20.4.2015
ID: 2860upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Súkromné rádiá musia od budúceho roka vyčleniť najmenej 20 percent a od roku 2017 najmenej 25 percent vysielacieho času mesačne pre slovenskú tvorbu. V prípade verejnoprávneho rozhlasu to bude minimálne 35 percent. Z toho aspoň jednu pätinu majú tvoriť pesničky maximálne dva roky staré. S takýmito podielmi prichádza novela zákona o vysielaní a retransmisii, ktorú už ministerstvo kultúry (MK) predložilo do pripomienkového konania.

VLÁDA

Rozhodla o posilnení ochrany detí a tradičnej rodiny
15. apríla (TASR) - Zlepšiť podmienky ochrany detí a zvýšiť význam stabilného prostredia rodiny tvorenej otcom a matkou. To sú hlavné ciele novely zákona o rodine, ktorú dnes schválila vláda SR.

Odsúhlasila balík zmien v školských zákonoch
15. apríla (TASR) - Vláda dnes na svojom zasadnutí prerokovala a odsúhlasila viacero zmien v školských zákonoch, ktoré pripravilo ministerstvo školstva. Upraviť sa má napríklad získavanie kreditov u učiteľov. Zmení sa aj termín zápisu žiakov do prvého ročníka základnej školy.

Uvoľnila štvrť milióna eur na ústredné oslavy konca 2. svetovej vojny
15. apríla (TASR) - Organizácia ústredných osláv 70. výročia konca druhej svetovej vojny si vyžiada celkové náklady vo výške štvrť milióna eur. O uvoľnení finančných prostriedkov rozhodla na svojom dnešnom zasadnutí vláda.

Slovensko sa stane signatárom dohovoru zakazujúcom kazetovú muníciu
15. apríla (TASR) - Vláda dnes súhlasila s pristúpením Slovenska k medzinárodnému dohovoru, ktorý zakazuje používanie kazetovej munície. Prístupový proces naštartovala minulý rok. Súhlasiť s ním musí ešte parlament a podpísať prezident SR Andrej Kiska.

Vyčlenila pomoc pre samosprávy postihnuté mimoriadnymi udalosťami
15. apríla (TASR) – Viaceré slovenské samosprávy dostanú finančnú výpomoc v súvislosti s mimoriadnymi živelnými udalosťami, ktorým museli čeliť. O uvoľnení sumy v celkovej výške 177.617 eur dnes rozhodla vláda.

Na rozšírenie kapacít MŠ žiadajú mestá a obce takmer 36 miliónov eur
15. apríla (TASR) – Záujem o rozšírenie kapacít materských škôl (MŠ) má celkovo 426 zriaďovateľov, ktorí od ministerstva školstva žiadajú spolu 35.761.958,91 eura. Rezort školstva na viac miest v škôlkach vyčlenil pre tento rok približne 10 miliónov eur. Mestá a obce mohli žiadosti o dotácie posielať do 25. februára. Najviac ich prišlo zo Žilinského a Prešovského kraja (65), najmenej z Trnavského kraja (39). Vyplýva to z predbežnej informácie o žiadostiach o poskytnutie dotácie, ktorú dnes vláda vzala na vedomie.

Samospráva sa v pozícii stavebných úradov v mnohých prípadoch neosvedčila
15. apríla (TASR) - Územná samospráva sa pri nehnuteľných národných kultúrnych pamiatkach (NKP) v pozícii stavebných úradov mnohokrát neosvedčila. Konštatuje to Ministerstvo kultúry (MK) SR v aktualizovanej koncepcii ochrany pamiatkového fondu, ktorú dnes schválila vláda.


NÁRODNÁ RADA

Opozícia chce sprísniť majetkové priznania, spojilo sa päť strán
13. apríla (TASR) - Majetkové priznania verejných funkcionárov by sa mali sprísniť, verejnosť tak má získať lepší prehľad o ľuďoch, ktorí riadia túto krajinu. To je podstata návrhu novely ústavného zákona o konflikte záujmov, ktorý na májovú schôdzu Národnej rady (NR) SR predkladá päť opozičných strán Most-Híd, OĽaNO, SaS, KDH a Sieť. Návrh sa takto dostáva do pléna už tretíkrát.

Poslanci začali rokovať o problémoch malých veriteľov veľkých firiem
15. apríla (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR začali mimoriadne rokovať o problémoch súvisiacich s reštrukturalizáciou firiem na Slovensku. Šéf parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) otvoril 49. schôdzu parlamentu, ktorá je reakciou aj na situáciu veriteľov stavebnej spoločnosti Váhostav-SK.

MK SR: Novela zavedie legislatívne určené kvóty pre slovenskú hudbu
16. apríla (TASR) - Súkromné rádiá musia od budúceho roka vyčleniť najmenej 20 percent a od roku 2017 najmenej 25 percent vysielacieho času mesačne pre slovenskú tvorbu. V prípade verejnoprávneho rozhlasu to bude minimálne 35 percent. Z toho aspoň jednu pätinu majú tvoriť pesničky maximálne dva roky staré. S takýmito podielmi prichádza novela zákona o vysielaní a retransmisii, ktorú už ministerstvo kultúry (MK) predložilo do pripomienkového konania.

Smer zatiaľ o Figeľovi nerozhodne,v utorok prídu na rad reštrukturalizácie
17. apríla (TASR) – Parlament dnes o odvolaní šéfa KDH Jána Figeľa z postu podpredsedu Národnej rady SR nerozhodne. Ak by aj stihli vystúpiť všetci rečníci prihlásení do rozpravy, hlasovať sa dnes nebude. Oznámil to predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) po rokovaní poslaneckého grémia. Poslanci sa tiež dohodli, že rokovať budú dnes len do 14.00 h. Do lavíc sa vrátia v utorok 21. apríla ráno o 9.00 h. Ak by dnes nestihli uzavrieť rokovanie o Figeľovi, nie je jasné, kedy sa k nemu vrátia. V utorok totiž budú diskutovať o tom, či prijať zmeny v reštrukturalizáciách firiem v zrýchlenom režime. Kedy bude plénum rozhodovať o Figeľovom osude na poste podpredsedu parlamentu, by sa mali poslanci dohodnúť v utorok.


Pozn.:

Predsedníčka Súdnej rady vyhlásila voľby kandidátov Všeobecného súdu EÚ
16. apríla (TASR) – Slovensko bude hľadať nových zástupcov na Všeobecnom súde Európskej únie v Luxemburgu. Voľby kandidátov vyhlásila predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková. Uskutočnia sa 28. mája.

MK SR: Nový autorský zákon zníži poplatky za mobily či tablety
18. apríla (TASR) – Nový autorský zákon zníži poplatok za mobilné telefóny a tablety, ktoré sa odvádzajú ako náhrada odmeny za použitie diela, teda napríklad kníh, filmov či hudby. Za tieto zariadenia sa v súčasnosti platí náhrada odmeny vo výške troch percent z ich dovoznej ceny. Podľa návrhu, ktorý v stredu (15.4.) schválila vláda, to má byť v prípade mobilov 0,7 percenta a pri tabletoch 0,6 percenta z dovoznej alebo predajnej ceny. "Týmto sa zohľadňuje aj ich využívanie na iné účely ako len na kopírovanie chránených obsahov," uviedol generálny riaditeľ sekcie autorského práva ministerstva kultúry Anton Škreko.

T. BOREC: Slovensko nepostaví novú väznicu, pomôžu rekonštrukcie a náramky
19. apríla (TASR) - Problém preplnených väzníc nateraz Slovensko nebude riešiť výstavbou ďalšej. Oznámil to minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD). Nedostatočné kapacity ústavov bude zvyšovať ich rekonštrukciou. Pomôcť má i zavedenie elektronických monitorovacích náramkov.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk