20.7.2015
ID: 2974upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ochrana detí a význam tradičnej rodiny sa posilní. Prezident SR Andrej Kiska totiž podpísal novelu zákona o rodine, ktorá má zlepšiť podmienky ochrany detí a zvýšiť význam stabilného prostredia rodiny tvorenej otcom a matkou. Práve toto prostredie je podľa novely najvhodnejšie pre všestranný a harmonický vývin dieťaťa. Snahou právnej normy je tiež, aby umiestňovanie detí do ústavnej starostlivosti bolo najkrajnejším riešením v oblasti rodinnej politiky.

PREZIDENT

A. Kiska vymenoval štyroch rektorov vysokých škôl
14. júla (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska dnes vymenoval štyroch rektorov vysokých škôl. Menovacie dekréty si v Prezidentskom paláci prevzal Stanislav Kmeť z Technickej univerzity v Košiciach, Peter Kónya z Prešovskej univerzity v Prešove, Pavol Sovák z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a Marek Šmid z Trnavskej univerzity v Trnave.

Odobril posilnenie ochrany detí a tradičnej rodiny
15. júla (TASR) - Ochrana detí a význam tradičnej rodiny sa posilní. Prezident SR Andrej Kiska totiž podpísal novelu zákona o rodine, ktorá má zlepšiť podmienky ochrany detí a zvýšiť význam stabilného prostredia rodiny tvorenej otcom a matkou. Práve toto prostredie je podľa novely najvhodnejšie pre všestranný a harmonický vývin dieťaťa. Snahou právnej normy je tiež, aby umiestňovanie detí do ústavnej starostlivosti bolo najkrajnejším riešením v oblasti rodinnej politiky.

Oblasť ľudských práv sa presunie na ministerstvo spravodlivosti
15. júla (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti bude od septembra zodpovedať za generálnu kompetenciu tvorby a realizácie štátnej politiky v oblasti ľudských práv. Vyplýva to z novely kompetenčného zákona, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Ak šmejdi robia prezentácie, priestor nemôže byť ich prevádzkou
15. júla (TASR) - Predajcovia tovaru, známi ako šmejdi, by to mali mať pri organizovaní svojich predajných akcií ťažšie. Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o hospodárskej mobilizácii, cez ktorú poslanci Smeru-SD Anton Martvoň a Otto Brixi presadili pozmeňujúci návrh proti šmejdom.

Ratifikoval Dohovor o kazetovej munícii
16. júla (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska ratifikoval Národnou radou SR schválený Dohovor o kazetovej munícii. Listinu o pristúpení podpísal v stredu (15.7.). Informoval o tom Martin Lipták z tlačového odboru prezidentskej kancelárie.


Pozn.:

MF SR: Treba zvážiť potrebu osobitného zákona o štátnej službe na súdoch
14. júla (TASR) – Splnenie jednej zo štyroch požiadaviek zamestnancov súdov, s ktorými tento rok vstúpili do jednodňového štrajku, sa môže odsunúť. Súdni úradníci sa v dohľadnom čase nemusia dočkať osobitného zákona, ktorý by definoval ich postavenie v justícii. Podľa ministerstva financií treba zvážiť jeho potrebu.

Od októbra bude v obehu nová dvojeurová minca pri príležitosti výročia Ľ. Štúra
14. júla (TASR) - Pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra sa od októbra tohto roka do obehu dostane nová pamätná eurominca. Jej nominálna hodnota bude dve eurá.

Rakúsko a SR podpíšu dohodu o migrantoch 21.júla, informuje rakúska agentúra APA
15. júla (TASR) - Predstavitelia Rakúska a Slovenska podpíšu bilaterálnu dohodu o presune 500 žiadateľov o azyl z Traiskirchenu do Gabčíkova v utorok 21. júla vo Viedni. Informovala o tom dnes tlačová agentúra APA s odvolaním sa na zdroje z rakúskeho ministerstva vnútra.

ÚS SR: Dokončil projekt digitalizácie spisov a audiozáznamov
15. júla (TASR) - Kancelária Ústavného súdu (ÚS) SR úspešne ukončila projekt digitalizácie spisov a audiozáznamov z pojednávaní. Na realizáciu projektu spolufinancovaného z eurofondov získala v roku 2013 od Ministerstva kultúry SR bezmála milión eur.

ŠKOLSTVO: Začiatkom septembra absolvujú neúspešní maturanti opravnú skúšku
15. júla (TASR) - Začiatkom septembra absolvuje 1751 neúspešných maturantov zo 412 stredných škôl opravné maturity. Najviac, 681, ich bude opravovať skúšku z anglického jazyka na úrovni B1. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva školstva pre priamo riadené organizácie Monika Hucáková.

RVR: Zapojí sa do konzultácie k smernici o audiovizuálnych a mediálnych službách
15. júla (TASR) – Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) sa zapojí do verejnej konzultácie k revízii Smernice EÚ o audiovizuálnych mediálnych službách (AVMS), ktorú otvorila Európska komisia. Tá na budúci rok plánuje viacero zmien v pravidlách vysielania a poskytovania audiovizuálnych služieb, ktoré sa následne premietnu do legislatívy na Slovensku.

Ministerstvo vnútra rozšírilo ponuku e-služieb hlásenia pobytu
16. júla (TASR) - Ľudia majú viac možností hlásiť pobyt elektronicky. Ministerstvo vnútra (MV) SR totiž rozšírilo ponuku e-služieb v tejto oblasti. Informoval o tom dnes tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.

MV SR: Postavenie maloletých žiadateľov o azyl bez sprievodu sa zlepší
19. júla (TASR) - Postavenie maloletých žiadateľov o azyl bez sprievodu sa má zlepšiť. Po novom nebudú premiestňovaní do azylových zariadení, ale budú môcť zostať počas konania o udelenie azylu v zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Umožní to novela zákona o azyle z dielne ministerstva vnútra, ktorá nadobudne účinnosť v pondelok 20. júla 2015.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk