7.7.2015
ID: 2954upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Firmy, ktoré sa uchádzajú o štátne zákazky vo verejných tendroch, budú zverejňovať svojich konečných beneficientov. Vytvorenie verejného registra konečných užívateľov výhod z firiem prináša novela zákona o verejnom obstarávaní. Právnu normu z dielne Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorú v parlamente prezentoval minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD), 80 hlasmi schválili poslanci.

VLÁDA

Slováci odsúdení v krajinách Ameriky si budú môcť odpykať svoj trest doma
1. júla (TASR) – Slovenskí občania odsúdení v zahraničí si budú môcť odpykať svoj trest v domovskej krajine. Zaručí im to takzvaný Managujský dohovor, ku ktorému Slovensko pristupuje. Súhlas s ním dnes schválila vláda.

Splnomocnencom pre predsedníctvo SR v Rade EÚ je Ivan Korčok
1. júla (TASR) - Novým splnomocnencom vlády pre predsedníctvo SR v Rade Európskej únie sa dnešným dňom stal Ivan Korčok. Návrh na jeho vymenovanie predložil šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák a kabinet s ním dnes súhlasil.

Peniaze určené na rekonštrukciu SNG sa presunú na iné projekty
1. júla (TASR) - Ministerstvo kultúry mení účel použitia kapitálových výdavkov v celkovej sume 3.580.747 eur z rozpočtových rokov 2013 a 2014. Dnes s tým súhlasila vláda.

Envirorezort prevezme zodpovednosť za likvidáciu dvoch envirozáťaží
1. júla (TASR) - Za likvidáciu dvoch starých environmentálnych záťaží - skládky kalov Hampoch v lokalite Pukanec a rušňového depa Cargo v Humennom, bude zodpovedné ministerstvo životného prostredia. Návrh na jeho určenie za povinnú osobu dnes odobrila vláda. To umožní na ich likvidáciu čerpať peniaze z eurofondov.

P. Pavlisa nahradí v Rade vlády SR pre protidrogovú politiku V. Hudák
1. júla (TASR) - Bývalého ministra hospodárstva Pavla Pavlisa nahradí v pozícii člena Rady vlády SR pre protidrogovú politiku jeho nástupca Vazil Hudák. Personálnu výmenu dnes odobrila vláda.

SR už má východiská pre prípravu programu predsedníckeho tria v EÚ
1. júla (TASR) - Slovensko vytvorí spolu s Holandskom a Maltou od 1. januára 2016 do 30. júna 2017 predsednícke trio a preberie zodpovednosť za manažovanie práce jednej z hlavných inštitúcií Európskej únie - Rady EÚ, ktorá v súčasnosti reprezentuje 28 členských štátov. V rámci tria bude Slovensko historicky prvýkrát predsedať Rade EÚ v druhom polroku 2016. V tejto súvislosti dnes vláda schválila východiská 18-mesačného programu nielen pre trio, ale aj pre Slovensko. V podstate ide o mandát od vlády pre ďalšie rokovania s Holandskom a Maltou a inštitúciami EÚ.

Počet ľudí s HIV na Slovensku rastie
1. júla (TASR) - Napriek tomu, že Slovensko naďalej spomedzi štátov Európskej únie patrí k tým s nízkym počtom prípadov HIV infekcie, ich počet rastie. Vlani sa od začiatku monitorovania v roku 1985 zaznamenalo najviac prípadov v jednom roku, a to 83. Vyplýva to zo správy o plnení Národného programu prevencie HIV/AIDS, ktorú dnes schválila vláda.

Štátne občianstvo SR vlani získalo 340 cudzincov
1. júla (TASR) - Vlani získalo štátne občianstvo SR 340 cudzincov zo 42 krajín a jeden bez štátnej príslušnosti. Presná polovica z toho boli ženy a muži. Išlo predovšetkým o štátnych občanov Ukrajiny (76), Srbska (66), Vietnamu (50) a Českej republiky (37). V 81 prípadoch bolo udelené tým, ktorí mali osvedčenie preukazujúce postavenie Slováka žijúceho v zahraničí, a to predovšetkým srbským (62) a ukrajinským (16) štátnym občanom. Vyplýva to zo správy Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ), ktorú dnes schválila vláda.

Zlepšia sa podmienky na vrátenie nezákonne vyvezených kultúrnych predmetov
1. júla (TASR) – Ľahší a účinnejší návrat nezákonne vyvezených kultúrnych predmetov umožní novela zákona, ktorú dnes schválila vláda.

Zlepšuje ochranu obetí násilia v členských štátoch EÚ
1. júla (TASR) – Už aj obete násilia na Slovensku by mali mať zaručenú lepšiu ochranu v ktoromkoľvek členskom štáte EÚ. Postarať sa má o tom zákon o európskom ochrannom príkaze v trestných veciach, ktorý dnes schválila vláda.

Plat väčšiny ústavných činiteľov zostane vo výške z roka 2011
1. júla (TASR) - Plat väčšiny ústavných činiteľov sa na budúci rok zvyšovať nebude. Vyplýva to z novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorú dnes schválila vláda. Predpokladá sa, že týmto usporí 3,06 milióna eur.


NÁRODNÁ RADA

Ak šmejdi robia prezentácie, zvolený priestor nemôže byť ich prevádzkou
30. júna (TASR) - Predajcovia tovaru, známi ako šmejdi, by to mali mať pri organizovaní svojich predajných akcií ťažšie. Poslanci Smeru-SD Anton Martvoň a Otto Brixi dnes totiž presadili pozmeňujúci návrh k novele zákona o hospodárskej mobilizácii.

Zriaďovateľ školy bude môcť s nomináciou na riaditeľa dvakrát nesúhlasiť 
30. júna (TASR) - Zriaďovateľ verejnej školy získa od septembra kompetenciu dvakrát nesúhlasiť s nomináciou rady školy na riaditeľa. Vyplýva to z novely školského zákona z dielne ministerstva školstva, ktorú dnes 82 hlasmi schválili poslanci NR SR.

Poslanci odobrili opatrenia proti segregácii žiakov v školách
30. júna (TASR) - Zámena špeciálnych výchovno-vzdelávacích potrieb na základe zdravotného znevýhodnenia so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami vyplývajúcimi výlučne zo sociálne znevýhodneného prostredia by viac nemala byť možná. Poslanci NR SR dnes totiž schválili vládnu novelu školského zákona, ktorá obsahuje aj opatrenia proti segregácii žiakov v školách.

Zavedú sa elektronické triedne knihy aj príspevky na lyžiarske výcviky
30. júna (TASR) - Ministerstvo školstva dostane možnosť poskytnúť zriaďovateľovi školy príspevok na žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia. Vyplýva to z novely školského zákona, ktorú dnes schválil parlament s tým, že ide aj o príspevky na exkurzie, školy v prírode, jazykové kurzy či lyžiarske zájazdy. Toto opatrenie avizovala vláda v rámci druhého sociálneho balíčka, do zákona ho dostal Ľubomír Petrák (Smer-SD) cez pozmeňujúci návrh.

Cyklisti výnimku na alkohol nedostanú, ostáva nulová tolerancia
30. júna (TASR) – Cyklisti aj naďalej nebudú môcť jazdiť pod vplyvom alkoholu. Väčšina poslancov Národnej rady SR nepodporila návrh novely zákona o cestnej premávke od Miroslava Kadúca (OĽaNO), Juraja Drobu (SaS), Gábora Gála (Most-Híd), Mikuláša Hubu (nezaradený) a Jána Mičovského (OĽaNO). Opoziční členovia snemovne chceli cyklistom jazdiacim po cyklotrasách dovoliť dať si tri malé 10° pivá bez hroziacej sankcie. Maximálny limit navrhovali na úrovni 0,5 promile.

Veľké tendre nad 100 miliónov eur parlament odobrovať nebude
30. júna (TASR) - Verejné obstarávania s hodnotou zákazky nad 100 miliónov eur parlament schvaľovať nebude. Nové pravidlo chcel novelou zákona o verejnom obstarávaní zaviesť Alojz Hlina (KDH), v pléne však dnes neuspel.

Ľ. Kaník neuspel, malá rómska reforma neprešla
30. júna (TASR) - Malá rómska reforma, ktorú do parlamentu dlhodobo predkladá poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS), dnes v pléne neprešla. Reforma obsahovala niekoľko noviel, vrátane zmeny zákona o priestupkoch. Navrhoval v nej, aby tí, ktorí nemajú na zaplatenie pokuty, mohli svoj priestupok odpracovať. Takto by sa mala zrušiť tzv. priestupková imunita, ktorá podľa Kaníka dnes existuje.

Výbor potrestal štyroch funkcionárov pokutou vo výške mesačného platu
30. júna (TASR) - Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií dnes potrestal štyroch verejných funkcionárov za nepodanie majetkových priznaní podľa zákona. Všetci štyria dostali pokutu vo výške mesačného platu.

Poslanci schválili nový autorský zákon, pomôcť má autorom aj verejnosti
1. júla (TASR) - Šírenie kultúry, vzdelania a vedy má od januára zabezpečiť nový autorský zákon z dielne ministerstva kultúry, ktorý dnes 105 hlasmi schválili poslanci NR SR. Po podpise prezidentom nahradí súčasnú právnu normu pochádzajúcu z roku 2003.

Kultúrno-osvetová činnosť bude mať nové pravidlá
1. júla (TASR) - Poslanci Národnej rady SR dnes 86 hlasmi schválili vládny zákon o kultúrno-osvetovej činnosti. Ide o nový zákon z dielne rezortu kultúry, ktorý zruší súčasne platný legislatívny predpis o osvetovej činnosti a zavedie nové pravidlá kultúrno-osvetovej činnosti.

Povinné kvóty na slovenskú hudbu prešli do 2. čítania
1. júla (TASR) - Väčšina poslancov Národnej rady SR zavedenie povinných kvót pre rádia na hranie slovenskej hudby podporuje. Vládny návrh novely zákona o vysielaní a retransmisii dnes poslali do druhého čítania. Právnu normu pripravilo ministerstvo kultúry (MK).

Poslanci zvolili 12 kandidátov do disciplinárnych senátov
2. júla (TASR) - Poslanci Národnej rady SR dnes v tajnej voľbe zvolili 12 kandidátov na členov disciplinárnych senátov. Podľa zákona sú medzi nimi dvaja sudcovia a desať iných osôb. Súdna rada SR si z tejto skupiny vyberie šesticu členov disciplinárnych senátov. Výsledky oznámili v závere 11. rokovacieho dňa 53. schôdze NR SR.

Firmy vo verejných tendroch budú zverejňovať konečných užívateľov výhod
3. júla (TASR) - Firmy, ktoré sa uchádzajú o štátne zákazky vo verejných tendroch, budú zverejňovať svojich konečných beneficientov. Vytvorenie verejného registra konečných užívateľov výhod z firiem prináša novela zákona o verejnom obstarávaní. Právnu normu z dielne Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorú v parlamente prezentoval minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD), dnes 80 hlasmi schválili poslanci.

Hranica na povinnosť obstarávať cez EKS sa zvýši na 5000 eur
3. júla (TASR) - Obce, mestá, vyššie územné celky, nemocnice či univerzity budú mať od septembra povinnosť nakupovať cez Elektronický kontraktačný systém (EKS) až keď pôjde o zákazku od 5000 eur vyššie. V súčasnosti je hranica stanovená na 1000 eur. Tá bude naďalej platiť pre štát. Zmenu limitu dnes presadil cez pozmeňujúci návrh k vládnej novele zákona o verejnom obstarávaní Ľubomír Petrák (Smer-SD). Nebude sa však týkať potravín, kde je limit až 40.000 eur.


Pozn.:

SÚDNA RADA SR: Pre zlú situáciu na súdoch sa obrátila na parlament a vládu
29. júna (TASR) – Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková sa obrátila listom na predsedu Národnej rady, predsedu vlády a ministra spravodlivosti. Žiada ich o spoluprácu pri riešení zlej situácie, v ktorej sa nachádza slovenské súdnictvo. Informovala o tom Kancelária Súdnej rady SR.

MZV: Cestovné odporúčania nezakladajú nárok na vrátenie poplatku cestovkou
29. júna (TASR) - Cestovné odporúčania, ktoré vydáva rezort diplomacie, nezakladajú podľa šéfa tlačového odboru Petra Suska nárok na vrátenie peňazí za stornovanie zájazdu, ak sa ľudia na základe týchto odporúčaní rozhodnú do danej krajiny necestovať.

Každé dieťa cestujúce do zahraničia musí mať vlastný pas
29. júna (TASR) – Pri cestovaní na dovolenku do zahraničia musia mať aj tí najmladší členovia rodiny vlastný cestovný pas. "Každé maloleté dieťa aj nemluvňa musí mať cestovný doklad," pripomenul riaditeľ konzulárneho odboru ministerstva zahraničných vecí Vladimír Jakabčin.

Rezort vnútra chce upraviť pokuty za rýchlosť a zaviesť povinné prilby pre deti
30. júna (TASR) - Zmeny v tzv. objektívnej zodpovednosti držiteľa vozidla, úprava pokút za prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti, povinné prilby pre deti na bicykli či zmena podmienok odhlásenia vozidla. To sú novinky, ktoré má priniesť novela zákona o cestnej premávke, ktorá upravuje aj zákon o priestupkoch. Právnu normu dalo ministerstvo vnútra do medzirezortného pripomienkového konania. Informovala o tom dnes Marta Fabianová z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR.

Od dnes sa sprísnili podmienky na držanie a predaj expanzných zbraní
1. júla (TASR) - Dnešným dňom sa sprísnili podmienky na držanie a predaj expanzných zbraní, keď nadobudla účinnosť novely zákona o strelných zbraniach a strelive, ktorú pripravilo Ministerstvo vnútra SR.

Na orientáciu o problémoch v cieľovej krajine slúžia cestovné odporúčania
1. júla (TASR) – Ministerstvo zahraničných vecí vydáva pre lepšiu orientáciu o nebezpečenstve, ktoré turistom hrozí v cieľovej krajine alebo regióne, cestovné odporúčania. Ich aktualizáciou sa im snaží pomôcť urobiť kvalifikované rozhodnutie o ceste a predísť zbytočným komplikáciám, nepríjemnostiam či mimoriadnym udalostiam.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk