24.8.2015
ID: 3006upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Generálna prokuratúra (GP) SR čiastočne korigovala svoje predstavy o zmenách v jej fungovaní. Akceptovala časť pripomienok, ktoré prišli k predstaveným novelám zákonov o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry a o prokuratúre. Z informácií zverejnených v portáli právnych predpisov vyplýva, že k novelám prišlo celkom 256 pripomienok, z toho 15 zásadných. Medzirezortné pripomienkové konanie skončilo 4. augusta. GP ešte nepredstavila finálnu podobu návrhov zákonov.

Vláda

MV SR: Pri novele zákona o cestnej premávke neustúpilo viacerým pripomienkam
17. augusta (TASR) – Novela zákona o cestnej premávke pôjde na rokovanie vlády s rozpormi. Ministerstvo vnútra nevyhovelo viacerým zásadným pripomienkam. Informovala o tom Marta Fabiánová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra.

MSSR: Kvôli zosúladeniu nových civilno-procesných kódexov novelizuje 178 zákonov
19. augusta (TASR) – Až 178 zákonov je potrebné novelizovať v súvislosti s prijatím troch nových kódexov civilného procesného práva. Zosúladenie takého množstva právnych noriem sa deje prostredníctvom jediného zákona o niektorých opatreniach súvisiacich s prijatím Civilného sporového poriadku, Civilného mimosporového poriadku a Správneho súdneho poriadku, ktorý pripravilo ministerstvo spravodlivosti. Návrh je predložený na rokovanie vlády.


NÁRODNÁ RADA

D. Lipšic chce, aby deti so ZŤP sprevádzali osobní asistenti aj v školách
17. augusta (TASR) - Osobným asistentom zdravotne ťažko postihnutého (ZŤP) dieťaťa by sa mohol stať aj jeho rodinný príslušník. Osobný asistent by zároveň mohol dieťa sprevádzať aj v škole počas vyučovania. Navrhuje to nezaradený poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic v novele zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ZŤP.

M. Beblavý navrhuje rozšíriť exekučnú imunitu v prospech samosprávy
17. augusta (TASR) – Rozšíriť exekučnú imunitu v prospech samosprávy navrhuje nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Predložil novelu zákona o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti, parlament by sa mal ňou zaoberať už na septembrovej schôdzi.

Nepriame novely zákonov by už mali byť minulosťou
18. augusta (TASR) - Legislatívna prax, keď poslanci cez zmenu zákona novelizujú aj iné nesúvisiace právne normy, čiže využívajú tzv. nepriamu novelizáciu, by už mala byť minulosťou. Návrh novely rokovacieho poriadku NR SR, ktorý má na stole pracovná skupina zložená z poslancov, totiž takýto postup zakazuje.

P. Pellegrini nevypíše novú voľbu kandidátov na ústavných sudcov
19. augusta (TASR) - Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) nevypíše novú voľbu štvrtého kandidáta na ústavného sudcu tak, ako ho o to požiadal prezident Andrej Kiska. Informoval o tom dnes riaditeľ Odboru komunikácie s médiami a verejnosťou kancelárie NR SR Martin Dorčák.

M. Kadúc chce, aby v parlamente vystupoval aj špeciálny prokurátor
21. augusta (TASR) - Špeciálny prokurátor by mal raz ročne podávať Národnej rade SR podrobnú správu o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry. Myslí si to opozičný poslanec z klubu OĽaNO Miroslav Kadúc, ktorý to chce dať špeciálnemu prokurátorovi príkazom. Túto povinnosť navrhuje v novele zákona o prokuratúre. Dnes o činnosti informuje generálny prokurátor.


PREZIDENT

A. Kiska hovoril s ministrom Borecom o dôveryhodnosti súdnictva
18. augusta (TASR) - Prezident Andrej Kiska prijal dnes v Prezidentskom paláci ministra spravodlivosti Tomáša Boreca. Hlavnou témou rozhovoru bola justícia a jej aktuálne problémy. TASR o tom informovala Kancelária prezidenta SR.


Pozn.:

MŽP SR: Fungovanie nízkoemisných zón sa má riadiť európskymi pravidlami
18. augusta (TASR) - Nízkoemisné zóny by na Slovensku mali fungovať podľa európskych pravidiel. Ustanoviť zóny s obmedzením prevádzky mobilných zdrojov umožňuje už súčasná legislatíva, pravidlá sa však majú zmeniť na európsky štandard. Ministerstvo životného prostredia zmeny navrhlo v novele zákona o ovzduší.

NSSR: Sudcovská rada nemá námietky proti zmenám v rozvrhu práce Najvyššieho súdu
18. augusta (TASR) – Sudcovská rada Najvyššieho súdu SR (NS SR) nemá námietky k zmenám v rozvrhu práce, ktoré pripravila predsedníčka Daniela Švecová. Jej sedem členov sa dnes na tom uznieslo na mimoriadnom zasadnutí. Výsledok rokovania oznámil nový riaditeľ kancelárie predsedníčky NS Ivan Solej. V Sudcovskej rade, ktorá je samosprávnym orgánom Najvyššieho súdu, bolo podľa neho prijaté takéto uznesenie väčšinou hlasov.

T. BOREC: Podal dovolanie v prípade policajtov oslobodených senátom Š. Harabina
19. augusta (TASR) – Minister spravodlivosti Tomáš Borec podal dovolanie v neprospech dvoch policajtov, ktorí boli pôvodne odsúdení za korupciu, no Najvyšší súd SR ich rozsudky zrušil. Potvrdil to Pavol Kubík z tlačového oddelenia ministerstva.

GP: Akceptovala časť pripomienok k novelám zákonov o prokurátoroch a prokuratúre
19. augusta (TASR) – Generálna prokuratúra (GP) SR čiastočne korigovala svoje predstavy o zmenách v jej fungovaní. Akceptovala časť pripomienok, ktoré prišli k predstaveným novelám zákonov o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry a o prokuratúre. Z informácií zverejnených v portáli právnych predpisov vyplýva, že k novelám prišlo celkom 256 pripomienok, z toho 15 zásadných. Medzirezortné pripomienkové konanie skončilo 4. augusta. GP ešte nepredstavila finálnu podobu návrhov zákonov.

MS SR: Zjednodušuje konanie o sťažnostiach obvinených a odsúdených
19. augusta (TASR) – Slovenské ústavy na výkon väzby a trestu sú zahltené sťažnosťami obvinených a odsúdených. Situáciou sa zaoberá už aj ministerstvo spravodlivosti (MS). Pripravilo osobitný postup pri vybavovaní sťažností, ktorý je súčasťou novely zákona o Zbore väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). Tá je už predložená na rokovanie vlády SR.

Zdravotníkov v štátnych nemocniciach úprava platov zvýhodní, upozornilo MPSVR SR
20. augusta (TASR) - Plánovaná úprava platov zdravotníkov v štátnych nemocniciach ich zvýhodní pred ostatnými. V rámci medzirezortného pripomienkového konania k právnej norme z dielne rezortu zdravotníctva na to upozornilo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorému na takýto krok chýba zdôvodnenie.

SAK: Pripravila vzdelávanie advokátov na nové kódexy civilného procesu
20. augusta (TASR) – Novoschválené kódexy civilného procesného práva budú predmetom vzdelávacích podujatí, ktoré pre advokátov pripravila Slovenská advokátska komora (SAK) v spolupráci s ministerstvom spravodlivosti. Úvodné podujatie sa začne dnes v Bratislave a potrvá do soboty (22.8.).

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk