1.6.2015
ID: 2906upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Na novostavbách alebo na obnovených existujúcich stavbách pribudnú umelecké diela. Počíta s tým nový stavebný zákon, ktorý schválila vláda.

VLÁDA

Deti do 15 rokov budú musieť nosiť na zjazdovkách prilbu
27. mája (TASR) - Lyžiari a snoubordisti mladší ako 15 rokov budú musieť na zjazdovke nosiť ochrannú prilbu. Túto povinnosť zavádza novela zákona o Horskej záchrannej službe (HZS), ktorú dnes schválila vláda. Podľa ministerstva vnútra sa tým prispeje k zníženiu úrazovosti a zvýšeniu bezpečnosti na lyžiarskych tratiach.

V rádiách sa bude hrať viac slovenskej hudby
27. mája (TASR) - Súkromné rádiá budú musieť od apríla budúceho roka vyčleniť najmenej 20 percent a od roku 2017 najmenej 25 percent vysielacieho času mesačne pre slovenskú tvorbu. V prípade verejnoprávneho rozhlasu to bude najskôr 30 a potom minimálne 35 percent. Takýto podiel má dosiahnuť na každom zo svojich okruhov.

Na stavbách sa budú umiestňovať aj umelecké diela
27. mája (TASR) - Na novostavbách alebo na obnovených existujúcich stavbách pribudnú umelecké diela. Počíta s tým nový stavebný zákon, ktorý dnes schválila vláda.

Schválila tretiu Správu o postavení a právach národnostných menšín v SR
27. mája (TASR) – Úrad vlády (ÚV) SR v roku 2014 neprijal ani jeden podnet upozorňujúci na podozrenie z porušenia zákona o používaní jazykov národnostných menšín. Konštatuje to Správa o postavení a právach príslušníkov národnostných menšín za rok 2014, ktorú dnes schválila vláda SR.

S Ruskom sa bude rokovať o finančnom vyrovnaní za Cyklotrónové centrum
27. mája (TASR) - Finančné vyrovnanie namiesto technologického zariadenia Cyklotrónového centra (CC) SR. Taký je návrh ďalších krokov, ktoré dnes zobrala vláda na vedomie, pre definitívne vyriešenie tohto projektu, o ktorom sa rozhodlo ešte v roku 1996.

ÚV SR: Vláda schválila Správu o postavení a právach príslušníkov národnostných menšín za rok 2014
27. mája (TASR) - Vláda Slovenskej republiky na svojom dnešnom rokovaní schválila Správu splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny o postavení a právach príslušníkov národnostných menšín za rok 2014, ktorú na zasadnutí vlády predkladal vedúci Úradu vlády SR Igor Federič.


NÁRODNÁ RADA

Nezávislým kandidátom sa dvere do parlamentu neotvoria
26. mája (TASR) - Voliči si v parlamentných voľbách budú naďalej vyberať len spomedzi kandidátok politických strán. Nezávislí kandidáti možnosť uchádzať sa o ich priazeň nedostanú. Plénum dnes totiž nepodporilo návrh zákona o hospodárení nezávislých poslancov NR SR a financovaní ich činnosti od členov klubu OĽaNO, ktorí chceli takouto cestou umožniť kandidatúru aj nezávislým kandidátom.

Pracovné dohody budú mať naďalej výnimku pri zverejňovaní v CRZ
26. mája (TASR) - Dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru budú mať aj naďalej výnimku a nemusia byť povinne zverejňované v Centrálnom registri zmlúv (CRZ). Plénum Národnej rady SR dnes totiž nepodporilo novelu infozákona od poslancov SaS, ktorí chceli takúto výnimku zrušiť.

Prenosné ŠPZ a jednotné poplatky pri prvom zápise auta nebudú
26. mája (TASR) - Možnosť prenosu tabuľky s evidenčným číslom vozidla (ŠPZ) zo starého auta toho istého majiteľa na jeho nové motorové vozidlo sa zavádzať nebude. Plénum NR SR dnes nepodporilo novelu zákona o cestnej premávke od poslancov zo SaS Jany Kiššovej a Ľubomíra Galka.

Prednostná návšteva u lekára za poplatok sa obnovovať nebude
26. mája (TASR) - Možnosť prednostného objednávania u lekára za poplatok sa opätovne zavádzať nebude. Plénum Národnej rady SR dnes nepodporilo návrh novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti od Miroslava Kadúca (OĽaNO) a Juraja Drobu (SaS), ktorí chceli také objednávanie opäť zaviesť.

Policajný prezident nebude mať posilnené kompetencie
26. mája (TASR) - Policajný prezident nebude mať posilnené právomoci. Plénum dnes nepodporilo návrh novely zákona o Policajnom zbore od hnutia OĽaNO, ktoré presadzovalo silnejšie postavenie a viac kompetencií šéfa policajtov na úkor ministra vnútra.

Gastrolístky sa nezrušia, dvojica opozičných poslancov v pléne neuspela
26. mája (TASR) - Gastrolístky sa na Slovensku nezrušia. Dvojica poslancov Národnej rady (NR) SR Juraj Droba (SaS) a Miroslav Kadúc (OĽaNO) totiž pri dnešnom hlasovaní v parlamente neuspeli so svojím návrhom novely Zákonníka práce. Ňou chceli zrušiť gastrolístky, keď podľa nich predstavujú zvýšené výdavky pre zamestnávateľov a reštaurácie. Plénum ale novelu neposunulo do druhého čítania.

Rodičia nedostanú príspevok na dieťa, ktoré nevzali do škôlky
26. mája (TASR) - Rodičia nebudú dostávať príspevok na dieťa staršie ako tri roky, ktoré nevzali do materskej školy. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž dnes neodsúhlasili novelu zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa, ktorá by takúto novinku zaviedla. Novelu plénu predložila skupina poslancov z hnutia OĽaNO.

Volebné právo od 16 rokov sa zavádzať nebude
26. mája (TASR) - Právo voliť bude naďalej priznávané až od 18. roku života. Poslanec NR SR Jozef Viskupič (OĽaNO) dnes neuspel s návrhom novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva, v ktorom chcel právo voliť priznávať už 16-ročným. Člen Obyčajných je totiž presvedčený, že títo mladí ľudia sú už dostatočne vyspelí.

Nové strany nebudú mať zjednodušený vstup do parlamentu
26. mája (TASR) - Nové strany nebudú mať zjednodušený vstup do parlamentu. Poslanci NR SR dnes nepodporili návrh novely zákona o politických stranách, ktorú predložili poslanci z hnutia OĽaNO.

Policajti nebudú zabavovať páchateľovi veci až do zaplatenia pokuty
27. mája (TASR) – Policajti napokon nezískajú kompetenciu zabaviť páchateľovi veci, kým nezaplatí pokutu. Parlament dnes neschválil novelu zákona o priestupkoch, ktorou chcel Alojz Hlina (KDH) zabrániť neplateniu pokút za priestupky. Poslanci novelu zastavili až v druhom čítaní.


PREZIDENT

Služby na matrikách budú od októbra elektronické
28. mája (TASR) - Služby na matrikách budú od októbra elektronické. Počíta s tým novela zákona o matrikách z dielne ministerstva vnútra, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Na Slovensku vznikne od júla register všetkých adries
28. mája (TASR) - Štát bude mať od júla pohromade presné údaje o všetkých adresách v krajine. Zhromaždí ich v registri, ktorý vznikne na základe zákona o registri adries z dielne ministerstva vnútra. Právnej norme dal zelenú prezident SR Andrej Kiska. Vytvorenie registra súvisí so zavádzaním elektronických služieb na Slovensku.

Nový zákon má pomôcť pri znižovaní rizika priemyselných havárií
28. mája (TASR) - Predchádzanie vzniku závažných priemyselných havárií s prítomnosťou nebezpečných látok a obmedzenie následkov takýchto havárií na zdravie ľudí, životné prostredie a majetok. To je cieľom nového zákona o prevencii závažných priemyselných havárií, ktorý podpísal prezident SR Andrej Kiska. Právna norma prináša od augusta povinnosti pre prevádzkovateľov dotknutých podnikov tak, aby sa zabezpečila prevencia a minimalizovali sa následky havárie.

Predaj expanzných zbraní sa sprísni, cez internet možný nebude
28. mája (TASR) – Predaj expanzných zbraní (upravené na slepé strelivo) bude od júla podliehať prísnejším pravidlám. Vyplýva to z vládnej novely zákona o strelných zbraniach a strelive, ktorú odobril prezident SR Andrej Kiska. Právna norma prináša podmienku registrácie nadobudnutých expanzných zbraní na polícii a opätovný zákaz ich predaja na diaľku (cez internet).

Trvalo vyviezť historický knižničný dokument bude zakázané
28. mája (TASR) - Trvalo vyviezť historický knižničný dokument alebo historický knižničný fond do zahraničia nebude od júla možné. Zamedzí tomu nový zákon o knižniciach, ktorý podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Medailisti z olympijských športov dostanú štátnu dávku k dôchodku
28. mája (TASR) - Reprezentanti, ktorí získali medailu v olympijskom športe a ich dôchodok nedosahuje požadovanú výšku, budú mať nárok na štátny príspevok k dôchodku. Peniaze im zabezpečí zákon o príspevku športovému reprezentantovi z dielne Otta Brixiho, Antona Martvoňa, Dušana Čaploviča a Dušana Galisa (všetci Smer-SD), ktorý podpísal prezident SR Andrej Kiska.

V obvode Javorina sa do ukončenia reštitúcií nebudú predávať cesty
28. mája (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR nebude môcť na území bývalého Vojenského obvodu (VO) Javorina predávať cesty a komunikácie až do ukončenia reštitúcií. Vyplýva to z novely, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.


Pozn.:

Generálna prokuratúra dostane dátovú sieť za takmer 2,5 milióna eur
27. mája (TASR) – Virtuálnu privátnu dátovú komunikačnú sieť (VPN) pre Generálnu prokuratúru SR za 2,484 milióna eur vrátane DPH vybuduje spoločnosť Slovanet, a.s. Oznámenie o výsledku verejného obstarávania zverejnil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) na svojej internetovej stránke.

Ombudsmanka chce skúmať bezbariérovosť na úradoch aj s pomocou verejnosti
27. mája (TASR) - Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová chce v rámci svojich priorít v roku 2015 skúmať bezbariérové podmienky pre osoby s telesným, sluchovým alebo zrakovým postihnutím na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny. Obracia sa na ľudí s výzvou, aby jej poskytli postrehy a skúsenosti s bariérami na úradoch.

ÚS: Nevyhovel návrhu opozície o protiústavnosti zákona o hmotnej núdzi
27. mája (TASR) - Ústavný súd SR dnes nevyhovel návrhu skupiny 30 opozičných poslancov Národnej rady SR, aby vyhlásil za protiústavné napadnuté ustanovenia zákona o pomoci v hmotnej núdzi.

Európska komisia zverejnila kvóty pre azylantov; pre SR je to 785 osôb
27. mája (TASR) - Slovenská republika by mala na svojom území do dvoch rokov prijať 785 občanov Sýrie a Eritrey. A to podľa kľúča Európskej komisie (EK), ktorá dnes vyzvala členské štáty EÚ, aby sa do dvoch rokov spoločne postarali o 40.000 žiadateľov o azyl pôvodom zo Sýrie a Eritrey, ktorí sa nachádzajú na území Talianska a Grécka.

Súdna rada zvolila kandidátov na sudcu Všeobecného súdu EÚ
28. mája (TASR) – Súdna rada Slovenskej republiky na dnešnom zasadnutí zvolila Juraja Schwarcza za kandidáta na sudcu Všeobecného súdu Európskej únie a Máriu Patakyovú za kandidátku na sudcu Všeobecného súdu Európskej únie – dodatočný sudca. TASR o tom informovala Kancelária Súdnej rady SR. Kandidátov musí teraz posúdiť vláda.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk