28.4.2015
ID: 2870upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Predsedovia parlamentov Slovenska, Holandského kráľovstva a Malty podpísali v Ríme deklaráciu o spolupráci pri podpore a naplnení parlamentnej dimenzie predsedníctva Európskej rady v období 1. 1. 2016 - 30. 6. 2017. Trojica krajín začne postupne na budúci rok predsedať Európskej rade

Vláda

Minister hospodárstva P. Pavlis odstupuje z funkcie 
21. apríla (TASR) - Minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD) odstupuje zo svojej funkcie. Informovala o tom jeho hovorkyňa Miriam Žiaková. Stalo sa tak podľa nej po dnešnom rozhovore s predsedom vlády Robertom Ficom (Smer-SD).

Cesty vo VO Javorina sa do ukončenia reštitúcií nebudú predávať
22. apríla (TASR) - Ministerstvo obrany bude mať na území bývalého Vojenského obvodu (VO) Javorina zakázané predávať cesty a komunikácie až do ukončenia reštitúcií. Počíta s tým novela zákona o vojenských obvodoch z dielne parlamentného pôdohospodárskeho výboru. Vláda dnes vyslovila s touto právnou úpravou súhlas.

Premiér Robert Fico sa zúčastní mimoriadneho summitu EÚ k migrantom
22. apríla (TASR) - Premiér Robert Fico povedie slovenskú delegáciu na štvrtkovom (23.4.) mimoriadnom summite Európskej únii v Bruseli. Na dnešnom rokovaní to schválila vláda.

Schválila výmenu na čele Úradu na ochranu osobných údajov
22. apríla (TASR) – Úrad na ochranu osobných údajov bude mať nové vedenie. Vláda dnes zobrala na vedomie, že sa doterajšia predsedníčka Eleonóra Kročianová vzdala funkcie. Na úrade skončila už 13. februára.


NÁRODNÁ RADA

Poslanci prerokujú zmeny v reštrukturalizáciách firiem v skrátenom režime
21. apríla (TASR) - Parlament bude o novele Obchodného zákonníka, ktorá má stanoviť nové pravidlá reštrukturalizácií firiem, rokovať v skrátenom režime. Návrh vlády SR na zrýchlený proces odobrilo dnes 104 zo 123 prítomných poslancov. V praxi to znamená, že legislatíva môže byť kompletne schválená počas niekoľkých hodín.

Váhostav-SK sa môže vzdať akcií v prospech veriteľov, odobrili poslanci
23. apríla (TASR) – Stavebná spoločnosť Váhostav-SK, ktorá je v súčasnosti v reštrukturalizácii, sa môže vzdať 49 % svojich nezaťažených akcií v prospech nezabezpečených veriteľov. Teda malých firiem a živnostníkov, aby sa aj takýmto spôsobom uspokojili ich pohľadávky voči firme. Možnosť výmeny dlhu za akcie prináša vládna novela Obchodného zákonníka, ktorú dnes parlament definitívne odobril.

Minister V. Čislák zostáva vo funkcii, opozícia ho neodvolala
24. apríla (TASR) - Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD), ktorý dnes na pôde Národnej rady SR čelil opozičnému pokusu o odvolanie, zostáva vo funkcii. Za jeho zosadenie z vládneho postu pre údajné zahladzovanie káuz hlasovalo len 37 členov snemovne zo 110 prítomných.

OĽaNO chce zjednodušiť vstup nových strán do parlamentu
25. apríla (TASR) - Zrušiť financovanie politických strán a hnutí zo štátneho rozpočtu a cez nový finančný limit pre vedenie politickej kampane zjednodušiť vstup nových politických strán do parlamentu. Aj to sú ciele návrhu novely zákona o politických stranách, ktorú na májovú schôdzu NR SR predložili poslanci z hnutia OĽaNO.

OĽaNO chce posilniť postavenie policajného prezidenta
26. apríla (TASR) - Hnutie OĽaNO chce posilniť postavenie a právomoci prezidenta Policajného zboru. Navrhuje to v novele zákona o Policajnom zbore. Policajný prezident by mal získať silnejšie postavenie a viac kompetencií na úkor ministra vnútra. Zmeny majú podľa OĽaNO minimalizovať politickú kontrolu nad Policajným zborom a jeho prezidentom. Hnutie trvá na tom, že polícia má byť nezávislá.


Pozn.:

Parlamenty Slovenska, Holandska a Malty uzavreli dohodu kvôli predsedníctvu v EÚ
20. apríla (TASR) - Predsedovia parlamentov Slovenska, Holandského kráľovstva a Malty podpísali dnes v Ríme deklaráciu o spolupráci pri podpore a naplnení parlamentnej dimenzie predsedníctva Európskej rady v období 1. 1. 2016 - 30. 6. 2017. Trojica krajín začne postupne na budúci rok predsedať Európskej rade.

Lídri EÚ strojnásobili financovanie záchranných operácií na mori, prispeje aj SR
23. apríla (TASR) - Predseda Európskej rady Donald Tusk po skončení dnešného mimoriadneho summitu EÚ o migrácii oznámil, že vedúci predstavitelia EÚ sa dohodli na strojnásobení financovania námorných operácií pre pátranie po utečencoch a ich záchranu. Slovenský premiér Robert Fico uviedol, že ani SR nezostane stranou, pokiaľ pôjde o financovanie týchto operácií.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk