10.8.2015
ID: 2993upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Prezident Andrej Kiska podpísal návrh na výklad ústavy v súvislosti s rozpormi, ktoré vyvolalo konanie o nevymenovaných kandidátoch na ústavných sudcov. Oznámila to jeho kancelária.

PREZIDENT

Podpísal podanie na Ústavný súd, žiada o odstránenie pochybností
6. augusta (TASR) - Prezident Andrej Kiska dnes podpísal návrh na výklad ústavy v súvislosti s rozpormi, ktoré vyvolalo konanie o nevymenovaných kandidátoch na ústavných sudcov. Oznámila to jeho kancelária.


Pozn.:

Slovensko môže na podporu migračnej politiky čerpať sumu 13 miliónov eur
4. augusta (TASR) - Slovenská republika môže do roku 2020 čerpať viac ako 13 miliónov eur na realizáciu opatrení podporujúcich riadenie migračných tokov, azyl, integráciu a návrat štátnych príslušníkov tretích krajín. Finančné prostriedky pochádzajú z Národného programu Fondu pre azyl, migráciu a integráciu, o schválení ktorého rozhodla Európska komisia. O finančnú podporu sa prostredníctvom svojich projektov môžu uchádzať štátne aj neštátne inštitúcie vrátane samospráv, mimovládnych a medzinárodných organizácií pôsobiacich na Slovensku. TASR informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR.

Predsedníčka Najvyššieho súdu zatiaľ personálne neposilní kolégium Š. Harabina
4. augusta (TASR) – Predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová bude čakať s personálnym doplnením trestného kolégia. Zrušila vyhlásené výberové konanie na miesto sudcu v tomto kolégiu. Najvyšší súd o tom informuje na svojej internetovej stránke.

MZ SR: O podobe ochranného prvku na recepte od lekára ešte nie je rozhodnuté
5. augusta (TASR) – Rokovania o zavedení ochranných prvkov na receptoch od lekára stále pokračujú. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) tvrdí, že o jeho konkrétnej podobe sa ešte nerozhodlo, do úvahy však prichádza vodoznak, ceninová farba, mikroštruktúry a hĺbkotlač. Predbežné termíny jeho zavedenia rezort zatiaľ nevie odhadnúť.

Súd musí nanovo rozhodnúť o osude Kúpeľov Brusno, ÚS SR zrušil jeho rozsudok
5. augusta (TASR) – V kauze Kúpeľov Brusno nastal zvrat. Ústavný súd (ÚS) SR 29. júla tohto roka rozhodol o zrušení rozsudku Okresného súdu Banská Bystrica z vlaňajšieho októbra, ktorým kúpele posunul do konkurzu bez možnosti odvolania sa. Podľa ÚS SR tým uprel kúpeľom, správcovi a veriteľom právo na spravodlivé súdne konanie. Banskobystrickému súdu vrátil spis naspäť na ďalšie konanie a zaviazal ho uhradiť kúpeľom súdne trovy. TASR o tom informovala hovorkyňa Kúpeľov Brusno Monika Kozelová.

Predsedníčka Najvyššieho súdu navrhla zmeny v senáte Š. Harabina
5. augusta (TASR) – Zloženie senátu Štefana Harabina, ktorý vyniesol viacero sporných verdiktov, by sa malo zmeniť. Navrhuje to predsedníčka Najvyššieho súdu (NS) SR Daniela Švecová prostredníctvom zmeny platného rozvrhu súdu. Informáciu ako prvá priniesla spravodajská televízia TA3.

Senát Š. Harabina odmietol dovolanie prokuratúry v Duckého zmenkách
7. augusta (TASR) - Senát Štefana Harabina na Najvyššom súde (NS) SR už rozhodol aj o druhom dovolaní v kauze Duckého zmenky. Tentoraz o dovolaní generálneho prokurátora. Odmietol ho. Informáciu pre Aktuálne.sk potvrdili na Najvyššom súde SR.

SÚDNA RADA: Stále čaká na prvé previerky kandidátov na sudcov z NBÚ
8. augusta (TASR) – Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková je pripravená zvolať neverejné zasadnutie rady, ktoré by rozhodlo o bezpečnostných previerkach kandidátov na sudcov. Či sa tak stane ešte v priebehu augusta, nespresnila. Sudcovské previerky spomalili príchod nových sudcov na súdy. Tento rok sa zatiaľ žiadne vymenovanie neuskutočnilo. Kandidátov, ktorí prešli úspešne výberovými konaniami na jednotlivých súdoch, preveruje Národný bezpečnostný úrad (NBÚ).


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk