3.8.2015
ID: 2987upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Slovensko zvýši výdavky na justíciu o takmer 40 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu na rok 2016, ktorý zverejnilo ministerstvo financií. Podľa ministerstva spravodlivosti takéto navýšenie nepostačuje.

NÁRODNÁ RADA

Etický kódex má zakázať poslancom prijímať dary aj ohovárať konkurenciu
29. júla (TASR) - Správať sa slušne, rešpektovať dobré mravy, neprijímať dary z titulu funkcie či vyhýbať sa ohováraniu politických konkurentov. Aj tieto zásady sa majú dostať do pripravovaného Etického kódexu poslanca Národnej rady (NR) SR, na ktorom pracuje skupina pod vedením podpredsedu parlamentu Miroslava Číža (Smer-SD).

Funkcionári majú dať do priznaní aj požičané veci a drahšie dary
31. júla (TASR) - Uvádzať dary či poskytnuté výhody v hodnote nad 4000 eur a priznávať aj užívanie majetku, ktorý patrí niekomu inému. Aj tieto novinky sa majú dostať do ústavného zákona o ochrane verejného záujmu, na ktorom by sa mala dohodnúť opozícia s vládnym Smerom-SD v rámci pracovnej skupiny pod vedením Miroslava Číža (Smer-SD).

Zákon o domácom násilí SR nemá, poslanci to chcú zmeniť
31. júla (TASR) - Slovenská republika nemá zákon o domácom násilí, vo väčšine iných štátov EÚ je pritom takáto legislatíva bežná. Tvrdí to mimoparlamentná strana SKOK, ktorá avizuje, že cez svojich poslancov takúto právnu normu do parlamentu predloží.


Pozn.:

MS SR: Justícia dostane navyše 40 miliónov eur, nepostačuje to
27. júla (TASR) – Slovensko zvýši výdavky na justíciu o takmer 40 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu na rok 2016, ktorý zverejnilo ministerstvo financií. Podľa ministerstva spravodlivosti takéto navýšenie nepostačuje.

ENVIRO: Pol milióna Európanov žiada zachovanie smerníc o vtákoch a biotopoch
27. júla (TASR) – Pol milióna Európanov žiada zachovanie súčasnej legislatívy Európskej únie pre ochranu prírody. Postoj vyjadrili zapojením sa do verejnej konzultácie organizovanej Európskou komisiou, ktorá sa skončila v nedeľu (26.7.) o polnoci. Informovali o tom predstavitelia slovenských mimovládnych organizácií, ktoré sa zapojili do celoeurópskej kampane Nature Alert (Hlas pre prírodu).

J. BAJÁNKOVÁ: Verí, že sa nájdu prostriedky na zvýšenie počtu sudcov
28. júla (TASR) – Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková podporuje požiadavku na aspoň dočasné navýšenie počtu sudcov. Bajánková to uviedla v reakcii na návrh štátneho rozpočtu na rok 2016, kde sa zatiaľ s takýmto personálnym posilnením justície neráta.

L. ŽITŇANSKÁ: Zmeny v zákone o prokuratúre neposilňujú jej transparentnosť
28. júla (TASR) – Pripravované zmeny v zákone o prokuratúre neposilňujú dostatočne jej transparentnosť. V reakcii na novelu, ktorú v júli predložila do pripomienkového konania Generálna prokuratúra SR, to uviedla podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanská.

Členské príspevky do medzinárodných organizácií už nepôjdu z rozpočtu MZV
30. júla (TASR) - Členské príspevky do medzinárodných organizácií sa od budúceho roka už nebudú platiť z rozpočtu ministerstva zahraničných vecí (MZV), ale ich bude uhrádzať ministerstvo financií z kapitoly Všeobecnej pokladničnej správy. Ide o dohodu medzi uvedenými rezortmi.

SÚDY: Jaromír Čižnár podal dovolanie voči rozhodnutiu senátu Štefana Harabina
30. júla (TASR) - Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár podal dnes dovolanie voči oslobodzujúcemu verdiktu senátu Najvyššieho súdu (NS) SR pod vedením Štefana Harabina z konca mája v kauze úplatných policajtov.

MZ SR: Zákon o športe môže zdravotníctvo pripraviť o milióny
31. júla (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR a zdravotné poisťovne nesúhlasia s návrhom zákona o športe, pretože rezort pripraví o milióny. Navrhujú z neho vypustiť pre nich všetky nové povinnosti.

VIA IURIS: Novely Generálnej prokuratúry SR výrazne posilňujú právomoci jej šéfa
31. júla (TASR) – Ešte viac uzavretosti prokuratúry bez akýchkoľvek prvkov verejnej kontroly a bezdôvodné posilnenie právomocí generálneho prokurátora. Tak hodnotí mimovládna organizácia Via Iuris návrh noviel zákonov o prokuratúre a o prokurátoroch a právnych čakateľoch, ktoré predložila v júli do pripomienkového konania Generálna prokuratúra (GP) SR.

JUSTÍCIA: Sudcovská kariéra je pre ženy stále najpríťažlivejšia
1. augusta (TASR) – Slovenskému súdnictvu naďalej dominujú ženy. Je to jediná zo štyroch základných právnických profesií, kde výraznejšie prevažujú nad mužmi. Vyplynulo to z prieskumu, ktorý uskutočnila TASR.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk