7.9.2015
ID: 3016upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Prezident Andrej Kiska navrhuje poslancom pre sudcov zmeniť Ústavu SR. Hlava štátu chce, aby sudcom s dosiahnutím určitého veku zanikla funkcia. V prípade nižších súdov navrhuje vekovú hranicu 67 rokov, v prípade Najvyššieho súdu 70 rokov. S iniciatívou sa hlava štátu v pondelok (31.8.) listom obrátila na všetkých poslancov.

VLÁDA

Stála delegácia SR pri NATO by sa v budúcom roku mala presťahovať
2. septembra (TASR) - Slovenská stála delegácia pri NATO v Bruseli sa bude sťahovať do nového sídla Severoatlantickej aliancie.

Zapisovateľkou štátnej volebnej komisie bude E. Chmelová
2. septembra (TASR) - Zapisovateľkou prvej Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán bude Eva Chmelová. Menovanie riaditeľky odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy ministerstva vnútra dnes schválila vláda SR.

Členom Rady vlády SR pre vedu, techniku a inovácie bude M. Kiraľvarga
2. septembra (TASR) - Kabinet dnes odsúhlasil personálne zmeny v Rade vlády SR pre vedu, techniku a inovácie. Jej novým členom bude nadchádzajúce štyri roky šéf Republikovej únie zamestnávateľov Miroslav Kiraľvarga.

Premiér Robert Fico sa zúčastní summitu V4 k problematike migrácie 
2. septembra (TASR) - Avizovaný mimoriadny summit Vyšehradskej štvorky sa uskutoční v piatok 4. septembra. Do Prahy ho zvolal český premiér Bohuslav Sobotka, keďže ČR je momentálne predsedajúcou krajinou V4. Za Slovensko sa ho zúčastní šéf kabinetu Robert Fico. Dnes to schválila vláda.


NR SR

V. Jasaň chce 6. október venovať hrdinom Karpatsko-duklianskej operácie
1. septembra (TASR) - Ustanoviť 6. október ako pamätný deň s názvom Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie. To je cieľom návrhu novely zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch, ktorý na septembrovú schôdzu NR SR predložil poslanec Viliam Jasaň (Smer-SD).

R. Fico chce ústavnú ochranu pôdy pred jej skupovaním cudzincami
1. septembra (TASR) – Ústava SR by mala chrániť slovenskú poľnohospodársku pôdu pred jej skupovaním cudzincami. Zmenu ústavy si vie v tomto smere predstaviť premiér Robert Fico, ktorý ju spomenul vo svojom príhovore na slávnostnej schôdzi Národnej rady SR pri príležitosti 23. výročia prijatia Ústavy SR.

A. Hlina chce znížiť odmeny pre notárov pri dedičských konaniach
3. septembra (TASR) - Odmeny pre notárov vykonávajúcich činnosť súdneho komisára pri dedičských konaniach sú privysoké a treba to zmeniť. Tvrdí to opozičný poslanec Alojz Hlina (KDH), ktorý na septembrovú schôdzu Národnej rady SR predložil návrh novely Notárskeho poriadku. Ako povedal Hlina pre TASR, vychádzal zo sťažností ľudí.

Majetkové priznania funkcionárov by mali byť podrobnejšie
3. septembra (TASR) - Majetkové priznania verejných funkcionárov by mali byť podrobnejšie ako doteraz a podávať by ich mali všetci činitelia volení parlamentom. Zmeny má priniesť novela ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov (o konflikte záujmov), ktorú do parlamentu predložili poslanci Smeru-SD.

Stranám a kandidátom má pri nejasnostiach poradiť štátna komisia
5. septembra (TASR) - Politické strany a kandidáti by mali mať možnosť v prípade nejasností svojho konania vo vzťahu k zákonu o podmienkach výkonu volebného práva obrátiť sa na štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán a požiadať ju o stanovisko. Takúto možnosť chcú novelou tohto zákona zaviesť poslanci Lucia Žitňanská (Most-Híd), Martin Poliačik (SaS), Jana Laššáková, Róbert Madej a Viera Kučerová (všetci Smer-SD). Právnu normu predložili na septembrovú schôdzu NR SR.

I. Hraško chce upraviť referendovú kampaň a zaručiť tak jej objektívnosť
5. septembra (TASR) - Zakotviť v zákone rovnosť v prezentovaní názorov v referendovej kampani rovnako, ako je to pri iných druhoch volieb. To je cieľom návrhu novely zákona o volebnej kampani, ktorý na septembrovú schôdzu NR SR predložil poslanec Igor Hraško (OĽaNO).

Poslanci Smeru-SD dávajú ÚS možnosť posielať verdikty elektronicky
6. septembra (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR by mal dostať možnosť doručovať rozhodnutia, predvolania či iné písomnosti doručované do vlastných rúk aj elektronicky, ak o to účastník konania požiada. V novele zákona o organizácii ÚS SR to navrhujú poslanci vládneho Smeru-SD Jana Laššáková, Róbert Madej, Otto Brixi, Boris Susko, Anton Martvoň, Viera Kučerová a Anna Vitteková.

Opozícia žiada povinné zverejňovanie životopisov verejných funkcionárov
6. septembra (TASR) - Ministerstvá, ostatné ústredné orgány štátnej správy, orgány miestnej štátnej správy, obce a vyššie územné celky by mali mať povinnosť zverejňovať osobné údaje o ľuďoch, ktorí boli vymenovaní do verejnej funkcie, a to aj bez ich súhlasu s takýmto zverejnením. V návrhu novely zákona o slobodnom prístupe k informáciám to žiadajú opoziční poslanci Miroslav Kadúc (OĽaNO), Peter Osuský (SaS) a Daniel Lipšic (nezaradený). V druhom čítaní by chceli do novely zaradiť aj kandidátov na verejné funkcie.


Prezident

A. Kiska navrhol poslancom zmenu Ústavy SR, dôvodom sú sudcovia
1. septembra (TASR) - Prezident Andrej Kiska navrhuje poslancom pre sudcov zmeniť Ústavu SR. Hlava štátu chce, aby sudcom s dosiahnutím určitého veku zanikla funkcia. V prípade nižších súdov navrhuje vekovú hranicu 67 rokov, v prípade Najvyššieho súdu 70 rokov. S iniciatívou sa hlava štátu v pondelok (31.8.) listom obrátila na všetkých poslancov.

Prezident SR podpísal ratifikačnú listinu k zmluve medzi SR a MR
3. septembra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska dnes podpísal ratifikačnú listinu k zmluve medzi Slovenskou republikou a Maďarskom, ktorou sa mení a dopĺňa zmluva medzi Slovenskou republikou a Maďarskou republikou o spolupráci pri predchádzaní cezhraničnej trestnej činnosti a v boji proti organizovanej trestnej činnosti podpísaná 2. októbra 2006 v Bratislave.


Pozn.:

Zomrel sudca Milan Karabin, bývalý predseda Najvyššieho súdu
1. septembra (TASR) - Sudca a bývalý predseda Najvyššieho súdu Milan Karabin zomrel na dovolenke v Turecku vo veku nedožitých 66 rokov. Na svojej internetovej stránke to v pondelok večer oznámil Denník N.

Pravidlá ochrany pred požiarmi sa oddnes menia
1. septembra (TASR) - Pravidlá ochrany pred požiarmi sa oddnes menia. Do činnosti totiž vstupuje novela zákona o ochrane pred požiarmi. Zmeny sú reakciou aj na výsledky výkonu štátneho dozoru.

Slovensko má ďalšie zastúpenie na najvyššom poste v bruselskej administratíve
3. septembra (TASR) - Slovensko má už dvoch zástupcov na najvyšších postoch v bruselskej administratíve. Po Vladimírovi Šuchovi, ktorý je generálnym riaditeľom Spoločného výskumného strediska, je to Katarína Mathernová. Od 1. septembra 2015 nastúpila do funkcie zástupkyne generálneho riaditeľa na generálnom riaditeľstve pre susedské krajiny a rozšírenie (DG NEAR) v Európskej komisii.

NS SR: Sudcovská rada sa bude zaoberať Rozvrhom práce súdu
4. septembra (TASR) – V najbližších dňoch sa uskutoční zasadnutie Sudcovskej rady, ktorá sa bude zaoberať aj Rozvrhom práce Najvyššieho súdu SR (NS SR). Jeho predsedníčka Daniela Švecová tak v nadväznosti na vážne okolnosti uplynulých dní spojené s tragickým úmrtím Milana Karabína reaguje na objektívne potreby Trestnoprávneho kolégia NS SR avizované jeho členmi. TASR informovali z Kancelárie predsedníčky NS SR.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk