22.6.2015
ID: 2942upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Spotrebiteľské spory bude možné v budúcnosti riešiť alternatívne, pomocou mediácie. Postarať sa o to má novela zákona o mediácii, ktorú predložilo do medzirezortného pripomienkového konania ministerstvo spravodlivosti.

VLÁDA

Prijala Koncepciu Kybernetickej bezpečnosti Slovenska na roky 2015 - 2020
17. júna (TASR) – Najvážnejším problémom kybernetickej bezpečnosti Slovenska je, že táto oblasť stále nie je upravená v platnej legislatíve. Skonštatoval to vedúci Úradu vlády SR Igor Federič v návrhu Koncepcie kybernetickej bezpečnosti Slovenskej republiky na roky 2015 až 2020, ktorú dnes schválila vláda.

Summitu EÚ, na ktorom sa zúčastní premiér Fico, bude dominovať migrácia
17. júna (TASR) - Téma migrácie má dominovať budúcotýždňovému summitu Európskej únie, ktorý sa uskutoční 25. až 26. júna v Bruseli. Slovensko na ňom bude zastupovať premiér Robert Fico. Návrh účasti slovenskej delegácie dnes odsúhlasila vláda.


NÁRODNÁ RADA

P. Osuský neuspel, finančné limity na kampaň a moratórium sa rušiť nebudú
16. júna (TASR) – Volebná kampaň bude mať aj naďalej finančné limity a nezruší sa ani 48-hodinové volebné moratórium. Plénum NR SR dnes totiž nepodporilo návrh novely zákona o volebnej kampani z dielne Petra Osuského (SaS), ktorý chcel tiež umožniť zverejňovanie výsledkov volebných prieskumov až do volebného dňa. Počas volebného dňa však malo byť zverejňovanie zakázané rovnako ako vedenie kampane.

Povinná zdravotná výchova na školách sa zavádzať nebude
16. júna (TASR) - Povinný predmet zdravotná výchova na základných a stredných školách s možnosťou jeho vyučovania už v materských školách primerane veku a schopnostiam dieťaťa sa zavádzať nebude. Plénum NR SR dnes nepodporilo návrh novely školského zákona od poslankyne Evy Horváthovej (OĽaNO), podľa ktorej vyučovanie zdravotnej výchovy kladie dôraz na preventívne a výchovné opatrenia voči vzniku chronických neprenosných ochorení.

Zamestnávatelia nebudú môcť osobne vykonávať zdravotnú službu
16. júna (TASR) - Odborne spôsobilí zamestnávatelia nebudú mať možnosť osobne vykonávať pracovnú zdravotnú službu. Poslanci NR SR dnes neschválili návrh novely zákona o ochrane a rozvoji verejného zdravia, ktorú predložili poslanci SDKÚ-DS a Eugen Jurzyca (SaS).

E. Horváthová neuspela, jej regulácia školských bufetov neprešla
16. júna (TASR) - Zvýšenie kvality stravovania detí a žiakov v školách a školských zariadeniach podľa návodu poslankyne Evy Horváthovej (OĽaNO) nebude. Plénum NR SR dnes neposunulo do druhého čítania jej novelu školského zákona, ktorou chcela po neúspešnom pokuse Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD) opäť regulovať sortiment bufetov. Horváthová presadzovala, aby zdravé doplnkové jedlá v bufetoch a automatoch tvorili najmenej dve tretiny z celkového sortimentu ponuky.

Povinné prilby na zjazdovkách pre deti do 15 rokov sú v druhom čítaní
18. júna (TASR) - Lyžiari a snoubordisti mladší ako 15 rokov zrejme budú musieť na zjazdovke nosiť ochrannú prilbu. Túto povinnosť má zaviesť novela zákona o Horskej záchrannej službe (HZS), ktorú dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania. Podľa ministerstva vnútra sa tým prispeje k zníženiu úrazovosti a zvýšeniu bezpečnosti na lyžiarskych tratiach.

Pôrodné asistentky nedostanú nové právomoci
18. júna (TASR) - Pôrodné asistentky v samostatnej praxi naďalej nebudú môcť poskytovať predpôrodnú a popôrodnú starostlivosť. Parlament dnes totiž odmietol novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti od Daniela Lipšica (nezaradený). Opozičný poslanec navrhoval, aby asistentky mohli túto starostlivosť poskytovať a mali ju hradenú z verejného zdravotného poistenia.

Parlament nebude môcť odvolať špeciálneho prokurátora, ak zlyháva
18. júna (TASR) - Parlament nedostane právo odvolať špeciálneho prokurátora z funkcie, ak opakovane zlyháva pri plnení jeho základných povinností, ktoré mu vyplývajú zo zákonov. Plénum NR SR totiž odmietlo novelu zákona o prokuratúre z dielne opozičných poslancov Daniela Lipšica (nezaradený), Richarda Vašečku (OĽaNO) a Ľubomíra Galka (SaS).

Rodičia postihnutých detí zo súkromných škôlok príspevok na auto nedostanú
18. júna (TASR) - Rodičia zdravotne ťažko postihnutých detí v predškolskom veku, ktoré navštevujú súkromné škôlky alebo ich predškolskú výchovu zabezpečuje iná osoba než jeho zákonný zástupca, nedostanú príspevok na kúpu osobného auta. Parlament dnes totiž odmietol novelu zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia z dielne Daniela Lipšica (nezaradený).

Zákaz fajčenia v aute, ak sa vezie aj osoba mladšia ako 18 rokov,neprešiel
18. júna (TASR) - Zákaz fajčenia v aute, ak sa v ňom vezie aj osoba mladšia ako 18 rokov, neprešiel. Parlament dnes totiž odmietol návrh novely zákona o ochrane nefajčiarov z dielne poslancov OĽaNO Evy Horváthovej, Igora Matoviča a Miroslava Kadúca.

Videozáznamy z výborov sa zatiaľ vyhotovovať nebudú
19. júna (TASR) - Národná rada SR aj naďalej nebude vyhotovovať videozáznamy z rokovaní parlamentných výborov. Plénum NR SR dnes nepodporilo novelu rokovacieho poriadku od poslancov OĽaNO Igora Hraška a Jozefa Viskupiča, ktorí chceli tieto záznamy nielen vyhotovovať, ale aj archivovať aspoň jeden rok.

Poslanci verejným funkcionárom advokátsku prax nezakázali
19. júna (TASR) - Verejní funkcionári budú môcť aj naďalej vykonávať advokátsku prax. Zámer KDH zakázať im takúto činnosť až na niektoré výnimky dnes v pléne neprešiel.

Čakacie zoznamy na všetky plánované hospitalizácie od V. Novotného neprešli
19. júna (TASR) - Povinnosť zdravotných poisťovní (ZP) viesť čakacie zoznamy na všetky chirurgické operačné a plánované hospitalizácie, teda nielen pre tri okruhy diagnóz, sa zavádzať nebude. Plénum Národnej rady SR dnes nepodporilo návrh novely zákona o ZP, ktorý predložil poslanec Viliam Novotný (nezaradený). Právna norma mala zlepšiť definovanie nároku poistenca v oblasti plánovanej zdravotnej starostlivosti.


PREZIDENT

Podpísal nové kódexy, ktoré zmenia pravidlá na súdoch
16. júna (TASR) – Pravidlá, na základe ktorých si občania a podnikatelia uplatňujú na súdoch ochranu svojich práv, sa od júla 2016 zmenia. Prezident SR Andrej Kiska podpísal rekodifikáciu civilného procesného práva, ktorá je obsiahnutá v trojici nových civilnoprávnych kódexov. Ide o Civilný sporový poriadok, Civilný mimosporový poriadok a Správny súdny poriadok, ktoré nahradia takmer 80-krát novelizovaný Občiansky súdny poriadok z roku 1963. TASR informoval Tlačový odbor Kancelárie prezidenta SR.


Pozn.:

MS SR: Zavádza mediáciu spotrebiteľských sporov, nemá ju hradiť spotrebiteľ
15. júna (TASR) – Spotrebiteľské spory bude možné v budúcnosti riešiť alternatívne, pomocou mediácie. Postarať sa o to má novela zákona o mediácii, ktorú predložilo do medzirezortného pripomienkového konania ministerstvo spravodlivosti.

EÚ odobrila reformný prístup týkajúci sa nariadenia o ochrane údajov
15. júna (TASR) - Členské štáty EÚ dnes odobrili všeobecný prístup k návrhu Európskej komisie o nariadení o ochrane údajov. K dohode o reforme v tejto oblasti dospeli ministri spravodlivosti na zasadnutí v Luxemburgu. Rada EÚ pre spravodlivosť schválila moderné a harmonizované pravidlá na ochranu údajov, ktoré majú zaistiť dostatočnú pripravenosť únie pre digitálny vek a sú krokom vpred pre dotvorenie jednotného digitálneho trhu EÚ.

D. ŠVECOVÁ: Sudcov neláka kariéra na Najvyššom súde
17. júna (TASR) – Pôsobenie na Najvyššom súde nie je pre sudcov dostatočne atraktívne. Skonštatovala to dnes jeho predsedníčka Daniela Švecová. Spolu s predsedníčkou Súdnej rady Janou Bajánkovou pripravujú návrh legislatívnych opatrení, ktoré by mali situáciu riešiť. Na Najvyššom súde aktuálne chýba sedem sudcov, keď z plánovaných 85 sudcovských miest je obsadených iba 78. Šéfka súdu priznala, že tieto miesta je problém obsadiť. Najvyšší súd podľa Švecovej navyše musí rátať s odchodom piatich sudcov z dôvodu ich dôchodkového veku. Ich odvolanie jej avizoval prezident SR Andrej Kiska.

ESĽP: Prevádzkovateľ internetového portálu je zodpovedný za diskusiu pod článkom
18. júna (TASR) – Prevádzkovateľ internetového portálu nesie zodpovednosť za vyjadrenie tretích osôb, ktoré sa zúčastnia diskusie pod článkom. To je odkaz Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), ktorý vyplynul z rozsudku vyneseného v kauze spravodajského portálu Delfi AS proti Estónsku.

ÚS SR eviduje vyše 120 prípadov extrémnych prieťahov v súdnom konaní
19. júna (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR evidoval v tomto roku najmenej 126 prípadov pretrvávajúcich tzv. extrémnych prieťahov v konaní, v ktorých konštatoval porušenie práv sťažovateľov. "Ide o konania, ktoré sa pred všeobecnými súdmi začali pred rokom 2000 a ktoré k 13. marcu 2015 neboli skončené. Je neprípustné, aby konania pred všeobecnými súdmi trvali 15 a viac rokov," uviedla predsedníčka ÚS Ivetta Macejková.

Schvaľovanie nového zákona o SIS sa predpokladá na jeseň
20. júna (TASR) - Návrh nového zákona o spravodajských službách prešiel procesom medzirezortného pripomienkového konania a po nedávnom rozhodnutí vlády Slovenskej republiky je pripravený na ďalší legislatívny proces jeho schvaľovania v Národnej rade Slovenskej republiky (NR SR). Schvaľovanie v parlamente sa predpokladá na jeseň.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk