19.10.2015
ID: 3072upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Notári by už od decembra nemali mať možnosť vyhnúť sa disciplinárnemu potrestaniu, ak porušia pravidlá výkonu svojho povolania. Postarať sa o to má novela zákona o notároch a notárskej činnosti, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

VLÁDA

Slovensko vyšle na maďarsko-srbskú hranicu 50 policajtov 
14. októbra (TASR) - Slovensko vyšle do Maďarska 50 policajtov. Informáciu o ich vyslaní dnes vzala vláda na vedomie. Hliadkovú činnosť na maďarsko-srbskej hranici by mali začať budúci týždeň. Vyslaní tam budú predbežne jeden mesiac.

Slovenskí vojaci budú v Afganistane cvičiť letecký personál
14. októbra (TASR) - Slovenským vojakom v rámci operácie Resolute Support v Afganistane pribudnú nové úlohy. Po novom budú cvičiť technický personál Afganskej národnej armády na vrtuľníkoch Mi-17/171. Vyplýva to z návrh na doplnenie úloh príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) v operácii v Afganistane, ktoré dnes schválila vláda. Návrh ešte musí odobriť parlament.

Premiér sa zúčastní na summite EÚ, ktorý sa bude zaoberať migráciou
14. októbra (TASR) - Premiér Robert Fico povedie slovenskú delegáciu na summite Európskej rady v Bruseli, ktorý sa bude 15. a 16. októbra venovať hlavne migrácii. Dnes s tým súhlasila vláda.

Slovensko kandiduje do expertného orgánu UNESCO
14. októbra (TASR) - Slovensko kandiduje do expertného orgánu Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO). O tom, či sa stane členom Medzinárodného koordinačného výboru pre program Človek a biosféra, sa rozhodne na najbližšom zasadnutí Generálnej konferencie UNESCO. Tá sa uskutoční 3. až 18. novembra v Paríži.

Deti prejdú testovaním, ktoré odhalí, či majú športový talent 
14. októbra (TASR) - Skvalitnenie prípravy športovo talentovanej mládeže, zvýšenie efektivity výberu športových talentov a kvality ich prípravy má priniesť Koncepcia práce so športovo talentovanou mládežou z dielne ministerstva školstva, ktorú dnes schválila vláda. Novinkou má byť testovanie detí vo veku šesť až desať rokov, ktoré by identifikovalo športový talent.

Slovensko nepodporí sprísnenie cieľov znižovania emisií do roku 2020
14. októbra (TASR) - Slovensko nepodporí na nadchádzajúcej medzinárodnej klimatickej konferencii v Paríži ďalšie sprísňovanie cieľov znižovania emisií do roku 2020. Vyplýva to z postupu slovenskej delegácie na konferencii, ktorý dnes schválila vláda. "Slovensko kopíruje politiku Európskej únie," hovorí hovorca envirorezortu Maroš Stano. Na spoločnej stratégii sa ešte v septembri dohodli v Bruseli ministri životného prostredia.


NÁRODNÁ RADA

Ústavnoprávny výbor posúdi termín "bezodkladne" začiatkom novembra
14. októbra (TASR) - Spor medzi opozíciou a vládnym Smerom-SD o to, ako si vysvetliť pojem "bezodkladne" v rokovacom poriadku parlamentu, by sa mal vysvetliť začiatkom novembra. Vtedy zasadne Ústavnoprávny výbor NR SR, ktorého o výklad požiadal predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD).

Poslanci Smeru chcú ísť ďalej, za pretočené kilometre majú pykať aj bazáre
18. októbra (TASR) - Autobazáre, ktoré permanentne a vedome predávajú autá s upravenými odometrami, teda počítadlami najazdených kilometrov, by mali čeliť sankciám. Avizuje to poslanec NR SR Anton Martvoň (Smer-SD), ktorý chce takto prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu upraviť vlastnú novelu zákona o podmienkach prevádzky vozidiel. Právna norma, ktorej cieľom je zakázať v administratívno-právnej rovine neoprávnenú a úmyselnú manipuláciu s odometrom, je aktuálne v druhom čítaní.


PREZIDENT

Prezident A. Kiska vymenoval nového rektora Akadémie ozbrojených síl
13. októbra (TASR) - Akadémia ozbrojených síl (AOS) generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši má od dnes nového rektora. Stal sa ním Jozef Puttera, ktorý nahradil Borisa Ďurkecha. Putteru dnes do funkcie rektora vymenoval prezident SR Andrej Kiska na najbližšie štyri roky. Ďurkech odchádza na post v rámci OSN.

Právna istota pri úkonoch vykonávaných pred notárom sa má zvýšiť
14. októbra (TASR) – Notári by už od decembra nemali mať možnosť vyhnúť sa disciplinárnemu potrestaniu, ak porušia pravidlá výkonu svojho povolania. Postarať sa o to má novela zákona o notároch a notárskej činnosti, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Deti do 15 rokov budú povinne nosiť na zjazdovkách prilbu
14. októbra (TASR) - Lyžiari a snoubordisti mladší ako 15 rokov budú na zjazdovke od 15. novembra povinne nosiť ochrannú prilbu. Túto povinnosť zavádza novela zákona o Horskej záchrannej službe (HZS), ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. Nosenie prilby má prispieť k zníženiu úrazovosti a zvýšeniu bezpečnosti na lyžiarskych tratiach.

Pomery v armáde sa zmenia, vzniknú dva nové druhy štátnej služby
14. októbra (TASR) - Pomery v slovenskej armáde sa budú od januára meniť. Prezident SR Andrej Kiska podpísal nový zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorý okrem iného zavádza dva nové druhy štátnej služby, a to stálu štátnu službu a krátkodobú štátnu službu. Zmeny sa prejavia aj v platoch vojakov.

Ochranný limit na doplatky za lieky sa bude týkať všetkých dôchodcov
14. októbra (TASR) - Zdravotné poisťovne budú v rámci ochranného limitu na doplatky vracať pacientom za lieky viac peňazí ako v súčasnosti. Limit sa zníži a zároveň sa bude týkať všetkých dôchodcov aj detí do šesť rokov. Vyplýva to z novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov od Richarda Rašiho, Jozefa Valockého a Vladimíra Baláža (všetci Smer-SD), ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. Rozšírenie limitu je súčasťou druhého sociálneho balíčka kabinetu Roberta Fica (Smer-SD).

Odobril povinné kvóty na hranie slovenskej hudby
14. októbra (TASR) - Rádiá dostanú povinné kvóty na hranie slovenskej hudby. Vyplýva to z novely zákona o vysielaní a retransmisii z dielne ministerstva kultúry, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Nezákonne vyvezené kultúrne bohatstvo sa má vrátiť späť na Slovensko
14. októbra (TASR) - Zabezpečiť navrátenie všetkých predmetov kultúrnej hodnoty na územie štátu, z ktorého boli nezákonne vyvezené, či už sú súčasťou verejných, alebo iných zbierok. To je cieľ zákona o archívoch a registratúrach, ktorý podpísal prezident SR Andrej Kiska s účinnosťou od novembra.

Na Slovensku vznikne Slovenská asociácia horských sprievodcov
14. októbra (TASR) - Presadzovať a chrániť práva a záujmy svojich členov, ochraňovať ich stavovskú česť a podieľať sa na zvyšovaní ich odbornej úrovne je cieľom Slovenskej asociácie horských sprievodcov. Jej vznik odobril prezident SR Andrej Kiska, ktorý podpísal vládnu novelu zákona o Horskej záchrannej službe.


Pozn.:

Generálny prokurátor požiadal guvernéra NBS o zoznam nebankoviek
12. októbra (TASR) - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár požiadal guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) o zaslanie aktuálneho zoznamu licencovaných nebankových subjektov. "Vzhľadom na množiace sa informácie, že niektoré nebankové subjekty vykonávajú činnosť bez príslušného oprávnenia, respektíve licencie, sa generálny prokurátor Jaromír Čižnár listom z 5. októbra obrátil na guvernéra NBS Jozefa Makúcha. Generálny prokurátor požiadal guvernéra NBS o zaslanie aktuálneho zoznamu licencovaných nebankových subjektov, ako aj nebankových subjektov, ktorým Národná banka Slovenska neudelila licenciu na poskytovanie pôžičiek," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

MS SR: Ľudia budú viac chránení pred exekúciami, na účte im ostane viac
13. októbra (TASR) - Ochrana ľudí pred exekúciami sa má od januára 2016 zvýšiť, na účte by mali mať viac peňazí. Avizoval to dnes minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) s tým, že zmeny prinesie novelizácia nariadenia vlády o rozsahu zrážok zo mzdy, ktorá už prešla pripomienkovaním.

MS SR: Akčný plán neobsahuje návrh na zavedenie registrovaných partnerstiev
14. októbra (TASR) - Akčný plán pre LGBTI ľudí na roky 2016 až 2019 má identifikovať problémy, s ktorými sa stretávajú LGBTI osoby a otvoriť konštruktívnu diskusiu. Neobsahuje však návrh na zavedenie inštitútu registrovaných partnerstiev ani na žiadnu zmenu právnej úpravy osvojenia detí. Upozornilo na to dnes ministerstvo spravodlivosti v reakcii na apel Aliancie za rodinu (AZR), ktorá v akčnom pláne vidí postupné kroky Smeru-SD k zavedeniu registrovaných partnerstiev osôb rovnakého pohlavia a následne aj adopcie detí týmito pármi.

PREMIÉR: Krajiny V4 sa dohodli na spoločnej ochrane maďarsko-srbských hraníc
15. októbra (TASR) - Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) sa dnes pred začiatkom summitu Európskej rady v Bruseli dohodli na spoločnej ochrane maďarsko-srbských hraníc. Po koordinačnom stretnutí V4 to uviedol premiér Robert Fico.

PREMIÉR: Žalobu podáme do 18. decembra
15. októbra (TASR) - Slovensko podá žalobu na Súdnom dvore v Luxemburgu do 18. decembra. "Právny zástupca SR už začína pripravovať žalobu, ktorá bude podaná tak, aby nám neuplynula lehota. Nemáme žiadny dôvod meniť názor v tomto našom stanovisku," vyhlásil dnes v Bruseli premiér Robert Fico pred začatím summitu Európskej rady.

MS SR: Znovu zavádza odmeny sudcom, budú ich dostávať pred Vianocami
16. októbra (TASR) – Sudcovia by mali mať opäť odmeny. Po piatich rokoch ich znovu zavádza minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) spolu s ďalšími motivačnými a zásluhovými opatreniami.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk