk