11.5.2015
ID: 2884upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ministerstvo spravodlivosti by malo od septembra zodpovedať za generálnu kompetenciu tvorby a realizácie štátnej politiky v oblasti ľudských práv. Vyplýva to z novely kompetenčného zákona, ktorú poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.

VLÁDA

Slovensko poskytlo vlani rozvojovú pomoc za vyše 61 miliónov eur
6. mája (TASR) - Slovensko poskytlo vlani oficiálnu rozvojovú pomoc (ODA) za 61.288.452 eur, čo predstavuje 0,084-percentný podiel na hrubom národnom dôchodku (HND).


NÁRODNÁ RADA

Prísnejší predaj expanzných zbraní je v druhom čítaní
5. mája (TASR) – Sprísnenie predaja expanzných zbraní má podporu pléna NR SR. Poslanci dnes posunuli do druhého čítania vládny návrh novely zákona o strelných zbraniach a strelive, ktorý prináša podmienku registrácie nadobudnutých expanzných zbraní na polícii a opätovný zákaz ich predaja na diaľku. O právnej norme rokuje parlament v skrátenom konaní.

Nové pravidlá kultúrno-osvetovej činnosti sú v druhom čítaní
5. mája (TASR) – Nové pravidlá kultúrno-osvetovej činnosti majú podporu pléna. Poslanci NR SR dnes posunuli do druhého čítania nový zákon z rezortu kultúry, ktorý zruší súčasne platný legislatívny predpis o osvetovej činnosti.

Poslanci otvorili autorský zákon, pomôcť má autorom aj verejnosti
5. mája (TASR) - Zaviesť mnohé zaujímavé novinky je cieľom nového autorského zákona z dielne ministerstva kultúry, o ktorom v závere prvého rokovacieho dňa 51. schôdze NR SR diskutovali poslanci. Legislatívna norma, ktorú minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) považuje za kľúčovú pre šírenie kultúry, vzdelania a vedy, sa dnes na pôde NR SR dostala do druhého čítania.

Trvalo vyviezť historický knižničný dokument do zahraničia bude zakázané
6. mája (TASR) - Trvalo vyviezť historický knižničný dokument alebo historický knižničný fond do zahraničia nebude od júla možné. Zamedzí tomu nový zákon o knižniciach, ktorý dnes 80 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Nový zákon má pomôcť pri znižovaní rizika závažných priemyselných havárií
6. mája (TASR) - Predchádzanie vzniku závažných priemyselných havárií s prítomnosťou nebezpečných látok a obmedzenie následkov takýchto havárií na zdravie ľudí, životné prostredie a majetok. To je cieľom nového zákona o prevencii závažných priemyselných havárií, ktorý dnes 86 hlasmi schválili poslanci NR SR. Právna norma prináša od augusta povinnosti pre prevádzkovateľov dotknutých podnikov tak, aby sa zabezpečila prevencia a minimalizovali sa následky havárie.

Presun oblasti ľudských práv na ministerstvo spravodlivosti je v 2. čítaní
6. mája (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti by malo od septembra zodpovedať za generálnu kompetenciu tvorby a realizácie štátnej politiky v oblasti ľudských práv. Vyplýva to z novely kompetenčného zákona, ktorú dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.

M. Kadúc a E. Pfundtner chcú daňovo zvýhodniť darcov krvi
7. mája (TASR) - Darcovia krvi by mali mať možnosť znížiť si základ dane o symbolických 33 eur za každú účasť na darovaní krvi, najviac však v rozsahu troch účastí v priebehu jedného kalendárneho roka, teda maximálne 99 eur. Navrhujú to poslanci Národnej rady SR Miroslav Kadúc (OĽaNO) a Edita Pfundtner (Most-Híd) v návrhu novely zákona o dani z príjmov, ktorý má aj takouto cestou zvýšiť počet darcov krvi. Ako tvrdia, štát darcov krvi prehliada.


PREZIDENT

Poveril P. Kažimíra vedením rezortu hospodárstva
6. mája (TASR) - Ministerstvo hospodárstva povedie po Pavlovi Pavlisovi (Smer-SD) podpredseda vlády a šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD). Dnes ho tým poveril prezident SR Andrej Kiska. Hlava štátu zároveň prijala abdikáciu doterajšieho ministra Pavlisa.


Pozn.:

SÚDNA RADA: Prijala štyri návrhy na sudcov Všeobecného súdu Európskej únie
7. mája (TASR) – O dve sudcovské miesta na Všeobecnom súde Európskej únie v Luxemburgu bude súperiť zrejme dvojnásobné množstvo záujemcov. Súdnej rade boli do dnešného dňa doručené štyri návrhy na kandidátov.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk